You are here

Με αγοραπωλησίες ρύπων θα καλυφθεί ο στόχος καυσίμων

21/01/2020 12:21

Με αγοραπωλησίες ρύπων στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ρύπων, αναμένεται να αντιμετωπίσει η Κύπρος την υποχρέωση της προς την ΕΕ για κάλυψη του στόχου του 10% των καυσίμων στην κίνηση αυτοκινήτων από ΑΠΕ, δήλωσε ο υπουργός ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης στη βουλή.

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής ενέργειας, ο υπουργός εξήγησε ότι «από τους τρεις στόχους παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, δεν έχουμε πετύχει το στόχο που αφορά τις μεταφορές».

Σημείωσε ότι «ψάχνουμε αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα ως χώρα να κάνουμε αυτό που ονομάζεται στατιστική μεταβίβαση».

Δηλαδή, εξήγησε, στους στόχους τους οποίους έχουμε ξεπεράσει να πουλήσουμε δικαιώματα και στους στόχους τους οποίους ενδεχομένως έχουμε δυσκολίες να αγοράσουμε κάποια δικαιώματα.

Πρόσθεσε επίσης ότι «με την πρόσμιξη βιοκαυσίμων στα καύσιμα αναμένεται να φθάσουμε στο στόχο του 7,3% από το συνολικό που είναι στο 10% μέχρι 31.12.2020».

Στο σημείο αυτό είπε ότι «έχουμε υπολογίσει ότι η πρόσμιξη με βιοκαύσιμα θα επιφέρει μια αύξηση στη βενζίνη 2,5 σεντ ανά λίτρο όχι όμως και στο πετρέλαιο» υποδεικνύοντας ότι και με αυτή την αύξηση η Κύπρος θα είναι η πέμπτη πιο φθηνή χώρα στην Ευρώπη ενώ σε ότι αφορά το πετρέλαιο κίνησης η 12η χώρα πιο φθηνή.

Όσον αφορά το συνολικό υποχρεωτικό στόχο για το 2020, ο κ. Λακκοτρύπης διευκρίνισε ότι «είναι στο 13%, τον οποίο έχουμε ήδη ξεπεράσει από το 2018. Σήμερα είμαστε στο 14% ενώ μέχρι το 2020 θα ανέλθουμε στο 15,5%».

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι αριθμοί μέχρι σήμερα είναι:

1. Ο στόχος για τη θέρμανση ψύξη  είναι 23% για το 2020 «και ήδη από το 2018 είμαστε στο 37%. Πρόκειται για υποχρεωτικό στόχο.

2. Για την ηλεκτροπαραγωγή ο στόχος είναι στο 16% μέχρι το 2020, τα τελευταία στοιχεία που είναι για το 2018, δείχνουν ότι «είμαστε στο 9,37% , αλλά με τις αδειοδοτήσεις που έχουμε δώσει υπολογίζουμε να φθάσουμε στο 19-20%. Πρόκειται για ενδεικτικό στόχο, δηλαδή δεν είναι υποχρεωτικός».

3. Ο στόχος για τις μεταφορές μέχρι το 2020  είναι στο 10% , το 2018 βρισκόταν στο 2,6% «και σήμερα είμαστε στο 5% και με το διάταγμα που υπέγραψα την περασμένη Παρασκευή θα πάμε στο 7,3%».

Γλιτώνει το πρόστιμο η Κύπρος

Ο πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου Αντρέας Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο τέλος της ημέρας η Κύπρος δεν  θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο από τον υποχρεωτικό στόχο στις μεταφορές.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, δήλωσε ότι αν γινόταν επιχορήγηση αυτοκινήτων για την χρήση υγραερίου ή ηλεκτρισμού, θα χρειάζονταν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστα, δήλωσε ότι δεν είναι ορθές οι εκτιμήσεις του υπουργείου διότι θα έχουμε αυξήσεις στα καύσιμα από την πρόσμειξη βιοκαυσίμων, τόσο στη βενζίνη, όσο και στο πετρέλαιο, γύρω στα 4 σεντ το λίτρο,.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, δήλωσε ότι από πέρσι μέχρι σήμερα υπήρξε αύξηση των τιμών των καυσίμων κατά 20 σεντ.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανεπάρκεια, την οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη, δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να σταματήσει η αγορά καυσίμων από τα κατεχόμενα. 

Της Ηρώς Ευθυμίου