You are here

Σταγόνα στον ωκεανό για επιχειρήσεις το 10% στο ρεύμα

24/09/2021 07:26

Δώρο άδωρο χαρακτηρίζουν οι επιχειρηματίες και καταστηματάρχες τη μείωση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10% τις επόμενες δύο διμηνίες, υποδεικνύοντας ότι η αύξηση που παρουσιάζουν τα έξοδά τους τους τελευταίους μήνες δεν αντισταθμίζεται και καθιστά δύσκολη την επιβίωσή τους.

Κάποιοι αναφέρουν πως το κόστος ηλεκτρισμού θα επηρεάσει αρνητικά και τη συλλογική προσπάθεια για επέκταση της τουριστικής σεζόν, με επιχειρήσεις να οδηγούνται σε πρόωρο κλείσιμο.

Εμπλεκόμενοι παράγοντες, τονίζουν ότι το ψηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο σε συνδυασμό με την εκτόξευση των τιμών πρώτων υλών και των ναύλων διεθνώς, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τις μικρές επιχειρήσεις και το λιανεμπόριο, το οποίο επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα τους.

Σημειώνεται ότι η Βουλή ενέκρινε χθες ομόφωνα, τρία νομοσχέδια για την ελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού, εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη μελλοντική μείωση του κόστους ηλεκτρισμού.

Σταγόνα ανακούφισης

Ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου λιανικού εμπορίου Μάριος Αντωνίου, μιλώντας στη StockWatch, χαρακτήρισε τη μείωση του ρεύματος κατά 10% «σταγόνα ανακούφισης» η οποία δεν διαφοροποιεί τα δεδομένα της αγοράς σε σχέση με τη σημαντική αύξηση (38%) που σημειώθηκε τους προηγούμενους μήνες.

Ανέφερε ότι το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος επηρεάζει όλους τους τομείς της οικονομίας, με αποτέλεσμα ήδη να φαίνονται τα πρώτα αρνητικά σημάδια στις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων.

Τόνισε ότι «λόγω της εκτόξευσης διεθνώς των τιμών πρώτων υλών και των ναύλων, σε συνδυασμό με την αύξηση στις τιμές καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος, ειδικά στην Κύπρο, οι τιμές των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών, ήδη έχουν πάρει την ανιούσα».

Τον Αύγουστο σημειώθηκε αύξηση 7% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020, με τον κ. Αντωνίου να εκτιμά ότι η αύξηση θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Πρόσθεσε ότι «ίσως να δούμε ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις διότι οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να απορροφήσουν για μακρύ χρονικό διάστημα μέρος του αυξημένου κόστους των καταναλωτικών προϊόντων, κάτι που πράττουν σήμερα λόγω του έντονου ανταγωνισμού που επικρατεί στην αγορά».

Ταφόπλακα για την επέκταση τουριστικής σεζόν

Το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί το μεγαλύτερο βαρίδι για τα κέντρα αναψυχής λόγω του μεγάλου αριθμού ηλεκτρικών συσκευών που εργάζονται συγχρόνως (για διατήρηση τροφίμων και ποτών), δήλωσε στη StockWatch ο πρόεδρος της παγκύπριας ομοσπονδίας συνδέσμων ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής (ΟΣΙΚΑ) Νεόφυτος Θρασυβούλου.

Εξήγησε ότι «οι περισσότερες επιχειρήσεις ενοικιάζουν τα υποστατικά, συνεπώς είναι πολύ δύσκολο να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά τα οποία θα συμβάλουν στη μείωση του κόστους του ρεύματος».

Τόνισε ότι η ομοσπονδία είχε προτρέψει την ΑΗΚ να μην προχωρήσει σε αύξηση του κόστους ρεύματος μέχρι το Μάρτιο 2022, λόγω της προσπάθειας του υφυπουργείου Τουρισμού για αντιμετώπιση του εποχιακού τουρισμού, στην οποία συμμετέχει και η επισιτιστική βιομηχανία.

