You are here

ΡΑΕΚ: Παράξενη περίοδος για τιμές ηλεκτρισμού

20/01/2022 11:58

Λόγο για παράξενη περίοδο όσον αφορά τις τιμές ηλεκτρισμού, έκανε ο πρόεδρος της ΡΑΕΚ  Ανδρέας Πουλλικκάς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την ετήσια έκθεση της ΡΑΕΚ για το 2020.

Παραδίδοντας την ετήσια έκθεση της ΡΑΕΚ για το 2020 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ.  Πουλλικκάς είπε ότι «όσον αφορά τις τιμές ηλεκτρισμού, βιώνουμε μια παράξενη περίοδο, είχαμε και άλλες φορές ψηλές τιμές ηλεκτρισμού».

«Παράξενη περίοδο διότι εκτός από τη μικρή αύξηση που υπήρχε στο κόστος στη διεθνή τιμή του πετρελαίου υπήρξε τεράστια αύξηση στο κόστος της αγοράς δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα», πρόσθεσε. Και όσο και αν φαίνεται παράξενο, επεσήμανε, αυτό το κόστος έχει αυξηθεί λόγω της αύξησης του κόστους του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

«Και επειδή αυξήθηκε αυτό το κόστος, αρκετές εταιρείες χρησιμοποίησαν μονάδες οι οποίες ήταν εφεδρικές οι οποίες χρησιμοποιούν άνθρακα και υπήρξε μεγάλη ζήτηση στην αγορά διοξειδίου του άνθρακα, για αυτό ανέβηκε και η τιμή των δικαιωμάτων του διοξειδίου του άνθρακα. Αναμένουμε ότι οι τιμές που έχουμε σήμερα στο 70 με 90 ευρώ τον τόνο θα παραμείνουν μέχρι το τέλος του χειμώνα και πλέον θα μειωθούν γύρω στα 50 ευρώ τον τόνο με βάση τις προβλέψεις που είναι και η κανονική τιμή».

Για την αγορά του φυσικού αερίου, ανέφερε ότι η ΡΑΕΚ έχει αδειοδοτήσει ήδη τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και τον Διαχειριστή Εγκατάστασης Φυσικού Αερίου, όπως έχει καταδειχθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, «και αναμένουμε τη νομοθεσία για μετατροπή της ΔΕΦΑ σε ημικρατικό οργανισμό ώστε να μπορέσουμε να αδειοδοτήσουμε και τον μοναδικό προμηθευτή, ως η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για την αναδυόμενη αγορά».

«Με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε ενώπιον μας αναμένουμε ότι το φυσικό αέριο θα είναι διαθέσιμο στην Κύπρο περί τα μέσα του επόμενου χρόνου» πρόσθεσε.

Τέλος, στον στρατηγικό σχεδιασμό της ΡΑΕΚ «έχουμε εντάξει αρκετές δραστηριότητες για την ενεργειακή μετάβαση. Όπως, για παράδειγμα, για τις τεχνολογίες αποθήκευσης, επανασχεδιασμό του συστήματος μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού ώστε να γίνει έξυπνο, αμφίδρομο και να μπορεί να φιλοξενήσει αρκετές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μαζί με συστήματα αποθήκευσης. Επίσης, παρακολουθούμε πολύ στενά τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις Euro-asia interconnector, Euroafrica interconnector και επίσης έχουμε ξεκινήσει να διαμορφώσουμε ρυθμιστικό πλαίσιο όσον αφορά τις τεχνολογίες υδρογόνων».

Πρόσθεσε ότι «με τη νέα εναρμονιστική νομοθεσία, ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου είναι πλέον νομικά διαχωρισμένος από την ΑΗΚ ώστε να εκτελεί τα καθήκοντα του αμερόληπτα για όλους πλέον τους συμμετέχοντες στην αγορά, είτε παραγωγούς είτε προμηθευτές ηλεκτρισμού, για αυτό και με βάση τη καινούρια νομοθεσία πλέον μπορεί από μόνος του να εκδίδει τη δική του ετήσια έκθεση.

Όσον αφορά τον ηλεκτρισμό, είπε ότι «βρισκόμαστε στα τελευταία στάδια για την εφαρμογή της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού στην Κύπρο. Υπήρξαν καθυστερήσεις, το γνωρίζετε, όμως το τελευταίο που έχει μείνει, το λογισμικό του Διαχειριστή, ολοκληρώνεται φέτος τον Απρίλιο, μπαίνει σε δοκιμαστική φάση μέχρι τον Οκτώβριο και τότε ξεκινά πλέον η ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού στην Κύπρο η οποία είναι εναρμονισμένη και πλήρως συμβατή με το μοντέλο-στόχος της ΕΕ με το οποίο λειτουργούν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ».

Όσον αφορά το χρονικό διάστημα που υπήρχαν καθυστερήσεις, η ΡΑΕΚ είχε εισάγει τη μεταβατική ρύθμιση. «Για πρώτη φορά στην Κύπρο έχουμε αδειοδοτήσει προμηθευτές ηλεκτρισμού εκτός από τους παραγωγούς ηλεκτρισμού, έχουν δραστηριοποιηθεί δύο από αυτούς από πέρσι, από την 1.1.2020, και έχουν ένα μερίδιο αγοράς σήμερα γύρω στο 2% των καταναλωτών, οι οποίοι έχουν πλέον εναλλακτικό ανεξάρτητο προμηθευτή».

Η έκθεση της ΡΑΕΚ περιέχει για τελευταία χρονιά και την έκθεση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «παρακολουθώ με ιδιαίτερη προσοχή τις αποφάσεις που παίρνετε, τις παρεμβάσεις που κάνετε έτσι ώστε να πετύχουμε το συντομότερο δυνατόν το άνοιγμα της αγοράς, κάτι που θα δημιουργήσει τον υγιή ανταγωνισμό και σίγουρα την κάθετη μείωση ή τη μείωση σε σημαντικό βαθμό της ηλεκτρικής ενέργειας. Την ίδια ώρα οι πολιτικές σας για την πράσινη μετάβαση έχουν υψίστης σημασίας ρόλο και λόγο στις πολιτικές του κράτους. Μια αγορά, όπως η κυπριακή, η οποία είναι απομονωμένη, με τους σχεδιασμούς του EastMed και του Eurο-asia και του Euroafrica interconnector πιστεύω ότι θα δώσει τις άλλες διαστάσεις, εξάλλου ενδεχόμενα να είναι και μια εκ των επιλογών αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου. Περισσότερα, όμως, για όσα αφορούν τη ΡΑΕΚ και τα συναφή με την έλευση του φυσικού αερίου με το άνοιγμα της αγοράς και τις αδειοδοτήσεις θα πούμε την ερχόμενη βδομάδα που έχω καθορίσει σχετική σύσκεψη, έτσι ώστε να υπάρξει μια εν λεπτομερεία και όχι απλά σφαιρική ενημέρωση για να δούμε τι απαιτείται, να επισπευθούν κάποιες διαδικασίες και από ποιους πρέπει, έτσι ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».