You are here

Αρχές 2022 νεότερα για Euro-Asia και Euro-Africa Interconnector

22/10/2021 17:17

Η εταιρεία που χειρίζεται τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης Euro-Asia και Euro-Africa Interconnector έχει αιτηθεί χρηματοδότηση από την ΕΕ και αναμένεται να υπάρξουν νέα ως προς αυτό τέλη του έτους ή αρχές του επόμενου, δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νατάσα Πηλείδου.

Η κ. Πηλείδου, η οποία μιλούσε κατά τη διάρκεια του 12ου Οικονομικού Φόρουμ Λεμεσού, την Παρασκευή, αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τις δράσεις του Υπουργείου για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού και της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ.

Σε σχέση με τις προκλήσεις, είπε ότι η Κύπρος έχει ένα απομονωμένο σύστημα, υπάρχει μονοπώλιο στην αγορά ηλεκτρισμού και δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας.

«Πρέπει να σπάσουμε το μονοπώλιο του ηλεκτρισμού», είπε η κ. Πηλείδου, προσθέτοντας ότι πρέπει να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση της εισαγωγής του φυσικού αερίου. «Χρειαζόμαστε να έχουμε ένα καύσιμο με λιγότερες εκπομπές, καθώς προχωρούμε προς την πλήρη χρήση ανανεώσιμης ενέργειας, που φυσικά είναι ο στόχος», πρόσθεσε.

Αναφορά έκανε η Υπουργός Ενέργειας στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και τη νομοθεσία που πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο άλλοι πάροχοι ηλεκτρισμού που αντιπροσωπεύουν το 2% της αγοράς. Εξέφρασε την ελπίδα ότι το άνοιγμα της αγοράς θα πάει καλά.

Είπε ότι με το άνοιγμα της αγοράς θα υπάρχει η ευχέρεια να λειτουργούν μικρά δίκτυα, που σημαίνει ότι οι κοινότητες θα μπορούν να έχουν ανεξάρτητα δίκτυα από αυτό της ΑΗΚ.

Η κ. Πηλείδου ενημέρωσε για τις εξελίξεις σε ότι αφορά τα έργα του Euro-Asian και του Euro-African Interconnectors, σημειώνοντας ότι η εταιρεία που χειρίζεται τα έργα αυτά έχει υποβάλει αιτήματα χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα λάβουν χρηματοδότηση έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με αυτά τα έργα».

«Προς το τέλος του χρόνου, αρχές του επόμενου χρόνου θα πρέπει να έχουμε περισσότερα νέα σε σχέση με αυτό και αν η κατάληξη είναι θετική, αυτό μπορεί να σημαίνει την έναρξη των εργασιών για κατασκευή του έργου, κάτι που θα είναι πολύ θετικό για εμάς».

Η Υπουργός Ενέργεια αναφέρθηκε και στο έργο του τερματικού LNG στο Βασιλικό και σημείωσε ότι αυτά τα έργα «θα βοηθήσουν στην βελτίωση της κατάστασης σε σχέση με την ενεργειακή μας μετάβαση».

Έκανε λόγο για καλά νέα όσον αφορά την ενεργειακή μετάβαση της νήσου, προσθέτοντας ότι η Κύπρος ξεπέρασε τον στόχο του 13% μέχρι το 2020 που είχε θέση για την κατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ, σε 17%.

Είπε επίσης ότι ο επόμενος στόχος της Κύπρου θα είναι πολύ πιο φιλόδοξος και θα τεθεί μετά από μελέτη που διενεργείται από την ΕΠΣΑ σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Imperial και το διεθνές οργανισμό για τις ΑΠΕ.

Η Υπουργός Ενέργειας ανέφερε επίσης ότι η γραφειοκρατία είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην προσπάθεια της για ενεργειακή μετάβαση και πρόσθεσε ότι νομοσχέδιο που θα προωθήσει το Υπουργείο στη Βουλή θα περιέχει πρόνοια για “one-stop shop” σε σχέση με την αδειοδότηση έργων ΑΠΕ.

Παράλληλα, είπε ότι το Υπουργείο προχωρεί με περιβαλλοντική μελέτη, με στόχο να θέσει σαφή κριτήρια στη βάση των οποίων το Τμήμα Περιβάλλοντος θα προχωρεί στην αδειοδότηση μεγάλων έργων.

Η κ. Πηλείδου παρέθεσε σειρά προγραμμάτων που προσφέρει το Υπουργείο, σημειώνοντας ότι γύρω στο μισό δισεκατ. θα χρησιμοποιηθούν για την πράσινη ανάπτυξη και την ανάκαμψη της οικονομίας. Το 61% αυτών των κονδυλίων θα διατεθεί για πράσινα έργα, πρόσθεσε.

«Έχει τεθεί μεγάλη έμφαση στην ανακαίνιση και στις ΑΠΕ όχι μόνο σπιτιών αλλά επίσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δημοσίων κτιρίων και τοπικών αρχών», είπε.

Η προώθηση της αποθήκευσης ενέργειας, ανέφερε, είναι επίσης σημαντική για εμάς, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο σε συνεργασία με τη ΡΑΕΚ έχουν υποβάλει πρόταση στην ΕΕ για πρόγραμμα της τάξης των €80 εκατ. για μεγάλα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

«Αν λάβουμε έγκριση σύντομα, θα μπορέσουμε να εισάγουμε μεγάλα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας την ίδια περίοδο περίπου με το άνοιγμα της αγοράς, κάτι που θα ήταν ιδεώδες», σημείωσε.

«Πρέπει να γίνουν πολλά την ίδια ώρα έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας και όλοι μας έχουμε ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουμε», σημείωσε.