«Το κόστος του ρεύματος όμως θα αποτελέσει την ταφόπλακα αυτής της προσπάθειας επειδή πολλές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν το οικονομικό βάρος και θα κλείσουν πρόωρα», είπε.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι για ένα εστιατόριο το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες κυμαίνεται από €1,800 μέχρι €4,000 τη διμηνία, ανάλογα με το μέγεθος της κάθε επιχείρησης.

Πρόσθεσε ότι όλες οι κατά καιρούς προσπάθειες για ένταξη των κέντρων αναψυχής σε ειδική κατηγορία, κυρίως τους χειμερινούς μήνες, έπεσαν στο κενό καθώς η χρέωση για τα κέντρα αναψυχής συγκαταλέγεται στην εμπορική χρήση.

Ζητούν κίνητρα για φθηνή ενέργεια

Ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ) Φάνος Λεβέντης, σε δηλώσεις στη StockWatch χαρακτήρισε ελάχιστη την μείωση 10% σε σχέση με την αύξηση 38% που επιβλήθηκε τους προηγούμενους μήνες και που δημιούργησε αναταράξεις και τεράστια προβλήματα στη λειτουργικότητα των επιχειρήσεων, εν μέσω πανδημικής κρίσης.

Υπέδειξε ότι η μείωση του 10% «δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις αρνητικές επιπτώσεις στο κόστος πρώτων υλών και στην αγοραστική δύναμη των πελατών, που επέφερε η τεράστια αύξηση του ρεύματος τους προηγούμενους μήνες».

Υποστήριξε ότι «ένα εστιατόριο ανάλογα με το μέγεθός του, ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες, πληρώνει ρεύμα από €700 μέχρι και €4 χιλ. τη διμηνία».

«Οι επιχειρήσεις εστίασης είναι συνδεδεμένες με την ενέργεια λόγω του μεγάλου αριθμού ηλεκτρικών συσκευών που χρειάζονται για να λειτουργήσουν, γι’ αυτό πρέπει να τους δοθούν σοβαρά κίνητρα για να λειτουργούν με φθηνή ενέργεια», σημείωσε.

«Ηλεκτροσόκ» στα περίπτερα

Δυσβάστακτο είναι το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος για τα καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης όπως τα περίπτερα, δηλώνει στη StockWatch ο γραμματέας του συνδέσμου (ΣΥΚΑΔΕ) Ανδρέας Εγγλέζος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ο κλάδος έχει υποστεί ηλεκτροσόκ από τις τελευταίες απανωτές αυξήσεις γι’ αυτό η μείωση του 10% για εμάς αποτελεί δώρο άδωρο, ειδικά για τις διμηνίες Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021 και Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022, όπως εξήγγειλε το αρμόδιο υπουργείο».

Εξήγησε ότι «για εμάς η τεράστια κατανάλωση ρεύματος είναι τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αναφέρθηκε στο κόστος ρεύματος για το κατάστημά του τη διμηνία Ιουλίου – Αυγούστου, το οποίο ανήλθε στα €1,850, λόγω λειτουργίας δυο καταψυκτών, δύο ψυγείων, κλιματιστικών και φωτισμού. «Το αρμόδιο υπουργείο εξήγγειλε μείωση για τους μήνες που η κατανάλωση μας είναι χαμηλή, άρα το όφελος για εμάς είναι ασήμαντο», εξήγησε.

Ο κ. Εγγλέζος, ανέφερε επίσης, ότι αρκετά περίπτερα έβαλαν οριστικό λουκέτο λόγω των συσσωρευμένων προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημική κρίση και τα δυσβάστακτα έξοδα.

Σε αναμονή για μέτρα μακροπρόθεσμης μείωσης

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσβλέπουν σε μέτρα και στην εκπόνηση μακροπρόθεσμης πολιτικής για σταθερά χαμηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, δήλωσε στη StockWatch ο γενικός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης.

Χαρακτήρισε θετικό βήμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τη μικρή μείωση διότι όπως είπε, το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί το δεύτερο ασήκωτο κόστος, μετά τα ενοίκια, για τις μικρές επιχειρήσεις οι οποίες ακόμη πλήττονται από τη μακρά περίοδο της πανδημικής κρίσης.

Της Ηρώς Ευθυμίου