You are here

Μειώθηκαν τα κέρδη Πετρολίνα το 2020

29/04/2021 16:56

Μειώθηκαν το 2020 τα κέρδη της εταιρείας Πετρολίνα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το κέρδος μετά την αφαίρεση της φορολογίας από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθε στα €3,1 εκατ. έναντι κερδών €4,1 εκατ. το 2019.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων σε άλλες εταιρείες πετρελαιοειδών, μειώθηκε στα €283,2 εκατ. έναντι €322,9 εκατ. λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 όπως επίσης και χαμηλότερων διεθνών τιμών στα πετρελαιοειδή προϊόντα.

Το κόστος πωλήσεων μειώθηκε στα €242,8 εκατ. από €284,0 εκατ. το προηγούμενο έτος με αποτέλεσμα το μεικτό κέρδος να αυξηθεί στα €40,4 εκατ. έναντι €38,9 εκατ.

Τα άλλα λειτουργικά εισοδήματα αυξήθηκαν στα €2,7 εκατ. από €2,4 εκατ., ενώ τα άλλα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν στις €286 χιλ. από €492 χιλ. και αντιπροσωπεύουν απομείωση στη δίκαια αξία τεμαχίων γης και επενδυτικών ακινήτων στη βάση εκτίμησης από ανεξάρτητο εγκεκριμένο εκτιμητή.

Το σύνολο των εξόδων πωλήσεων, διανομής και διοίκησης παρουσίασαν οριακή μείωση στα €36,3 εκατ. από €36,5 εκατ. κυρίως λόγω μειωμένων εξόδων συντήρησης, μεταφορικών εξόδων και εξόδων διαφήμισης και προώθησης και αντιστάθμισης από αυξημένες αποσβέσεις λόγω λειτουργίας του νέου τερματικού υγρών καυσίμων στην περιοχή Βασιλικού εντός του 2020.

Η αξιολόγηση των επισφαλών χρεωστών κατάληξε σε ανάκτηση προβλέψεων προηγούμενων ετών ύψους €258 χιλ. σε σύγκριση με ανάκτηση ύψους €96 χιλ. το προηγούμενο έτος και αποδίδει την αντικειμενική πιθανότητα είσπραξης των οφειλόμενων ποσών από τους εμπορικούς και άλλους χρεώστες.

Τα καθαρά έξοδα χρηματοδότησης παρέμειναν σε παρόμοια επίπεδα στα €2,8 εκατ. από €2,6 εκατ. μετά και τη συμπερίληψη τόκων μίσθωσης από την εφαρμογή του ΔΠΧΑ 16 «Μισθώσεις» από τον προηγούμενο χρόνο.

Όπως αναφέρεται, τα αυστηρά μέτρα που λήφθηκαν με στόχο τη συγκράτηση και περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας Covid-19, ειδικότερα οι ειδικοί κανόνες για ταξίδια σε συνδυασμό με τον έλεγχο ή κλείσιμο των συνόρων μείωσαν σημαντικά τη διακίνηση αεροσκαφών και κατ’ επέκταση επηρέασαν αρνητικά τις συνδεδεμένες εταιρείες τους Συγκροτήματος που δραστηριοποιούνται στον τομέα ανεφοδιασμού αεροσκαφών και στον τομέα παροχής υπηρεσιών αποθήκευσης και διαχείρισης καυσίμων αεροσκαφών, με αποτέλεσμα οι επενδύσεις που παρουσιάζονται με τη μέθοδο καθαρής θέσης να έχουν συνεισφορά μεριδίου ζημιάς ύψους €185 χιλ. έναντι μεριδίου κέρδους ύψους €2,7 εκατ. τον προηγούμενο χρόνο.

Όσον αφορά την πρόσφατη εξαγορά της ΣΙΛΚ ΟΙΛ Α.Ε. ,επισημαίνεται ότι  εντάσσεται στο πλαίσιο περαιτέρω ανάπτυξης των υφιστάμενων εργασιών του Συγκροτήματος στην Ελλάδα και αναμένεται να επηρεάσει θετικά τις προοπτικές και τα αποτελέσματα του Συγκροτήματος λόγω των οικονομιών κλίμακος και συνεργειών που δύναται να δημιουργηθούν, της πολυετούς πείρας του Συγκροτήματος στον τομέα των πετρελαιοειδών καθώς επίσης και της εμπειρίας από την υπάρχουσα παρουσία του Συγκροτήματος στην Ελλάδα.

«Στην Κύπρο, ο τομέας πετρελαιοειδών παραμένει έντονα ανταγωνιστικός λόγω και της παρουσίας νέων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Επιπρόσθετα, όπως και οι πλείστοι τομείς της οικονομίας, έχει επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημία Covid-19. Το δίκτυο πρατηρίων αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα και η Εταιρεία φροντίζει για τη συνεχή αναβάθμισή του όπως επίσης και για τη συνεχή βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης του καταναλωτή», τονίζεται.

Παράλληλα, προστίθεται, το Συγκρότημα δίνει ιδιαίτερη έμφαση και συνεχώς εξετάζει νέα έργα υποδομής με μακροχρόνιο ορίζοντα, με στόχο τη διατήρηση της ανάπτυξης και εξέλιξής της με τα νέα δεδομένα της αγοράς και την διασφάλιση της επιχειρηματικής της συνέχειας.

Η εταιρεία έχει προβεί στην καταβολή προμερίσματος προς 4,41% ή 1,5 σεντ ανά μετοχή στις 6 Νοεμβρίου 2020. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Petrolina (Holdings) Public Ltd, αφού έλαβε υπόψη την ταμειακή κατάσταση, τις προοπτικές, καθώς και τη γενικότερη μερισματική πολιτική της Εταιρείας, προτείνει την καταβολή τελικού μερίσματος προς 7,35% ή 2,5 σεντ ανά μετοχή, έτσι ώστε το συνολικό μέρισμα για το έτος 2020 να ανέλθει στο 11,76% ή 4,0 σεντ ανά μετοχή.

Γ.Χ.