You are here

Στο επίκεντρο η μακροπρόθεσμη ενεργειακή στρατηγική

23/01/2021 06:04

Οι θέσεις της Κύπρου για τη μακροπρόθεσμη αειφόρο ενεργειακή στρατηγική και τις επενδυτικές ευκαιρίες που προκύπτουν, βρέθηκαν στο επίκεντρο διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε το τμήμα συνεδρίων και εκδηλώσεων της Top Kinisis Travel.

Στη συζήτηση συμμετείχε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, η οποία ανέπτυξε τις στρατηγικές επιδιώξεις του Υπουργείου Ενέργειας, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου Ανδρέας Πουλλικκάς, ο πρόεδρος του Επιστημονικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΕΤΕΚ) Κωνσταντίνος Κωνσταντή  και η Διευθύντρια του Τμήματος Ενέργειας και Περιβάλλοντος της ΟΕΒ Ανθή Χαραλάμπους.

H Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε τομείς που δίνεται ιδιαίτερη έμφαση. Ανέφερε ότι στο πλαίσιο ενέργειας, πέραν από τις ΑΠΕ, η αποθήκευση έχει πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει. Μας ενδιαφέρουν, πρόσθεσε, οι θαλάσσιες εγκαταστάσεις ενώ πολύ σημαντική πτυχή είναι η ηλεκτρική διασύνδεση, έργο που πρέπει να προχωρήσει.

Η κ. Πηλείδου αναφέρθηκε σε εκτιμήσεις για μεγάλη ζήτηση ακόμα και με την επιταχυνόμενη ενεργειακή μετάβαση αλλά και αύξηση ζήτησης LNG κατά τα επόμενα 15 χρόνια, ιδιαίτερα από αγορές της Ασίας.

Έκανε αναφορά στις προτάσεις €186,5 εκατ. για νέα Σχέδια Χορηγιών Ενεργειακής Απόδοσης και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ) για 2021-27, από τα Ταμεία Συνοχής και το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ (τα ποσά μπορεί να αυξηθούν).

Αναφερόμενη στα επόμενα βήματα, έκανε αναφορά στην προώθηση 233 εμπορικών έργων ΑΠΕ, που εντάχθηκαν στα δύο τελευταία Σχέδια του Υπουργείου Ενέργειας, στη δημιουργία εξειδικευμένου κέντρου εξυπηρέτησης εμπορικών έργων ΑΠΕ (one-stop centre), στην εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας και περαιτέρω δημόσιων σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (σε συνεργασία με Υπ. Μεταφορών) και στην εγκατάσταση έξυπνων μετρητών.

Η υπουργός ανέφερε ότι η πλήρης ελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού θα επιτρέψει αυξημένο ανταγωνισμό μεταξύ προμηθευτών και παραγωγών, συμπεριλαμβανομένων από ΑΠΕ, προς όφελος των καταναλωτών τόσο από πλευράς μειωμένων τιμών όσο και από πλευράς βελτιωμένων υπηρεσιών.

Για τα σχέδια χορηγιών, σημείωσε ότι θα δοθούν €95 εκατ. για χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ και ΕΞΕ από τα Διαθρωτικά Ταμεία (αρχικές προτάσεις που υποβλήθηκαν στη ΓΔ ΕΠΣΑ).

Το ποσό θα αυξηθεί στα €186,5 εκατ. στο πλαίσιο προτάσεων που υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ (εξασφαλίστηκε η προέγκριση από ΓΔ ΕΠΣΑ).

Η υπουργός έκανε αναφορά σε διάφορα σχέδια του Υπουργείου.

Μετάβαση σε οικονομία υδρογόνου

Ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου Ανδρέας Πουλλικκάς περιέγραψε την ενεργειακή στρατηγική της ΕΕ μέχρι το 2050.

Αναφέρθηκε σε αισιόδοξο σενάριο για τη μετάβαση της ΕΕ από την οικονομία του άνθρακα στην οικονομία του υδρογόνου. Σημείωσε πως κατά την περίοδο 2020-2030, το πετρέλαιο θα χρησιμοποιείται μόνο για τα μεταφορικά μέσα, ενώ το φυσικό αέριο θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
Επίσης, την περίοδο αυτή θα εμφανίζονται οι πρώτες κοινότητες υδρογόνου, οι οποίες θα είναι αυτάρκεις. Το χρονικό διάστημα μεταξύ 2040 – 2050, η χρήση πετρελαίου θα έχει εξαφανιστεί, το φυσικό αέριο θα χρησιμοποιείται μερικώς στη βιομηχανία με αποτέλεσμα τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και πλέον μέρος του φυσικού αερίου θα αναδιαμορφώνεται και χρησιμοποιείται σε όλους του τομείς της οικονομίας.

Για την Κύπρο, είπε ότι οι ΑΠΕ είναι αποκεντρωμένες ενώ το σύστημα ΦΑ είναι υπό εξέλιξη και το 2022 αναμένεται η εισαγωγή υγροποιημένου ΦΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Πουλικκά, τα νησιώτικα συστήματα χρησιμοποιούν υγρά καύσιμα με αποτέλεσμα ψηλές τιμές ενέργειες ενώ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν οικονομίες κλίμακες γιατί χρησιμοποιούνται μικρότερες μονάδες.

