You are here

ΕΕ: Εκπληρώσεις Κύπρου για πετρελαϊκά αποθέματα

04/04/2006 18:03
Κύπρος, Ελλάδα και Βέλγιο δεν εκπληρούν τις υποχρεώσεις τους σχετικά με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα πετρελαϊκά αποθέματα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Βέλγιο και η Κύπρος δεν διατηρούν επαρκές μέγεθος αποθεμάτων, ενώ η Ελλάδα, εξακολουθεί να μη διαβιβάζει εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών τα στατιστικά δεδομένα σχετικά με το επίπεδο των αποθεμάτων της.

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι τα πετρελαϊκά αποθέματα έχουν εξαιρετικά μεγάλη σημασία όσον αφορά την ασφάλεια του εφοδιασμού της ΕΕ. Τονίζει μάλιστα ότι η πρόσφατη κρίση στην πετρελαϊκή αγορά, στο πλαίσιο του τυφώνα Katrina, επιβεβαίωσε επίσης τη σημασία της τήρησης εκ μέρους των κρατών μελών, των υποχρεώσεών τους όσον αφορά την ενημέρωση.

Η Επιτροπή αφού εξέτασε το επίπεδο των πετρελαϊκών αποθεμάτων τα οποία διατηρούν Κύπρος και Βέλγιο, καθώς και τις απαντήσεις στις προειδοποιητικές επιστολές που απέστειλε στις εν λόγω χώρες τον Ιούλιο του 2005, αποφάσισε να κινήσει το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει εναντίον των ανώτερων κρατών.

Του Σωκράτη Ιωακείμ