You are here

ΑΗΚ: €300 εκατ. πίσω από τον καυγά

11/12/2020 05:57

Χέρι στα αποθέματα και στα ταμειακά διαθέσιμα της αρχής ηλεκτρισμού θέλει να βάλει το κράτος με την προώθηση νομοσχεδίου για καταβολή μερίσματος στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας και η διοίκηση της αρχής που προωθεί τις σχετικές διαδικασίες βρίσκει απέναντι της τους εργαζόμενους.

Οι ηγεσίες των τεσσάρων συντεχνιών που εκπροσωπούν το προσωπικό του οργανισμού, η ΕΠΟΠΑΗ –ΣΕΚ, η ΣΗΔΗΚΕΚ –ΠΕΟ, η ΣΕΠΑΗΚ και η ΣΥΒΑΗΚ, με χθεσινή κοινή ανακοίνωση τους, τάσσονται ανεπιφύλακτα στην προσπάθεια αυτή, όπως και στην απόφαση της διοίκησης να προσλάβει συμβούλους για τη διαχείριση των ταμειακών διαθέσιμων, για σκοπούς επενδυτικής πολιτικής.

«Τα ταμειακά διαθέσιμα της ΑΗΚ, δεν περισσεύουν για σκοπούς επενδυτικής πολιτικής, σε μία τόσο δύσκολη περίοδο για τον κύπριο καταναλωτή καθώς, αυτά προορίζονται για να επενδυθούν στο αναπτυξιακό πρόγραμμα που προγραμματίζει η Αρχή ώστε να προστεθεί προστιθέμενη αξία στον οργανισμό. Παράλληλα, οι πολιτικές αυτές θα πρέπει να δημιουργούν προοπτικές για πιο φτηνό ρεύμα προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», τονίζει στη StockWatch ο Κυριάκος Ταφούνας, γενικός γραμματέας της ΕΠΟΠΑΗ –ΣΕΚ.

Τη θέση αυτή ενισχύει και ο Δημήτρης Κωνσταντίνου, γενικός γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ –ΠΕΟ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η πορεία που χαράσσει το ΔΣ της ΑΗΚ, «είναι επικίνδυνη για τον οργανισμό και τους εργαζόμενους του». Προσθέτει ότι, «τα οποιαδήποτε ταμειακά διαθέσιμα ή αποθέματα της ΑΗΚ θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για σκοπούς αναπτυξιακών έργων και ταυτόχρονα μέρος αυτών να επιστρέφονται στους καταναλωτές και πελάτες της αρχής υπό μορφή μείωσης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος».

«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια», προειδοποιεί από την πλευρά του ο γγ της ΕΠΟΠΑΗ –ΣΕΚ, επισημαίνοντας ότι το μέλλον της ΑΗΚ είναι συνυφασμένο και με το μέλλον των οικογενειών των εργαζομένων της»

Ο κ. Ταφούνας παρατηρεί ότι «η μερισματική και επενδυτική πολιτική που προωθεί η Αρχή αποτελεί ξένο σώμα για ένα οργανισμό δημοσίου δικαίου, που δεν είναι κερδοσκοπικός αλλά ουσιώδης για τις ανάγκες των κυπρίων καταναλωτών».

Επίσης κατά τον κ. Ταφούνα, «υιοθέτηση πολιτικής για σκοπούς επενδύσεων των ταμειακών διαθέσιμων της Αρχής και η ανάθεση της σε συμβουλευτικό οίκο για να διαχειριστεί το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, αποτελεί μεγάλο ρίσκο».

Σημειώνεται ότι το Φεβρουάριο του 2019 κατατέθηκε στη Βουλή πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, μετά από συνεννόηση με το υπουργείο Ενέργειας για επαναφορά σε ισχύ νομοθετικής πρόνοιας που θα επιτρέπει την απόκτηση από το κράτος μέρους των αποθεμάτων της ΑΗΚ, πάνω σε ετήσια βάση.

Η Βουλή θεώρησε ότι οι συγκυρίες δεν επιτρέπουν την άντληση αποθεμάτων από την ΑΗΚ, παρόλο που αυτό εφαρμόζεται σε άλλους ημικρατικούς οργανισμούς, όπως η Cyta.

Με βάση στοιχεία που παρατίθενται στην ετήσια έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, το κράτος έχει αντλήσει από το 2002, μέχρι το 2019 από τη Cyta, υπό μορφή συσσωρευμένου μερίσματος, €800 εκατ. Σήμερα η ΑΗΚ διαθέτει €300 εκατ. με τα συνολικά αποθεματικά στοιχεία, να ξεπερνούν το €1,2 δισ.

Η κερδοφορία της ΑΗΚ, μετά τα τραγικά γεγονότα στο Μαρί, συνεχίζεται απρόσκοπτα τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει καταθέσει στη Βουλή το Υπ. Οικονομικών, το ποσοστό απόδοσης επί του κεφαλαίου της ΑΗΚ είναι περίπου 4,6%.

«Είναι χάρις σε αυτά τα αποθέματα που η ΑΗΚ μπόρεσε να μειώσει εν μέσω πανδημίας την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10% και να επιστρέψει στα νοικοκυριά €32 εκατ. τα οποία, με τη σειρά τους, τα έριξαν στην αγορά και τονώθηκε η κατανάλωση σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για την πραγματική οικονομία», τόνισε ο γγ της ΣΗΔΗΚΕΚ.

Ο γγ της ΕΠΟΠΑΗ –ΣΕΚ επισημαίνει ότι η ΑΗΚ ως οργανισμός δημοσίου δικαίου που διαχρονικά είναι ιδιοκτησία του κύπριου πολίτη - πελάτη της, θα πρέπει ναστοχεύει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και να προσφέρει πιο φτηνό ρεύμα.

Αδικαιολόγητη η συσσώρευση τόσων κερδών

Από το Υπουργείο Οικονομικών η θέση που διατυπώνεται είναι ότι η ΑΗΚ ως οργανισμός δημόσιας ωφελείας διατηρεί δεσπόζουσα θέση στην αγορά ηλεκτρισμού και κρίνεται αρμοδίως ότι δεν δικαιολογείται η συσσώρευση τόσο μεγάλων κερδών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch από τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, όταν λήφθηκε η απόφαση για την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, δεν προηγήθηκε διάλογος με την ΑΗΚ. Συγκεκριμένα προκύπτει πως η διαβούλευση του Υπ. Οικ. για επαναφορά της μερισματικής πολιτικής είχε περιοριστεί κατά το 2018 στο υπουργείο Ενέργειας και δεν επεκτάθηκε στην ΑΗΚ, ούτε καν κλήθηκαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων να καταθέσουν απόψεις.

Του Λεύκου Χρίστου