You are here

Γλυκόπικρη γεύση αφήνουν τα μέτρα, εκτός οι επιχειρήσεις

30/05/2022 06:53

Γλυκόπικρη γεύση φαίνεται ότι αφήνει σε όλους τους φορείς το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για στήριξη των πολιτών και επιχειρήσεων από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνεπεία της ακρίβειας καθώς η γενική εκτίμηση είναι ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή Τονίζουν ότι η κυβέρνηση μπορούσε να δώσει περισσότερα αλλά αρκέστηκε σε μέτρα μιας πνοής.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, στο πακέτο μέτρων δεν περιλαμβάνονται ιδιαίτερα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Το νέο πακέτο μέτρων ύψους €103 εκ. που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών την Παρασκευή εδράζεται σε πέντε πυλώνες, στην στήριξη των συνταξιούχων, των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού και στην ανανέωση των μέτρων που ήδη τρέχουν και αφορούν το ρεύμα και τα καύσιμα. Ο τελευταίος πυλώνας είναι τα μέτρα στήριξης των γεωργοκτηνοτρόφων. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών «θα επωφεληθούν περίπου 24.075 οικογένειες και 45.883 τέκνα».

Δεν είναι εξαντλητικά τα μέτρα

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, σε δηλώσεις στη StockWatch, είπε ότι «τα μέτρα δεν είναι εξαντλητικά. Υπάρχουν περιθώρια για παραχώρηση επιπρόσθετων μέτρων στη βάση των εισηγήσεων που έχει καταθέσει η ΣΕΚ».

Χαρακτήρισε εντούτοις σημαντικό το γεγονός ότι τα μέτρα είναι στοχευμένα ενώ ξεχώρισε το μέτρο που αφορά τους συνταξιούχους και προνοεί αύξηση στις  συντάξεις 165 χιλιάδων δικαιούχων από τον Ιούλιο κατά μέσο όρο 4,3% με το κόστος αναπροσαρμογής να κυμαίνεται γύρω στα €34 εκατ.

Ο κ. Μάτσας, χαρακτήρισε επίσης σημαντικό το μέτρο που αφορά τα νεαρά ζευγάρια και τη φύλαξη των παιδιών τους,  το οποίο όπως είπε κλείδωσε πριν η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου ασθενήσει.

Το συγκεκριμένο μέτρο προνοεί ότι νοικοκυριά με εισοδήματα από €19,5 χιλ. μέχρι €29 χιλ. με τρία ή περισσότερα τέκνα θα λάβουν €100 για το τρίτο και κάθε επιπλέον παιδί ηλικίας ως 18 ετών. Νοικοκυριά με εισοδήματα από €29 μέχρι €39 χιλ. με τρία ή και περισσότερα τέκνα, €80 για το τρίτο και κάθε επιπλέον τέκνο ως 18 ετών.  Σε νοικοκυριά με έσοδα από €39 χιλ. ως €49 χιλ. ετήσια με τρία ή και περισσότερα παιδιά, θα καταβληθεί εφάπαξ ποσό €60 για το τρίτο και για κάθε επιπλέον παιδί ως 18 χρόνων.

Προς τη σωστή κατεύθυνση, είπε, ότι είναι και το μέτρο για υποχρέωση του εργοδότη να δίνει το paylist και να καταθέτει το μισθό ώστε να υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μέτρο καθορισμού εθνικού κατώτατου μισθού λέγοντας ότι «απ’ εκεί και πέρα αυτό που πρέπει να αναδείξουμε είναι ότι στο επόμενο στάδιο θα πρέπει να ανακοινωθεί ο εθνικός κατώτατος μισθός. Πρόκειται για ένα στοχευμένο μέτρο για συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού που το έχει πραγματικά ανάγκη. Αυτό επιβάλλεται και προέχει αυτή τη στιγμή γι’ αυτό ελπίζω ότι θα κλειδώσει σύντομα».

Τα μέτρα είναι μιας πνοής

Η γενική γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους σε δηλώσεις στη StockWatch, είπε ότι «οι εφάπαξ χορηγίες είναι το κύριο χαρακτηριστικό των μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση. Πρόκειται για μέτρα μιας πνοής που δεν αντιμετωπίζουν την καθημερινή πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά από την ακρίβεια».

