You are here

Αυξήσεις και εξαιρέσεις στο φόρο βενζίνης και πετρελαίου

08/11/2002 17:27
Αυξάνεται ο φόρος κατανάλωσης βενζίνης, ύστερα από σχετικές οδηγίες του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο εξέτασε σήμερα, μεταξύ άλλων, μειώσεις και εξαιρέσεις από την υποχρέωση καταβολής του φόρου κατανάλωσης.

Όπως αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, για το πετρέλαιο θέρμανσης κατοικιών η επιβάρυνση του φόρου κατανάλωσης θα ανέρχεται στα τέσσερα σεντ το λίτρο ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε μελλοντικές αυξήσεις στο φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Η εφαρμογή του μέτρου θα καθοριστεί ύστερα από περαιτέρω διαβουλεύσεις μεταξύ του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και του Υπουργείου Οικονομικών.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, θα πρέπει «να επιδιωχθεί όπως, η απώλεια εσόδων από τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, ανακτηθεί με ανάλογη αύξηση του φόρου κατανάλωσης βενζίνης».

Παράλληλα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την εξαίρεση από το φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου για γεωργικές χρήσεις, με την εφαρμογή της μεθόδου του χρωματισμού του πετρελαίου, ενώ θα επιστρέφεται επίσης στους γεωργούς ο φόρος προστιθέμενης αξίας στο πετρέλαιο γεωργικής χρήσης.

Του Κυριάκου Κυριακίδη