You are here

Προς το Ανώτατο ο ΦΠΑ ρεύματος, αιφνιδίασε ο ΔΗΣΥ

05/01/2022 07:29

Στο Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να κριθεί ο νόμος για την οριζόντια μείωση του ΦΠΑ στην κατανάλωση ρεύματος από 19% στο 9% με ανοικτή διάρκεια, τον οποίο ανέπεμψε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν και η μείωση του ΦΠΑ θα ισχύσει βάσει και της πρότασης της κυβέρνησης προς την Κομισιόν, για όλα τα νοικοκυριά, όχι όμως για τις επιχειρήσεις, όπως προβλέπει ο νόμος που ψήφισε η Βουλή.

Η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε χθες ομόφωνα την αναπομπή, με την αντιπολίτευση να απορρίπτει επικρίσεις εκ μέρους της κυβέρνησης περί δημοσιονομικής ανευθυνότητας.

Την ίδια στιγμή, εντύπωση προκάλεσε η στάση του ΔΗΣΥ που επίσης, απέρριψε την αναπομπή, αν και το έπραξε στη βάση διαφορετικών επιχειρημάτων σε σχέση με την αντιπολίτευση.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν την κυβέρνηση για αδιαφορία και μη λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους για τους πολίτες, τη στιγμή που άλλες χώρες, όπως επεσήμαναν, έχουν λάβει αντίστοιχα μέτρα μείωσης του ΦΠΑ στο ρεύμα, μεταξύ άλλων.

Αιφνιδίασε η στάση ΔΗΣΥ

Έκπληξη προκάλεσε η στάση του κυβερνώντος κόμματος που έδωσε επίσης αρνητική ψήφο στην αναπομπή, διαφωνώντας με το επιχείρημα της συνταγματικής παραβίασης σε ότι αφορά τη δυνατότητα της βουλής να καθορίζει τη φορολογική πολιτική του κράτους.

Εξηγώντας τη στάση του ΔΗΣΥ, ο Χάρης Γεωργιάδης, χαρακτήρισε αχρείαστη την αναπομπή, καθώς όπως είπε, η εκτελεστική εξουσία διατηρεί το δικαίωμα να επαναφέρει με διάταγμα το συντελεστή φορολογίας, οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς καμία δημοσιονομική επίπτωση. Στη βάση αυτή, χαρακτήρισε ως «πυροτέχνημα» την πρόταση νόμου για μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα.

Σε ότι αφορά τον ισχυρισμό που περιλαμβάνεται στην επιστολή αναπομπής, ότι το νομοθετικό σώμα δεν δικαιούται να μειώνει φορολογίες, σημείωσε ότι ο ΔΗΣΥ είναι έτοιμος να συζητήσει με πολιτικούς όρους το συγκεκριμένο θέμα, τονίζοντας ότι πρέπει είτε είναι στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση, όλοι να λειτουργούν υπεύθυνα σε ότι αφορά τις αλλαγές στη φορολογία.

Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Δημήτρης Δημητρίου, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι η απόρριψη της αναπομπής από τον ΔΗΣΥ, δεν έχει να κάνει με την ουσία αλλά με την αιτιολογία της αναπομπής.

Υπέδειξε ότι αντισυνταγματικότητα δεν υπάρχει, καθώς το συγκεκριμένο θέμα, λύθηκε από το 2009.

Η Βουλή όπως είπε, «δεν μπορεί να αυξήσει έξοδα, αλλά μπορεί να μειώσει τα έσοδα ή τη φορολογία».

Σημείωσε ότι «αν και διατηρούμε τις θέσεις μας σε σχέση με την αρχή ότι δεν είναι σωστό να μειώνουμε τη φορολογία οριζόντια και χωρίς ημερομηνία λήξης, διαφωνούμε με την αναπομπή γι’ αυτό και την καταψηφίζουμε».

Μ.Χ.