You are here

Διπλωματική μάχη για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

13/07/2020 06:51

Με στραμμένη την προσοχή στις τουρκικές απειλές και προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, αλλά και στην πρόσφατη πρόκληση με την Αγία Σοφία, συνέρχεται σήμερα η σύνοδος του συμβουλίου υπουργών εξωτερικών υποθέσεων για να εξετάσει τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Η συνάντηση θα διεξαχθεί εν μέσω των προειδοποιήσεων Ερντογάν προς τη γερμανική προεδρία ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδιασμών του, ανεξαρτήτως των αντιδράσεων και αποφάσεων της ΕΕ.

Οι πληροφορίες, αλλά και οι περιορισμένες επίσημες δηλώσεις που έγιναν τις τελευταίες μέρες από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου τις φέρουν έτοιμες να διεξάγουν διπλωματική μάχη στις Βρυξέλλες για να υλοποιηθεί το προσχέδιο οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβαίνει αύριο στην Αθήνα όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με στόχο να καθοριστεί κοινή γραμμή μεταξύ των δύο χωρών ενόψει της συνόδου κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Με κοινούς στόχους και επιδιώξεις συμμετέχουν στη σημερινή σύνοδο των υπουργών εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ οι ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Δένδιας, κύριο αντικείμενο της οποίας θα είναι τα ευρωτουρκικά και κατά πόσο θα δοθεί εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ να διαπραγματευθεί ή όχι με την Τουρκία.

Συνεργάτες του ΠτΔ δήλωσαν στη StockWatch ότι η κυπριακή κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ελλάδα θα επιδιώξουν σθεναρά ενεργοποίηση των οικονομικών ή άλλων κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.

Ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης δεν θέλησε χθες να προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις επί του θέματος παραπέμποντας στην ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών.

Ωστόσο, ο ομόλογος του στην Αθήνα Νίκος Δένδιας στη σημερινή σύνοδο των ευρωπαίων ΥΠΕΞ θα ζητήσει από την ΕΕ να ετοιμάσει κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας στην περίπτωση κατά την οποία η Άγκυρα θα παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Όπως τόνισε ο έλληνας ΥΠΕΞ, η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι αν δεν αποτρέψει τους σχεδιασμούς της Άγκυρας, δεν θα της αρέσει αυτό που θα συμβεί.

«'Εχουμε πει και στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Το προσχέδιο των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας που είχε αποφασιστεί και διαρρεύσει σε γενικές γραμμές τον περασμένο Οκτώβριο μετά την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κυπριακής ΑΟΖ περιλάμβανε στοχευμένα μέτρα κατά «προσώπων και νομικών οντοτήτων που ευθύνονταν για τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο ή εμπλέκονταν σε αυτές.

Οι κυρώσεις συνίσταντο στην απαγόρευση της μετάβασης των προσώπων στην ΕΕ και στη δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Σε ένα άλλο επίπεδο αντιδράσεων η Κυπριακή Δημοκρατία είχε εκδώσει διεθνή εντάλματα σύλληψης, για νομικά και φυσικά πρόσωπα, που συνεργάζονται για τις τουρκικές γεωτρήσεις.

Συνεργάτες του ΠτΔ δήλωσαν στη StockWatch ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με μαξιμαλιστικούς στόχους.

Η Κύπρος, πρόσθεσαν, θα επιδιώξει υλοποίηση των αποφάσεων για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.

Σημείωσαν ότι λήφθηκαν κάποιες κυρώσεις, αλλά στόχος είναι να αναβαθμιστούν αυτές λόγω των προκλήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και της επέκτασης των απειλών της στο Αιγαίο.

Η κυπριακή πλευρά, όπως άφησαν να εννοηθεί, θέλει να ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για να μπουν κάτω αυτά που αφορούν στις σχέσεις Άγκυρας και Βρυξελλών.

Επεσήμαναν ότι η Τουρκία διεκδικεί βίζα, διεκδικεί χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά θεσμικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προσέλκυση ευρωπαϊκών επενδύσεων καθώς και αεροπορική σύνδεση.

Υπενθύμισαν ότι η έχει παγοποιηθεί από το περασμένο Φθινόπωρο η χρηματοδότηση προς την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ)

Η Λευκωσία εκτιμά ότι το όλο σκηνικό όπως διαμορφώνεται από την Άγκυρα έχει δυσκολέψει την προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης στην κυπριακή ΑΟΖ και στα Ελληνοτουρκικά.

Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι οι ενέργειες των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας μπορεί να έχουν απήχηση σε ένα μεγάλο κομμάτι της ΕΕ, ωστόσο την ίδια ώρα χώρες του βορρά διατηρούν ειδική σχέση με την Τουρκία, θεωρούν ότι με την επιβολή κυρώσεων δεν θα αρθεί η κρίση στην ανατολική Μεσόγειο.

Στήριξη στις προσπάθειες της Κύπρου και της Ελλάδας αναμένεται να δώσει η Γαλλία που έχει τις δικές της ενστάσεις στον τρόπο που η Τουρκία χειρίζεται το λυβικό ζήτημα.

Του Λεύκου Χρίστου