You are here

Βασιλικό: Πλήγμα εκατομμυρίων από ηλεκτρισμό

29/07/2022 14:43

Μεγάλη μείωση στα κέρδη ανακοίνωσε για το εξάμηνο του 2022 το Τσιμεντοποιείο Βασιλικού με αρνητικές επιδράσεις να προκύπτουν από την εκτόξευση του κόστους ενέργειας.

Τα κέρδη της μειώθηκαν στα €5,4 εκατ. από €8,8 εκατ. το εξάμηνο του 2021.

Τα εισοδήματα για το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανήλθαν σε €60,7 εκατ. σε σύγκριση με €50,4 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Η αύξηση των εισοδημάτων οφείλεται στην αύξηση των πωλήσεων στο εξωτερικό και στην αύξηση της τιμής πώλησης, ως αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, των καυσίμων και άλλων εξόδων παραγωγής.

Όπως σημειώνεται, οι αυξήσεις των τιμών ωστόσο δεν ήταν επαρκείς για να καλύψουν τις συνεχιζόμενες αυξήσεις του κόστους ενέργειας που συνέχισε να αυξάνεται σε πρωτοφανή επίπεδα. Οι αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις και η υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ επηρεάζουν ακόμη περισσότερο τη δομή του κόστους της Εταιρείας

Αναφορικά με τις προοπτικές, τονίζεται ότι το κόστος ενέργειας και καυσίμων συνεχίζει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και αναμένεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο το κόστος παραγωγής καθώς και τα επίπεδα τιμών. Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εξακολουθεί να ασκεί πίεση στις οικονομικές και παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, προκαλώντας διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού καθώς και περιορισμό της διαθεσιμότητας καυσίμων και υλικών, επηρεάζοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και αυξάνοντας την αβεβαιότητα σχετικά με τις εκτιμήσεις τόσο στο κόστος όσο και στις πωλήσεις για το δεύτερο εξάμηνο.

Γ.Χ.