You are here

Ζητούν αυξήσεις μισθών και φορολόγηση εταιρειών

19/08/2022 07:14

Φορολόγηση των υπερκερδών μεγάλων εταιρειών ενέργειας και αύξηση μισθών απαιτούν τα ευρωπαϊκά συνδικάτα σημειώνοντας ότι τον πληθωρισμό τον τροφοδοτούν οι τιμές ενέργειας και όχι οι μισθοί.

Στις καλοκαιρινές οικονομικές προβλέψεις της, η Επιτροπή αναφέρει ότι «οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας παραμένουν η κύρια κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού» και «μια επίμονη ανατροφοδότηση μεταξύ μισθών και πληθωρισμού είναι απίθανο να αναπτυχθεί», καθώς η αύξηση των μισθών σε πραγματικούς όρους παρέμεινε αρνητική.

Τα  συνδικάτα ζητούν να τεθούν ως προτεραιότητα οι ακόλουθες πολιτικές:

-Φόρος στα υπερκέρδη που πραγματοποιούνται, ιδίως από μεγάλες εταιρείες ενέργειας. Τα έσοδα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την άμβλυνση της αυξανόμενης ανισότητας και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας μέσω επενδύσεων σε μια δίκαιη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία.

-Αυξήσεις του θεσμοθετημένου κατώτατου μισθού (όπου υπάρχουν) και επανέναρξη συλλογικών διαπραγματεύσεων, ιδίως σε κλαδικό επίπεδο, για την επίτευξη δίκαιων αυξήσεων μισθών. •

-Αναχρηματοδότηση και παράταση του μηχανισμού στήριξης έκτακτης ανάγκης SURE της ΕΕ για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την προστασία των θέσεων εργασίας και την υποστήριξη εθνικών κοινωνικών μέτρων για την ανακούφιση των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία.

Ενδεδειγμένη η μεγαλύτερη εκτίμηση εργαζομένων

Ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Σταύρος Ζένιος αναφέρει στη StockWatch ότι μια στροφή προς μεγαλύτερη εκτίμηση των εργαζομένων είναι ενδεδειγμένη.

«Αυτό συνεπάγεται καλύτερη συμμετοχή στα οφέλη από την παραγωγή πλούτου. Η αξία των εργαζομένων, ακόμη και των χαμηλών δεξιοτήτων, φάνηκε έντονα μέσα στην πανδημία. Η δεξιά παράδοση των τελευταίων δεκαετιών έχει δώσει υπερβολική έμφαση στις αγορές ενώ η αριστερά έχει μείνει σε μεγάλο βαθμό προσκολλημένη σε ξεπερασμένα αφηγήματα. Δεν μπορεί για παράδειγμα ο φορολογούμενος να σώζει τράπεζες από τα λάθη τους, οι αεροπορικές εταιρείες από το πρόβλημα του lockdown, αλλά μετά να επανερχόμαστε στην απόλυτη επικράτηση των μετόχων και των αγορών», τονίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Ζένιο, δεν είναι οι αυξήσεις μισθών που αύξησαν τον πληθωρισμό. «Υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις, η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική λόγω πανδημίας και ο αποσυγχρονισμός της εφοδιαστικής αλυσίδας, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με τις συνέπειες στην ενέργεια και στα τρόφιμα. Ωστόσο αν  συνοδευτεί και από αυξήσεις μισθών  τότε ο πληθωρισμός εδραιώνεται  και δημιουργείται  ένα φαύλος κύκλος».

Όσον αφορά την φορολογία, σημειώνει ότι αυτό είναι  διαφορετικό θέμα και  επικρατεί μια άποψη ότι με την παγκοσμιοποίηση έχουν δημιουργηθεί ευκαιρίες για εταιρείες να μην καταβάλλουν δίκαιο μέρος της  φορολογίας.

