You are here

Άνοιξαν ασκό στην ΑΗΚ – Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν

08/12/2022 08:06

Ορατός είναι ο κίνδυνος για περιοδικές διακοπές στην παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος από την απόφαση των συντεχνιών που είναι οργανωμένες στην ΑΗΚ να τηρούν οι υπάλληλοι της Αρχής που εργάζονται στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Δεκέλειας, αυστηρά τα καθήκοντα τους βάσει του σχεδίου υπηρεσίας (work to rule).

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνουν στη StockWatch παράγοντες της αγοράς και των εργασιακών σχέσεων, με την απόφαση αυτή των πέντε συντεχνιών των υπαλλήλων της ΑΗΚ, ενδέχεται να ανοίξει ο ασκός για αναθέρμανση της νομικής ρύθμισης των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, γεγονός που ενδέχεται να κλονίσει τη δομή των εργασιακών σχέσεων του τόπου.

Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε ανώτατη αρμόδια πηγή, η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει άρθρο του Συντάγματος που παρέχει το δικαίωμα στις αρμόδιες αρχές να παρεμβαίνουν σε ύστατες κρίσεις για προστασία και μόνο του δημοσίου συμφέροντος.

Στελέχη των συντεχνιών που μίλησαν στη StockWatch δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο από το μέτρο του work to rule, να προκληθούν προβλήματα στην απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση.

Η αυστηρή τήρηση του σχεδίου υπηρεσίας αγγίζει κατά βάση το προσωπικό της Αρχής που είναι αρμόδιο για τη λειτουργία των έξι ατμολέβητων στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Δεκέλειας.

Είναι έκδηλο ότι με το νέο καθεστώς που θα δημιουργηθεί από τις 14 Δεκεμβρίου που θα εφαρμοστεί το μέτρο του work to rule, από τις συντεχνίες, ελλοχεύει σοβαρά ο κίνδυνος να προκαλούνται περιοδικές διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Σοβαρός ο αντίκτυπος στα νοικοκυριά 

Εκπρόσωποι της διοίκησης της ΑΗΚ αφήνουν να εννοηθεί ότι το μέτρο που αποφάσισαν χθες οι συντεχνίες θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο και στην εξυπηρέτηση πελατών της σε σχέση με το δίκτυο ηλεκτροδότησης, περιλαμβανομένης της αποκατάστασης βλαβών και της συντήρησης.

«Η αυστηρή τήρηση στη βάση το τι προβλέπουν τα σχέδια υπηρεσίας σε τμήματα οργανισμών κοινής ωφελείας, όπως είναι η ΑΗΚ, η Cyta και τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας, μεταφράζεται ουσιαστικά σε λήψη δυναμικών μέτρων, ικανών να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις», παρατήρησε ανώτερο στέλεχος της Αρχής Ηλεκτρισμού.

Οι εξελίξεις στην ΑΗΚ, προμηνύουν σοβαρή κρίση και είναι πιθανό να αποτελέσουν αντικείμενο στη σημερινή προγραμματισμένη σύσκεψη της ΡΑΕΚ, η οποία πρόκειται να εξετάσει το θέμα της επάρκειας ηλεκτρικού ρεύματος για το 2023.

Ήδη, από χθες υπάρχει αναβρασμός, τόσο στα ανώτατα δώματα της ΑΗΚ, όσο και στο αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωση επί των εξελίξεων ζήτησε και η Προεδρία.

Ενδεχόμενη εμπλοκή του ΥΠΕΡΓ

Οι πληροφορίες φέρουν και τον ΥΠΕΡΓ Κυριάκο Κούσιο, να καλείται να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο καθώς οι εξελίξεις στην ΑΗΚ ενέχουν το στοιχείο της σύγκρουσης συμφερόντων.

Με βάση τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων που συνομολογήθηκε το 2004, σε σχέση με τις απεργίες στις ουσιώδεις υπηρεσίες, ο ΥΠΕΡΓ αυτόνομα μπορεί να παρέμβει και να συστήσει τριμελή επιτροπή στην περίπτωση που θα προκύψει αδιέξοδο.

