You are here

ΕΚΟ: Έτος ορόσημο το 2021 με στροφή στη νέα ενέργεια

06/03/2022 06:00

Έτος ορόσημο χαρακτηρίζει το 2021 ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια Ανδρέας Σιάμισιης, καθώς αποτέλεσε για τον Όμιλο περίοδο επανασχεδιασμού της στρατηγικής του προς πιο πράσινη ενέργεια με επενδύσεις άνω των €400 εκ.

Το 2021 ολοκληρώθηκε η εταιρική αναδιάρθρωση και προχώρησε ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου διακυβέρνησης της Εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ο Όμιλος διαμόρφωσε και ξεκίνησε την υλοποίηση της νέας στρατηγικής του, Vision 2025, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του και την αλλαγή στρατηγικής πρoς την πράσινη ενέργεια.

Παράλληλα, το 2021 επιταχύνθηκε η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου με επενδύσεις €400 εκατ. και έμφαση σε έργα πράσινης μετάβασης, όπου κατευθύνθηκε σχεδόν το 60% των συνολικών επενδύσεων της χρονιάς, ενώ ολοκληρώθηκε η κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ελλάδα (Κοζάνη), του μεγαλύτερου στην Ευρώπη που χρησιμοποιεί νέας τεχνολογίας πάνελ διπλής όψης.

Ο όμιλος διαθέτει χαρτοφυλάκιο 300MW σε λειτουργία και σχεδόν 2GW υπό ανάπτυξη.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του κ. Σιάμισιη, στην Κύπρο, τα Ελληνικά Πετρέλαια προχώρησαν σε ουσιαστικές επενδύσεις, διασφαλίζοντας την ενεργειακή επάρκεια και τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

«Έχοντας επενδύσει το τελευταίο διάστημα στην τοπική αγορά άνω των 50 εκατομμυρίων Ευρώ, ο Όμιλος εγκαινίασε τις νέες υπερσύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον εγκαταστάσεις διακίνησης πετρελαιοειδών στην περιοχή Βασιλικού, σε εκσυγχρονισμό του δικτύου αλλά και εξαγορές για ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του σε βιομηχανικούς πελάτες», σημειώνεται.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι προχώρησε η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με την εταιρεία VLPG Plant Ltd για τη διακίνηση προϊόντων υγραερίου LPG στην κυπριακή αγορά.

«Με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης στο Βασιλικό, η εταιρεία ολοκληρώνει τις διαδικασίες απομάκρυνσης των δεξαμενών υγραερίου της από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών», όπως σημειώνεται.

Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, σημειώνεται ότι το δίκτυο πρατηρίων της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου, προσάρμοσε τον τρόπο λειτουργίας του, καταφέρνοντας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις.

«Με καινοτομίες που πέτυχαν να δημιουργήσουν ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον για το προσωπικό και τους συνεργάτες του, ο Όμιλος παρείχε απρόσκοπτα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του στους πελάτες του σ’ ένα προστατευμένο περιβάλλον.Την ίδια στιγμή η εταιρεία κατάφερε να ενσωματώσει καινοτόμες και ανέπαφες μεθόδους συναλλαγής, οι οποίες αγαπήθηκαν από το κοινό και βραβεύτηκαν», σημειώνεται.

Προστίθεται ακόμα ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια, μέσω ενός ολοκληρωμένου προγράμματος κοινωνικής προσφοράς, συνεργάστηκαν με τις αρμόδιες αρχές και τους πολίτες για την ταχύτερη υπέρβαση των συνεπειών της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία. Ενδεικτικά, συνεργάστηκαν με τις κρατικές υπηρεσίες υγείας, Υπουργεία και τοπικές αρχές, ενώ όπως αναφέρεται, η εταιρεία συνεχίζει την συνεισφορά της στην κοινωνία με δωρεές, χορηγίες και εισφορές σε κοινωφελή ιδρύματα και οργανωμένους συνδέσμους.

Αναφερόμενος στη δραστηριοποίηση του Ομίλου στην Κύπρο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια, κ. Ανδρέας Σιάμισιης, σημείωσε: «Το 2021, τα ΕΛΠΕ ολοκλήρωσαν την εταιρική τους αναδιάρθρωση και εκσυγχρόνισαν το πλαίσιο διακυβέρνησης μέσω του προγράμματος Vision 2025. Το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα έχει ως στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας των εταιρειών μας, αλλά κυρίως την αλλαγή στρατηγικής κατεύθυνσης προς την πράσινη ενέργεια. Υλοποιώντας το πρόγραμμα, βελτιώνουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα κατά 50% μέχρι το 2030.

Η αγορά της Κύπρου είναι μια δυναμική αγορά, όπου -πέρα από τη βελτίωση της παραδοσιακής μας δραστηριότητας- στοχεύουμε στην ανάπτυξη, εξετάζοντας ευκαιρίες σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας με πιο πράσινο αποτύπωμα και βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της αγοράς. Η πανδημία και τα πρόσφατα γεωπολιτικά γεγονότα δημιουργούν επιπλέον προκλήσεις, αλλά με προσαρμοστικότητα, επιμονή και την εξαιρετική συνεισφορά απ’ όλους τους εργαζομένους στον Όμιλο θα συνεχίσουμε να πρωταγωνιστούμε στην ενεργειακή αγορά της περιοχής μας».