You are here

Στ. Χριστοφόρου, Conercon: Απόσβεση κόστους φωτοβολταϊκών σε 3-4 χρόνια

02/10/2021 06:00

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων αποτελεί επιλογή που απασχολεί έντονα τους καταναλωτές το τελευταίο διάστημα, καθώς οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος που έφτασαν κοντά στο 40%, ασκούν πιέσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που προσπαθούν να ορθοποδήσουν εν μέσω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην Κύπρο βρέθηκαν το Σεπτέμβριο αντιμέτωποι με κύμα αυξήσεων στις τιμές ρεύματος.

Η απόφαση για μείωση 10% στα τιμολόγια της ΑΗΚ για δύο διμηνίες, δεν προσφέρει μόνιμη λύση στο πρόβλημα καθώς οι τιμές αναμένεται να διατηρηθούν στα ύψη, λόγω του ράλι της τιμής των καυσίμων στις διεθνείς αγορές και άλλων παραγόντων.

Σε συνέντευξή του στην Stockwatch ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Conercon Energy Solutions Σταύρος Χριστοφόρου, απαντά σε ερωτήματα που ενδεχομένως να απασχολούν τους πολίτες σε σχέση με τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, αλλά και τις επιχειρήσεις που καλούνται να αποφασίσουν αν θα εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφόρου συνήθως ο χρόνος που απαιτείται για την απόσβεση του κόστους εγκατάστασης  ενός μέσου μεγέθους φωτοβολταϊκού συστήματος κυμαίνεται στα 3 με 4 χρόνια.

Ο κ. Χριστοφόρου εξηγεί τι θα πρέπει να προσέξει κάποιος όταν αποφασίσει να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σύστημα, αν μια ετέτοια επένδυση είναι συμφέρουσα και ποιο θα είναι το οικονομικό όφελος που θα αποκομίσει μια επιχείρηση ή ένα νοικοκυριό.

Αναφέρεται επίσης, στα σχέδια επιχορηγήσεων που είναι σε ισχύ αυτή την περίοδο, σημειώνοντας πως και οι τράπεζες προσφέρουν δανειοδοτικά σχέδια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Απαντά επίσης σε ερωτήματα που αφορούν τεχνικά ζητήματα όπως οι λεπτομέρειες τοποθέτησης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες οικίας ή επιχείρησης και η απόδοσή τους όταν τεθούν σε λειτουργία.

Διαβάστε της συνέντευξη εδώ.

Της Ελένης Χαραλάμπους