Η τριμελής επιτροπής θα αποτελείται από προσωπικότητες που προτείνονται από τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις και θα πρέπει σε χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων να ετοιμάσουν έκθεση.

Η έκθεση της τριμελούς επιτροπής δεν είναι δεσμευτική για τα εμπλεκόμενα μέρη.

Στο χρονικό διάστημα των έξι εβδομάδων οι συντεχνίες είναι υποχρεωμένες να ορίσουν προσωπικό ασφαλείας για την ομαλή και απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο καταναλωτικό κοινό και στις επιχειρήσεις.

Μέχρι στιγμής πάντως, το ΥΠΕΡΓ δεν έχει κληθεί να προσφέρει τις μεσολαβητικές του υπηρεσίες.

Νουθεσίες ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΣΕΚ

Ο Μιχάλης Αντωνίου, ΓΔ της ΟΕΒ, με δηλώσεις του στη StockWatch απευθύνει έκκληση τόσο προς τη διοίκηση της ΑΗΚ, όσο και προς τους εργαζόμενους, να λάβουν υπόψη τους τις δυσκολίες που διέρχεται ο τόπος.

«Πρέπει όλα τα μέρη να αναλογιστούν ότι είναι χειμερινή περίοδος και η παροχή ηλεκτροδότησης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι εκ των ων ουκ άνευ», ανέφερε ο κ. Αντωνίου ο οποίος υπέδειξε επίσης:

«Σε άλλες χώρες υπάρχει πρόβλημα ηλεκτροδότησης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, είναι κρίμα και άδικο στην Κύπρο να προκύψουν έστω περιοδικές διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος λόγω λήψης μέτρων».

Πάντως, η ανακοίνωση των μέτρων σήμανε συναγερμό στο Υπουργείο Ενέργειας, στη διοίκηση και τη διεύθυνση της ΑΗΚ, στη ΡΑΕΚ και το Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου. Πληροφορούμαστε πως η χθεσινή ανησυχητική εξέλιξη θα είναι το κύριο θέμα συζήτησης σε σημερινή - προγραμματισμένη από μέρες - σύσκεψη αρμοδίων στη ΡΑΕΚ, η οποία είχε προγραμματιστεί να εξετάσει το θέμα επάρκειας ηλεκτρισμού για το 2023.

Ο Ανδρέας Μάτσας, σε παρέμβαση του στις εξελίξεις που διαδραματίζονται στην ΑΗΚ, κατέστησε σαφές ότι υπάρχουν προβλήματα τα οποία ήδη θα έπρεπε να είχαν λυθεί διότι άπτονται, όπως τόνισε, θεμάτων λειτουργίας και ασφάλειας της ίδιας της Αρχής.

«Οφείλει η εργοδοτική πλευρά να ιεραρχήσει τα προβλήματα και σε πρώτο στάδιο θα πρέπει να δώσει διέξοδο στα εν λόγω αυτά θέματα. Το αίτημα για να στελεχωθεί με επάρκεια ο οργανισμός, διασυνδέεται απόλυτα με το θέμα της ασφάλειας», επισημαίνει ο ΓΓ της ΣΕΚ, ο οποίος κλήθηκε από τη StockWatch να σχολιάσει τις εξελίξεις.

Ο κ. Μάτσας υπέδειξε ότι θα πρέπει να γίνουν κινήσεις από τη διοίκηση του οργανισμού και το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας ώστε, μέσα από εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των εμπλεκομένων να βρεθεί εκείνη η λύση που θα άρει τα οποιαδήποτε αδιέξοδα.

Ο Μάριος Τσιακκής, ΓΓ του ΚΕΒΕ, κάλεσε τις συντεχνίες και τη διοίκηση της ΑΗΚ, να εισέλθουν σε ένα παραγωγικό διάλογο και με πνεύμα καλής θέλησης, όπως επιβάλλει και η υπευθυνότητα των δύο μερών και να βρουν λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τον οργανισμό.

«Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια για διακοπή της ηλεκτροδότησης», υπέδειξε ο ΓΓ του ΚΕΒΕ.

Η StockWatch απευθύνθηκε και στην εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, για σχόλια εκ μέρους της διεύθυνσης της Αρχής, ωστόσο, δεν ανταποκρίθηκε.

Του Λεύκου Χρίστου