You are here

Δυνατή ανάπτυξη με κοινά μέτρα σε Ελλάδα και Κύπρο

22/10/2021 15:14

Ελλάδα και Κύπρος έλαβαν παρόμοια μέτρα για αντιμετώπιση των αυξήσεων στο κόστος ενέργειας, όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που παραχώρησαν μετά από συνάντησή τους, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο υπουργός Οικονομικών Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας.

Μέτρα που συνδιαμόρφωσαν οι δύο πλευρές, οδήγησαν σήμερα Ελλάδα και Κύπρο σε δυνατούς ρυθμούς ανάπτυξης, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος πέραν από του ευρωπαϊκού πλαισίου ενεργειακού σχεδιασμού, ακολούθησαν παρόμοιες πολιτικές στήριξης των πολιτών,  αναφέροντας την απόφαση που λήφθηκε πρόσφατα για μείωση στους λογαριασμούς της μέσω ΑΗΚ κατά 10% για τέσσερις μήνες.

Ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι οριστική λύση στο πρόβλημα θα δοθεί μέσα από σχεδιασμό που θα οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε απεξάρτηση από την τροφοδοσία ορυκτών καυσίμων από τρίτες χώρες και από την μεγαλύτερη διείσδυση των ΆΠΕ στην αγορά.

Σε δηλώσεις επίσης στους δημοσιογράφους οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στις στενές σχέσεις συνεργασίας που διατηρούν οι δύο χώρες σε διάφορους τομείς.

Ο κ. Σταϊκούρας, ανέφερε ότι η Ελλάδα έλαβε μέτρα ύψους €500 εκατ. για στήριξη των νοικοκυριών που πλήττονται από την κατακόρυφη αύξηση της τιμής των καυσίμων

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Σταϊκούρα είπε ότι σε εθνικό επίπεδο λήφθηκαν συγκεκριμένες πολιτικές για συγκεκριμένο διάστημα, από την κυβέρνηση, ΔΕΗ και παρόχους φυσικού αερίου για να ανακουφίσουν για όσο χρειαστεί τα νοικοκυριά τα οποία πλήττονται από την ακρίβεια.

Όσο αφορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η Ελλάδα όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει αναλάβει συνολικές και συναινετικές πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουμε το θέμα της ενεργειακής επάρκειας και κυρίως του φυσικού αερίου της ΕΕ.

«Το φαινόμενο αυτό είναι εξωγενές, παροδικό και οξύ», τόνισε για να προσθέσει πως αυτό σημαίνει ότι οι εθνικές πολιτικές θα πρέπει να είναι με τέτοιο τρόπο στοιχισμένες ώστε να ανταποκριθούν στις προσδοκίες και τις ανάγκες της κοινωνίας  χωρίς να δημιουργούν πληθωριστικές προσδοκίες, γιατί τότε τα προβλήματα θα είναι οξύτατα.

Σταϊκούρας: Υλοποιήσαμε μέτρα ύψους €42,7 δισ. ευρώ

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Σταϊκούρα είπε ότι η σημερινή συνάντηση με τον κύπριο ομόλογο του επαναβεβαίωσε την  εξαιρετική, αγαστή συνεργασία και τις άριστες διμερείς σχέσεις τους, που τους επιτρέπουν να συζητούν εποικοδομητικά για όλα τα θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ευρωπαϊκή οικονομική ατζέντα, αλλά και για τα ζητήματα που αφορούν τις οικονομίες των δύο χωρών, σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις.

Σημείωσε ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ολόκληρη η Ευρώπη κλήθηκε να διαχειριστεί πρωτόγνωρες δυσκολίες που προκλήθηκαν από εξωγενείς αιτίες, οι οποίες ξεκίνησαν από το υγειονομικό πεδίο, είχαν άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία και δημιούργησαν την ανάγκη άμεσης, αποφασιστικής, κοινής ανάληψης δράσης.

Πρόσθεσε ότι στις προκλήσεις αυτές, η Ευρώπη τούτη τη φορά – σε αντίθεση με τον τρόπο διαχείρισης της οικονομικής κρίσης πριν από μια δεκαετία – επέδειξε γρηγορότερα αντανακλαστικά, μεγαλύτερη ευθύνη και περισσότερη αλληλεγγύη, λαμβάνοντας σημαντικές αποφάσεις  στήριξης των κρατών μελών της.

Ανέφερε πως η Ελλάδα αξιοποίησε όλες τις παραπάνω αποφάσεις και, σε συνδυασμό με την εφαρμογή εθνικών πολιτικών, άπλωσε ένα ευρύ «δίχτυ» προστασίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, παρέχοντάς τους άμεση και αποτελεσματική στήριξη από τον αντίκτυπο της πανδημίας, όπως έχει αναγνωριστεί εντός και εκτός συνόρων.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι συνολικά, υλοποιήθηκαν μέτρα ύψους €42,7 δισ. την περίοδο 2020-2022, ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί της υγειονομικής κρίσης και να υλοποιηθούν αναπτυξιακές παρεμβάσεις.

Πετρίδης: Δυνατοί ρυθμοί ανάπτυξης σε Κύπρο και Ελλάδα

Ο κ. Πετρίδης είπε πως «όντως μαζί με τον Χρήστο Σταϊκούρα περάσαμε δύσκολες στιγμές στην αρχή της πανδημίας για να συνδιαμορφώσουμε τα εργαλεία εκείνα τα οποία μας βοήθησαν ούτως ώστε σήμερα Ελλάδα και Κύπρος να σημειώνουν πολύ δυνατούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2021 και 2022.

Τα αποτελέσματα των πολιτικών που Κύπρος και Ελλάδα συνδιαμόρφωσαν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πλέον ορατά, παρά τις προκλήσεις και τους κινδύνους που έχουμε ακόμα να αντιμετωπίσουμε. Η Κύπρος και η Ελλάδα είναι δύο μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία αποτελούν δημιουργικούς πυλώνες της ΕΕ. Είμαστε δύο οικονομίες οι οποίες είμαστε, και θέλουμε να είμαστε εξωστρεφείς, οι οποίες λαμβάνουμε εποικοδομητικό και απόλυτα συντονισμένο μεταξύ μας ρόλο στα Ευρωπαϊκά και διεθνή fora και στη διαμόρφωση πολιτικής. Με αυτό τον τροπο θα προχωρήσουμε εκεί και όπου χρειάζεται» ανέφερε.

Ο υπουργός τόνισε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα, ως δημιουργικά και παραγωγικά μέλη της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας θα συνεχίσουν αυτή την περισσότερο από αγαστή συνεργασία σε όλα τα πεδία, για την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρώπη του αύριο.

Κλείνοντας, ο υπουργός ευχαρίστησε τον κ. Σταϊκούρα, με τον οποίο θα συναντηθούν σύντομα στο επερχόμενο Eurogroup, επισημαίνοντας τις καθημερινές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν, λέγοντας ότι «ποτέ δεν πρέπει να λαμβάνουμε τα οικονομικά δεδομένα ως δεδομένα γιατί στην οικονομία υπάρχουν πάντοτε προκλήσεις και κίνδυνοι τους οποίους από κοινού θα αντιμετωπίσουμε».

 

Της Ελένης Χαραλάμπους