Ειδικά, για τους λήπτες του ΕΕΕ είπε ότι «είναι οι πιο φτωχοί από τους φτωχούς συνεπώς το να δώσεις μια εφάπαξ χορηγία €100 μια φορά (στα νοικοκυριά θα καταβληθεί εφάπαξ ποσό ύψους €100 για κάθε δικαιούχο, €50 για τον σύζυγο ή τη σύζυγο του δικαιούχου και €25 για κάθε τέκνο του δικαιούχου),  για ένα επίδομα το οποίο είναι καθηλωμένο από το 2014 μπορεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια που βιώνει αυτός ο άνθρωπος. Αγοράζει πιο ακριβά το γάλα και ψωμί. Αυτό που επιβαλλόταν ήταν να υπάρχει αναθεώρηση του ΕΕΕ».

Η κ. Χαραλάμπους, είπε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση το μέτρο που αφορά την επιδότηση φροντίδας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα μέτρο που περιλαμβανόταν στις εισηγήσεις της ΠΕΟ.

Σύμφωνα με την κ. Χαραλάμπους, η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με εφάπαξ επιδόματα τα οποία δίνουν μια ανακούφιση αλλά δεν δίνουν απαντήσεις στα πολλαπλά προβλήματα των πολιτών.

Τόνισε ότι «η ΠΕΟ θα συνεχίσει να διεκδικεί ολοκληρωμένες πολιτικές κατά της  ακρίβειας, πλήρη απόδοση της ΑΤΑ και διεύρυνση της σε όλους τους εργαζόμενους, μέτρα καταπολέμησης της αισχροκέρδειας αλλά και διεύρυνση της κοινωνικής πολιτικής για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και τις ευάλωτες αμάδες του πληθυσμού».

Χρήζουν βελτίωσης τα μέτρα

Μιλώντας, στη StockWatch,  ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων Ντίνος Ολύμπιος, ανέφερε ότι απαιτείται βελτίωση των μέτρων, ιδίως σε ότι αφορά τις πολύτεκνες οικογένειες.

Σημείωσε ότι «ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, χρήζουν μεγαλύτερης στήριξης».

Στα €15 εκατ. η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα

Ο πρόεδρος του συνδέσμου καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης,  δήλωσε στη StockWatch, ότι «εκ πρώτης όψεως είμαι ικανοποιημένος από τα μέτρα που αφορούν την επέκταση της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα μέχρι τέλος Αυγούστου».

Διευκρίνισε ότι «αν δινόταν η παράταση από την 1η Ιουνίου που θα έληγε το μέτρο αυτόματα οι τιμές θα ανέβαιναν κατά 8 σεντ. Δηλαδή εάν υπολογίσουμε  τις τιμές καυσίμων στις 27 Μαΐου που η βενζίνη 95 οκτανίων είναι €1,71 σεντ το λίτρο θα γινόταν €1,79 σεντ το λίτρο εάν δεν συνέχιζε η μείωση του φόρου κατανάλωσης. Το πετρέλαιο κίνησης που στις 27 Μαΐου ήταν €1,81 θα αυξανόταν στο €1,90 σεντ. Το πετρέλαιο θέρμανσης από €1,27 σεντ θα γινότανε €1,35 σεντ.».

Πρόσθεσε ότι «η μείωση του φόρου κατανάλωσης για τρεις μήνες σημαίνει €15 εκατ. για τους καταναλωτές πιο κάτω για τα τρία είδη καυσίμων»

Στοχευμένα και περιορισμένα τα μέτρα

Συγκρατημένοι στις δηλώσεις τους είναι οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων.

Ο γενικός διευθυντής του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, δήλωσε στη  StockWatch, ότι «τα μέτρα είναι στοχευμένα και περιορισμένα ως προς του δικαιούχους τους διότι όπως φαίνεται η κυβέρνηση έλαβε υπόψη τις δημοσιονομικές της αντοχές».

Σημείωσε ότι «σίγουρα στρέφονται κυρίως προς τις ευάλωτες ομάδες και τα χαμηλά οικονομικά στρώματα αν και περιλαμβάνονται κάποιες από τις εισηγήσεις που καταθέσαμε το ΚΕΒΕ όπως για διεύρυνση των ΑΠΕ και επίσπευση των επενδύσεων προς αυτή την κατεύθυνση και κάποια κίνητρα για τον γεωκτηνοτροφικό τομέα».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιακκή στο πακέτο μέτρων δεν περιλαμβάνονται ιδιαίτερα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Φειδωλός στις δηλώσεις του στη StockWatch, και ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου ο οποίος είπε ότι «τα μέτρα είναι στοχευμένα και στρέφονται κατά κύριο λόγο για στήριξη των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού».

Εξέφρασε τη θέση ότι «τα μέτρα κινούνται στα οικονομικά δεδομένα του κράτους» και ότι από την πρώτη ανάγνωση δεν φαίνεται ότι περιλαμβάνονται μέτρα για στήριξη των επιχειρήσεων.

Της Ηρώς Ευθυμίου