You are here

Κίνδυνος γενικού «μπλακ άουτ» με διακοπές ρεύματος

08/12/2022 12:23

Περικοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ενδέχεται να σημειωθούν στις ώρες αιχμής, κυρίως κατά τις εορτές των Χριστουγέννων, ως αποτέλεσμα των μέτρων που προτίθενται να πάρουν οι συντεχνίες των εργαζομένων στην Αρχή Ηλεκτρισμού από τις 14 Δεκεμβρίου.

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο Βραχίμης Κουτσόλουκα, εκπρόσωπος Τύπου του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Κύπρου (ΔΣΜΚ).

Ο Β. Κουτσόλουκας καθησυχάζει εν μέρει, τους καταναλωτές ότι βάσει των σημερινών δεδομένων ζήτησης ρεύματος και των ήπιων καιρικών συνθηκών, στο επόμενο χρονικό διάστημα, δεν θα υπάρξει, όπως είπε,  κίνδυνος διακοπής στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, το αμέσως επόμενο διάστημα».

Διευκρίνισε όμως, ότι για τις ώρες αιχμής, που για αυτή την περίοδο είναι οι απογευματινές και βραδινές ώρες, σε ενδεχόμενο που παρουσιαστεί πρόβλημα σε κάποια από τις άλλες μονάδες της ΑΗΚ, θα πρέπει να γίνουν περικοπές της ηλεκτροδότησης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο κ. Κουτσολούκας τόνισε ότι αυτά τα δεδομένα ισχύουν για το επόμενο διάστημα, όπου μπορούν να έχουν εικόνα για τις καιρικές συνθήκες, προσθέτοντας ότι δεν μπορούν να προβούν σε μακροχρόνια εκτίμηση, καθώς θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες και τη ζήτηση που θα υπάρξει λόγω των καιρικών συνθηκών.

Σημειώνεται ότι παρά τις καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν φέτος στη χώρα μας, συνήθως οι θερμοκρασίες πέφτουν από τα μέσα Δεκεμβρίου, με τη μεγαλύτερη ζήτηση ρεύματος του χειμώνα να παρουσιάζεται τον Ιανουάριο, η οποία φτάνει πολύ κοντά στη συνολική παρεχόμενη ποσότητα του συμβατού δικτύου της ΑΗΚ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, οι ΑΠΕ δεν μπορούν να βοηθήσουν ιδιαίτερα την κατάσταση, λόγω μη δυνατότητας αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας τους, καθώς οι ανάγκες κατά τη χειμερινή περίοδο είναι αυξημένες το βράδυ, όπου τα φωτοβολταϊκά δεν μπορούν να προσφέρουν, ενώ δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση για την δυνατότητα παροχής από τις ανεμογεννήτριες των αιολικών πάρκων, στο τι μπορεί να συνεισφέρουν.

Τα ψιλά γράμματα της ζήτησης και παροχής ρεύματος

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσολούκα, η μέγιστη συνολική ημερήσια ζήτηση ρεύματος αυτή την περίοδο φτάνει τα 650- 670 μεγαβάτ και αφορά τις ώρες 6-8 μμ.

Πρόσθεσε ότι η μέγιστη ικανότητα των συμβατών μονάδων της ΑΗΚ φτάνει τα 1030 μεγαβάτ, εκ των οποίων αφαιρούνται τα 360 μεγαβάτ, που είναι η δυνατότητα από τις έξι μονάδες ατμολέβητων του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Δεκέλειας που από την αυστηρή τήρηση του σχεδίου υπηρεσίας από το προσωπικό της Αρχής, θα επηρεαστεί η προσφορά ρεύματος τους στο δίκτυο.

Εξήγησε ότι αν η ζήτηση ξεπεράσει τα 770 μεγαβάτ, που είναι η παρεχόμενη δυνατότητα των μονάδων της ΑΗΚ, εκτός των έξι που επηρεάζονται από τα μέτρα των εργαζομένων, λόγω κρύου ή προβλημάτων, τότε ο ΔΣΜΚ θα προχωρήσει σε διακοπή της ηλεκτροδότησης σε κάποιες περιοχές.