«Το θέμα για τη χώρα μας είναι εάν έχουμε τις δεξιότητες να χειριστούμε αυτά τα δύσκολα θέματα. Νομίζω ο κατ’ εξοχή γνώστης  του θέματος, ο Καθηγητής Πισσαρίδης, είναι πολύ επικριτικός του πολιτικού συστήματος στα θέματα  οικονομίας. Συμφωνώ και το λέω από διάφορα βήματα εδώ και χρόνια. Ήμουν εκ των πρωτεργατών για την δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας αλλά έληξε πολύ άδοξα. Αν παραμείνουμε προσκολλημένοι σε πολιτικές ηγεσίες με περιορισμένες εμπειρίες και ορίζοντες θα έχουμε και πάλι προβλήματα Μαρί, Λαϊκής, Συνεργατισμού, Χρυσών Διαβατηρίων.  Χρειαζόμαστε σύγχρονα μυαλά και καθαρά χέρια στο πηδάλιο της χώρας», υπογραμμίζει.

Η αύξηση μισθών δεν προκαλεί πληθωρισμό

Ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής αναφέρει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν προκαλεί πληθωριστικές πιέσεις και τουναντίον εμπειρικές μελέτες κατέδειξαν ότι συμβάλουν στην αύξηση θέσεων εργασίας.

«Πόσο μάλλον όταν ο πληθωρισμός είναι προϊόν ενός σημαντικού σοκ προσφοράς, παρά υπερθέρμανσης της αγοράς. Και αυτά όταν εμείς ακόμη συζητάμε για την εισαγωγή του Θεσμού με ποσά που δεν διαφαίνεται να τον καθιστούν αρκετό για τη διατήρηση έστω ενός ελάχιστου βιοτικού επιπέδου – την ίδια στιγμή που συζητείται στην ΕΕ η αύξηση του», σημειώνει.

Όσον αφορά στη φορολόγηση των εταιρικών υπερκερδών – και γενικότερα, και όχι μόνο στις εταιρείες ενέργειας – με σκοπό την ενίσχυση ενός διχτύου κοινωνικής προστασίας, ο κ. Πλατής το χαρακτηρίζει επάναγκες από τα πρώτα σημάδια των πληθωριστικών πιέσεων αυτής της μορφής.

«Επιβάλλεται μια ευρύτερη αναπροσαρμογή πλούτου με σκοπό την όσο το δυνατό μεγαλύτερη διατήρηση κοινωνικής συνοχής. Σε αντίθετη περίπτωση, η ιστορία καταγράφει αστάθεια με πολύ επικίνδυνες κοινωνικές όσο και οικονομικές επιπτώσεις», τονίζει.

Κίνητρα αντί φορολόγηση

Ο οικονομολόγος Μάριος Κληρίδης σημειώνει ότι ο πληθωρισμός αποδίδεται στην άνοδο των τιμών ενέργειας και θα πρέπει σταδιακά να αρχίσει να μειώνεται λόγω αποκλιμάκωσης των τιμών των πρώτων υλών.

Εισηγείται «αντί να φορολογήσουμε τα υπερκέρδη των εταιρειών ΑΠΕ, καλύτερα να τους δώσουμε κίνητρα να είναι αφορολόγητα και να τα επαπεπενδύσουν».

«Οι αυξήσεις μισθών θα δημιουργήσουν αυξημένα κόστη και ακόμα ένα κύκλο αύξησης τιμών. Η καλύτερη λύση είναι στοχευμένα μέτρα υπέρ των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού», επισημαίνει.

Κοινωνικές παρεμβάσεις, όχι αύξηση κόστους επιχειρήσεων

Ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Μιχάλης Αντωνίου σημειώνει ότι οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και των αντίμετρων της Ρωσίας».

«Θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών όταν εκλείψουν οι λόγοι που τις δημιουργούν», σημειώνει τονίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη για κοινωνικές παρεμβάσεις σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη αλλά όχι με αυξημένα λειτουργικά κόστη επιχειρήσεων οι οποίες υποφέρουν από τις ίδιες αιτίες.

Σημειώνει ακόμη ότι οι αυξήσεις μισθών θα πρέπει να είναι ανάλογες με το ρυθμό ανάπτυξης και την παραγωγικότητα.

Της Γεωργίας Χαννή