You are here

Ζητούν ανεξάρτητο λειτουργό για θέματα ενέργειας

03/03/2020 16:36

Σε σχέση με σειρά επισημάνσεων στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τον Εθνικό Σχεδιασμό για την ενέργεια, η ΠΟΒΕΚ απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την οποία ζητεί την παρέμβασή του και τον διορισμό ανεξάρτητου λειτουργού ο οποίος θα επιλαμβάνεται θεμάτων που άπτονται του ενεργειακού τομέα.

Συγκεκριμένα, και όπως αναφέρει η ΠΟΒΕΚ σε ανακοίνωσή της, ο ανεξάρτητος αυτός λειτουργός, «θα έχει τις εξουσίες να συγκαλεί συσκέψεις με όλα τα αρμόδια Υπουργεία και Οργανισμούς, καθώς επίσης και όλους τους ιδιωτικούς Συνδέσμους που ασχολούνται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για να συντονιστούν και καταβάλουν προσπάθειες για αντιμετώπιση των αρνητικών διαπιστώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
 
Στην έκθεση της Κομισιόν σημειώνεται ότι «η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα με την πιο ψηλή εκπομπή ρύπων σε όλη την Ευρώπη, με την πιο ακριβή τιμή στα τιμολόγια των καταναλωτών που αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια πρώτη χώρα και η πρώτη σε πρόωρους θανάτους  λόγω του ρυπογόνου ατμοσφαιρικού αέρα.
 
Επίσης, η Κύπρος, «δεν πέτυχε τους στόχους  μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2020 και δεν θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο ούτε για το 2030».
 
«Πιστεύουμε ότι θα εισακουστούμε και θα γίνουν οι πιο πάνω ενέργειες που μόνο όφελος θα αποφέρουν προς τον Κύπριο καταναλωτή και γενικά στο κράτος», καταλήγει η ΠΟΒΕΚ.