You are here

Στο επίκεντρο το Βασιλικό μετά τις αντιδράσεις

17/01/2022 07:29

Σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα στο προεδρικό, με στόχο τη λήψη αποφάσεων, μέσω των οποίων θα αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή Βασιλικού.

Στη σύσκεψη, της οποίας θα προεδρεύσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα συμμετέχουν οι υπουργοί Μεταφορών, Δικαιοσύνης και Ενέργειας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Αφορμή για την κινητοποίηση της προεδρίας αποτέλεσε η πυρκαγιά της προηγούμενης Τρίτης στο Τσιμεντοποιείο Βασιλικού, η οποία πυροδότησε έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των κατοίκων των γύρω κοινοτήτων, αλλά και από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Εμπλεκόμενοι, με δηλώσεις τους στη StockWatch, απέδωσαν ευθύνες στις αρμόδιες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων το υπουργείο Ενέργειας, το τμήμα περιβάλλοντος και το τμήμα επιθεώρησης εργασίας, για μη τήρηση ψηλών προτύπων ασφάλειας και πυρόσβεσης από όλους όσους δραστηριοποιούνται στην περιοχή, με αποτέλεσμα όπως επεσήμαναν, να προκύπτουν συχνά ανάλογα περιστατικά στην περιοχή.

Οι επικεφαλής εταιρειών καυσίμων της περιοχής, εξαπέλυσαν πυρά προς το υπουργείο Εμπορίου και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση του ενεργειακού κέντρου, υποστηρίζοντας ότι ως αποτέλεσμα, διεισδύουν στην περιοχή υψηλού ρίσκου εγκαταστάσεις χωρίς τις απαιτούμενες ασφαλιστικές δικλίδες με ορατό τον κίνδυνο ατυχημάτων και αλυσιδωτών επιπτώσεων.

Παράλληλα, εκ μέρους των κατοίκων της περιοχής, αναφέρθηκε ότι ο κόσμος ανησυχεί καθημερινά διότι στην περιοχή Βασιλικού έχουν συγκεντρωθεί όλες οι βαριές, οχληρές βιομηχανίες, ενώ καταγγέλλουν ότι δεν διενεργούνται οι απαιτούμενοι έλεγχοι από τους αρμοδίους.

Απαντώντας στις επικρίσεις, η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου διαμήνυσε ότι ακολουθείται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του ενεργειακού κέντρου της περιοχής, επισημαίνοντας πως όταν γίνει αυτό, «θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση του ενεργειακού κέντρου από συμβούλους της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας».

Το τμήμα περιβάλλοντος, όπως αναφέρθηκε στη StockWatch, αναμένεται να μελετήσει τα πορίσματα των ερευνών σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς της περασμένης Τρίτης, προκειμένου να καταλήξει στα μέτρα τα οποία θα ζητήσει να ληφθούν.

Αυτά μπορεί να αφορούν είτε επιπρόσθετα μέτρα συντήρησης των συστημάτων ή νέο, πιο σύγχρονο εξοπλισμό, ή ακόμη και σε επιπρόσθετους ελέγχους από το τμήμα, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά.

Ο γενικός διευθυντής του Τσιμεντοποιείου Βασιλικού Γιώργος Σάββα απέρριψε επικρίσεις με βάση τις οποίες η πυρκαγιά αποδίδεται σε μη σύγχρονο εξοπλισμό, εκφράζοντας ετοιμότητα για τη διόρθωση τυχόν τρωτών σημείων που θα εντοπιστούν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας, η σημερινή σύσκεψη «καθορίστηκε μετά και την πυρκαγιά που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη, 11 Ιανουαρίου, η οποία προκάλεσε εύλογες ανησυχίες. «Στόχος», όπως σημειώνεται, «είναι να ληφθούν αποφάσεις που θα εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να καθησυχαστούν οι σχετικές ανησυχίες».

M.X.