Όσον αφορά τις ημέρες με τη μεγαλύτερη ζήτηση ρεύματος κατά τον προηγούμενο χειμώνα, ανέφερε ότι πρόκειται για τις 19 Ιανουαρίου, όπου η ζήτηση έφτασε τα 1038 και την 26η Ιανουαρίου που ανήλθε στα 1063 μεγαβάτ.

Επίσης τις ημέρες των προηγούμενων εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς η μέγιστη ημερήσια ζήτηση ρεύματος, έφτασε τα 865 μεγαβάτ.

Αναφορικά με την εισφορά των ΑΠΕ στο δίκτυο, δήλωσε ότι ειδικά τις ώρες αιχμής που είναι για τη χειμερινή περίοδο οι νυχτερινές, δεν μπορούν να βοηθήσουν.

Εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ο διαχειριστής έχει πρόγραμμα εκ περιτροπής περικοπών, εξαιρουμένων των περιοχών με υπηρεσίες υψίστης σημασίας, όπως τα νοσοκομεία, αεροδρόμια κτλ, σε ενδεχόμενη μη επαρκή παροχή ενέργειας στο δίκτυο, εφόσον παραστεί ανάγκη λόγω βλαβών ή υψηλής ζήτησης.

Ερωτηθείς, εάν υπάρχει ενδεχόμενο για γενικότερο μπλακ αούτ στην ηλεκτροδότηση, λόγω των μέτρων που θα ληφθούν από τους εργαζόμενους της ΑΗΚ, ο κ. Κουτσολούκας είπε ότι υπάρχει προγραμματισμός και σχέδιο για διαχείριση της κατάστασης, σημειώνοντας όμως, ότι οι έξι μονάδες που βγαίνουν εκτός λειτουργίας είναι σημαντικές για την απρόσκοπτη παροχή ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σε εξέλιξη συσκέψεις

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Διαχειριστή, είπε ότι το πρόβλημα που προκύπτει με την εφαρμογή των μέτρων από τους εργαζόμενους της ΑΗΚ, θα τεθεί επί τάπητος σε ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων, ΑΗΚ, ΡΑΕΚ και ΔΣΜΚ που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, για να εξετάσει το θέμα επάρκειας ηλεκτρισμού για το 2023. Επίσης θα είναι και κύριο θέμα συζήτησης και σε άλλες συσκέψεις που προγραμματίσθηκαν εκτάκτως με μέλη της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πρωινό δημοσίευμα της StockWatch εξάλλου, με την απόφαση των πέντε συντεχνιών των υπαλλήλων της ΑΗΚ, ενδέχεται να ανοίξει ο ασκός για αναθέρμανση της νομικής ρύθμισης των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, γεγονός που ενδέχεται να κλονίσει τη δομή των εργασιακών σχέσεων του τόπου.

Όπως ανέφερε ανώτατη αρμόδια πηγή, η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει άρθρο του Συντάγματος που παρέχει το δικαίωμα στις αρμόδιες αρχές να παρεμβαίνουν σε ύστατες κρίσεις για προστασία και μόνο του δημοσίου συμφέροντος.

ΑΗΚ: Προβλήματα επάρκειας και ευστάθειας του συστήματος παραγωγής

Προβλήματα επάρκειας και ευστάθειας του συστήματος παραγωγής, προκύπτουν σε ενδεχόμενο τερματισμό της λειτουργίας των έξι ατμοηλεκτρικών μονάδων του Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού Δεκέλειας, σύμφωνα με δηλώσεις στη StockWatch της εκπροσώπου Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου.

Πρόσθεσε ότι για αυτό το λόγο συνεχίζονται οι προσπάθειες για επίλυση των θεμάτων και αποτροπή των μέτρων αυτών.

Ερωτηθείσα εάν θα επηρεαστούν άλλες εργασίες της ΑΗΚ, με τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι συντεχνίες, είπε ότι δεν θα επηρεαστούν οι επιδιορθώσεις βλαβών, αλλά προκύπτει πρόβλημα στην παραγωγικότητα, δηλαδή την κανονική ροή των εργασιών.

Η κ. Παπαδοπούλου ξεκαθάρισε περαιτέρω ότι δεν υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ της προέδρου του ΔΣ της ΑΗΚ και της Υπουργού Ενέργειας, τονίζοντας ότι «έχουν μια πολύ στενή και παραγωγική συνεργασία».

Της Ελένης Χαραλάμπους