You are here

Στρεβλώσεις στα σχέδια φωτοβολταϊκών καταγγέλλει το ΕΤΕΚ

17/01/2022 17:27

Μέσα από αστοχίες των σχεδίων του 2018 και 2019 για φωτοβολταϊκά πάρκα δημιουργήθηκαν στρεβλώσεις που οδηγούν σε υπερκέρδη συγκεκριμένων επιχειρηματιών εις βάρος του καταναλωτή, γι’ αυτό απαιτούνται άμεσα διορθωτικές ενέργειες, αναφέρει το ΕΤΕΚ σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το ΕΤΕΚ το σχέδιο για φωτοβολταϊκά πάρκα που προκηρύχθηκε το 2018, δυναμικότητας 120ΜW δεν ακολούθησε τη λογική του μειοδοτικού διαγωνισμού, ενόψει του ότι θα λειτουργούσε η ανταγωνιστική αγορά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με το σχέδιο όπως σημειώνεται, «οι αιτητές θα συμβληθούν με την ΑΗΚ για αγορά της παραγομένης ηλεκτρικής ενέργεια στην εκάστοτε τιμή αγοράς ΑΠΕ, όπως αυτή καθορίζεται από τη ΡΑΕΚ». Αντίστοιχη πρακτική ακολουθήθηκε και με το Σχέδιο για Φωτοβολταϊκά Πάρκα του 2019.

Το αποτέλεσμα, αναφέρεται, «είναι το σημερινό κόστος αγοράς της κιλοβατώρας (kWh) έργων ενταγμένων στο σχέδιο του 2018 να είναι €0.18, ενώ ο μειοδοτικός διαγωνισμός που έγινε το 2013 έδωσε τιμές €0.08-€0.09 την kWh».

Με βάση το σχέδιο, συνεχίζει η ανακοίνωση, η εγγυημένη αυτή τιμή πώλησης θα σταματούσε να υφίσταται 12 μήνες μετά την ημερομηνία που θα τεθεί σε εφαρμογή η ανταγωνιστική αγορά, οπόταν και το έργο θα υποχρεωθεί να ενταχθεί σε αυτή. Αντίθετα, σημειώνεται, «διανύεται ήδη ο πέμπτος χρόνος από το σχέδιο του 2018 και δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία η ανταγωνιστική αγορά, με αποτέλεσμα η τιμή αγοράς της κιλοβατώρας να είναι σε πολύ ψηλότερα επίπεδα σε σχέση με μειοδοτικούς διαγωνισμούς που διενεργήθηκαν σε χώρες με παρόμοιο ηλιακό δυναμικό και έδωσαν τιμές χαμηλότερες των €0.06 την kWh».

Επαναπροκήρυξη σχεδίου το ταχύτερο δυνατό

Το ΕΤΕΚ συμπεραίνει ότι οι στρεβλώσεις στο σχέδιο του 2018 και η μη έγκαιρη λήψη διορθωτικών μέτρων, αντί όφελος στον καταναλωτή οδήγησαν σε επιπρόσθετο του εύλογου, εγγυημένο κέρδος που υπερβαίνει τα €7.5 εκατ. ετησίως, για τους ιδιοκτήτες των πάρκων.

«Επομένως κρίνεται απαραίτητη η λήψη διορθωτικών μέτρων εκ μέρους της ΡΑΕΚ και του αρμόδιου Υπουργείου», συμπεραίνει το ΕΤΕΚ και προτείνει ότι αυτά θα έπρεπε να είναι «ο επαναπροσδιορισμός του κόστους αγοράς ΑΠΕ από φωτοβολταϊκά πάρκα του Σχεδίου 2018 και η όσο το δυνατό ταχύτερη προκήρυξη νέου Σχεδίου με στοιχεία μειοδοτικού διαγωνισμού».

Επιφυλάξεις για την επίδραση ανοικτής αγοράς ηλεκτρισμού

Το ΕΤΕΚ κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς σημειώνει ότι η διατήρηση μέχρι και σήμερα της υψηλής εγγυημένης τιμής αγοράς ΑΠΕ για τα έργα του Σχεδίου του 2018 «τους δίνει πλεονέκτημα και πολύ πιθανόν να νοθεύσουν τον ανταγωνισμό, καθώς θα εισέλθουν στην ανταγωνιστική αγορά, όταν και εφόσον αυτή υλοποιηθεί, με σχετικά μεγάλη εναπομένουσα διάρκεια ζωής και με σχεδόν αποσβεσμένη την κεφαλαιουχική τους επένδυση, μέσα από τις τρέχουσες υψηλές αποδόσεις στην επένδυση τους».

Γι’ αυτό εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις, «κατά πόσο η ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού με τον τρόπο που είναι δομημένη, θα οδηγήσει σε μείωση της τιμής της ηλεκτρικής κιλοβατώρας για το μέσο νοικοκυριό ή τη μικρομεσαία επιχείρηση».

Η λύση, όπως υποδεικνύει, είναι οι ενεργειακές αναβαθμίσεις, μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης παραγωγικών διαδικασιών και η αξιοποίηση μικρών συστημάτων ΑΠΕ, π.χ. φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες για ίδια χρήση (net metering/billing).