Έκανε αναφορά στη ανάγκη να μειώσουμε το κόστος της ασφάλειας της προμήθειας της ενέργειας, να ενωθούν τα νησιώτικα συστήματα με την ΕΕ.

Ο κύριος στόχος είναι η αειφόρος ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών της Κύπρου με ασφάλεια και αξιοπιστία.

Ο κ. Πουλικκάς αναφέρθηκε στο στόχο για τη μείωση των εκπομπών θερμοκηπίων αερίων στο 0% μέχρι το 2050 , τη χρήση ΑΠΕ και εγκατάσταση ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Τόνισε ότι χρειάζεται σοβαρή εκπαίδευση του προσωπικού των τραπεζών για θέματα ενέργειας. Χρειάζεται να χαράξουν στρατηγική, να δώσουν το μανιφέστο στο πως βλέπουν την πράσινη ανάπτυξη και πώς την χρηματοδοτούν.

Κύμα ανακαινίσεων

Ο Πρόεδρος του Επιστημονικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΕΤΕΚ)Κωνσταντίνος Κωνσταντή, αναφέρθηκε στο κύμα ανακαινίσεων της ΕΕ ώστε το 2050 να έχουμε ευρωπαϊκό κτιριακό απόθεμα με σχεδόν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου .

Επίσης, σημείωσε ότι σημαντικός παράγοντας στο κύμα ανακαινίσεων αποτελεί το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus, το οποίο εξήγγειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και το οποίο αποτελεί μια ολιστική αντιμετώπιση των  προβλημάτων που άπτονται στην ποιότητα ζωής.

Για την Κύπρο, σημείωσε ότι αναμένεται τσουνάμι ανακαινίσεων και πέφτει μεγάλο βάρος στο Υπουργείο να είναι πανέτοιμο αξιοποιώντας την τεχνολογία να ενημερώσει τος πολίτες γιατί είναι αναγκαιότητα η ενεργειακή αναβάθμιση

Ο κ. Κωνσταντή ανέφερε ότι για πρώτη φορά υπάρχει σχεδιασμός για την κινητοποίηση €1 τρισ. για την υλοποίηση της πράσινης συμφωνίας.

Όσον φορά το ταμείο ανθεκτικότητας της ΕΕ και την κατανομή σε Κύπρο, υπάρχει όριο το 37% των κονδυλίων να αφορούν την πράσινη μετάβαση και το 20% τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Σε βάθος δεκαετίας η ΕΕ οραματίζεται τα κτίρια της να είναι πολύ διαφορετικά, σημείωσε τονίζοντας ότι η επένδυση στην πράσινη ανάπτυξη έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη και πρέπει να αξιοποιήσουμε κονδύλια από την ΕΕ.

Ο πρόεδρος του ΕΤΕ αναφέρθηκε και στο κυκλοφοριακό πρόβλημα λέγοντας: «Είναι μια πληγή που αιμορραγεί το κυκλοφοριακό και τάχιστα πρέπει να τύχει επέμβασης».

Καθοριστική η ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία

Η Διευθύντρια Τμήματος Ενέργειας και Περιβάλλοντος της ΟΕΒ Ανθή Χαραλάμπους στη δική της παρουσίαση ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντική και καθοριστική η ευρωπαϊκή πράσινή συμφωνία καθώς θα μετατρέψει την ΕΕ σε σύγχρονη και οικονομικά αποδοτική και ανταγωνιστική οικονομία με μείωση των εκπομπών αερίου θερμοκηπίου.

Σημείωσε ότι τα έξυπνα κτίρια είναι ο βασικός πυλώνας για την ενεργειακή μετάβαση. Πολύ σημαντικό είναι επίσης πως θα μετατρέψουνε τις πόλεις σε έξυπνες πόλεις. Αυτό θα βοηθήσει στην ενεργειακή μετάβαση.

Η ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού θα βοηθήσει την ανταγωνιστικότατα της οικονομίας και τους στόχους της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης των τιμών του ηλεκτρισμού.

Σημείωσε ότι μέσα στην πανδημία του covid τα συστήματα net metering έχουν αυξηθεί αποδεικνύοντας ανθεκτικότητα.

Πρόσθεσε ότι τα σχέδια στήριξης και χορηγιών θα πρέπει να ανανεωθούν ενώ τόνισε τη σημαντικότητα της δημιουργίας ταμείου χαρτοφυλακίου στην Κύπρο για την υποστήριξη ΑΠΕ

Στις εισηγήσεις της ΟΕΒ είναι η χρηματοδότηση της μετάβασης, η αναδιαμόρφωση δεξιοτήτων, η υποστήριξη επιχειρήσεων, η εξοικονόμηση ενέργειας και αξιοποίηση ενεργειακής απόδοσης

Τόνισε επίσης ότι είναι σημαντική η αποθήκευση, η προώθηση ΑΠΕ στις μεταφορές και η μετάβαση επιχειρήσεων σε επιχειρήσεις μηδενικών εκπομπών.

Της Γεωργίας Χαννή