You are here

Ζητούν μείωση ΦΠΑ στην κατανάλωση ρεύματος

20/10/2021 11:41

Οι κυβερνώντες φαίνεται να μην ανησυχούν ή να παραδέχονται το κύμα ακρίβειας, που επικρατεί, καθώς και την αγωνία του κόσμου, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος ανακοίνωσε πως το κόμμα του προτείνει μείωση του ΦΠΑ στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και αξιοποίηση εσόδων από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.

Στο πλαίσιο περιοδείας του στη Λεμεσό, ο κ. Στεφάνου είπε πως, «είναι φανερό ότι όλους τους ανησυχεί το κύμα ακρίβειας που υπάρχει, για πολλούς και διάφορους λόγους, και για εξωτερικούς λόγους αλλά και για εσωτερικούς, και μια μεγάλη ανησυχία και αγωνία υπάρχει, γιατί αυτό το κύμα ακρίβειας δεν είναι παροδικό και φαίνεται ότι θα ενταθεί».

Πολλά νοικοκυριά, συνέχισε, βλέπουν τους προϋπολογισμούς τους να εξανεμίζονται από την αρχή του μήνα και «διερωτάται ο κόσμος πώς θα βγάλει το μήνα με αυτήν την ακρίβεια», ενώ πρόσθεσε ότι και το ΑΚΕΛ ανησυχεί και κινητοποιείται με τον κόσμο, όμως «αυτοί που φαίνεται να μην ανησυχούν είναι οι κυβερνώντες».

«Όποτε εγείρουμε το θέμα της ακρίβειας, σπεύδει είτε ο ΥΠΟΙΚ, είτε η Κυβέρνηση, είτε ο ΔΗΣΥ, του οποίου είναι η Κυβέρνηση, να καθησυχάζουν τον κόσμο, να μην παραδέχονται ότι υπάρχει ακρίβεια και πολύ περισσότερο να μην μπορούν να συμμεριστούν τα προβλήματα, τις έγνοιες, τις ανησυχίες και τις αγωνίες του απλού κόσμου», συμπλήρωσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κάλεσε «την κυβέρνηση του Συναγερμού», να κατέβει κάτω στον κόσμο και να ζήσει τα πραγματικά προβλήματα, «να αφήσουν τα αποστειρωμένα τους γραφεία και τους παχυλούς μισθούς που παίρνουν και να έρθουν να δουν πώς πραγματικά ο κόσμος προβληματίζεται, αγωνιά και αγχώνεται για το πώς θα τα βγάλει πέρα».

Είπε ακόμη ότι αποτελεί ευθύνη της Κυβέρνησης να δει πώς συγκεκριμένα αντιμετωπίζεται αυτό το κύμα ακρίβειας και να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις για να ανακουφίσει τον κόσμο.

«Αν είναι για τις τράπεζες, αυθημερόν τρέχουν και στέλνουν νομοσχέδια στη Βουλή και θέλουν, άρον άρον, να τα ψηφίσουμε, ενώ όταν τους λες για την ακρίβεια και ότι πρέπει να ανακουφίσουν τον κόσμο, δεν παραδέχονται ότι υπάρχει ακρίβεια», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζοντας ότι το ΑΚΕΛ είχε κάνει συγκεκριμένη παρέμβαση σε σχέση με το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, «που είχε και αποτέλεσμα», ο Στέφανος Στεφάνου ανακοίνωσε πως «μετά από προβληματισμό του οικονομικού επιτελείου του κόμματος, σήμερα μπορώ να καταθέσω μια δεύτερη, συγκεκριμένη πρόταση, την οποίαν απευθύνουμε προς την Κυβέρνηση».

Η πρόταση αυτή, συνέχισε, αφορά μείωση του ΦΠΑ στο 9% (από 19%) στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματα, ενώ κάλεσε την Κυβέρνηση να την υιοθετήσει και να την προωθήσει άμεσα, προς όφελος, τόσο της κοινωνίας όσο και των επιχειρήσεων.

Είναι, υπέδειξε, και σύσταση της Κομισιόν να μειωθούν οι συντελεστές της φορολογίας αυτήν τη δύσκολη περίοδο που περνά ο κόσμος όλος, η Ευρώπη και η Κύπρος και σημείωσε ότι «με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουμε να ανακουφιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα πρέπει η Κυβέρνηση να το κάνει».

Αναφέρθηκε ακόμη στην αξιοποίηση των εσόδων από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, «που κανονικά αυτά τα έσοδα, η Κυβέρνηση θα έπρεπε να τα αξιοποιήσει τόσο, για προώθηση της πράσινης οικονομίας και για να δει τι θα κάνει με το ζήτημα της μείωσης των ρύπων».

«Είναι γνωστό ότι η Κύπρος πληρώνει πάρα πολλά εκατομμύρια για τους ρύπους, διότι η Κυβέρνηση δεν έκανε αυτά που χρειαζόταν να κάνει έγκαιρα - και για την έλευση του φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής και για την αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, με αποτέλεσμα να πληρώνουμε ακριβά το ρεύμα», ανέφερε.

Αυτή τη δύσκολη περίοδο, είπε τέλος ο Στέφανος Στεφάνου, θα πρέπει η Κυβέρνηση, «με στοχευμένο τρόπο, να διαθέσει και να αξιοποιήσει τα έσοδα που έχει από τους ρύπους, έτσι ώστε να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν αυτής της δύσκολης περιόδου που διερχόμαστε και που, δυστυχώς, φαίνεται ότι αυτή η περίοδος θα είναι μακρά και μεγάλη».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και αντιπροσωπεία του κόμματος επισκέφθηκαν το πρωί το ιατρικό κέντρο Λινόπετρας, το λαϊκό παζαράκι στα Πολεμίδια, όπου έγιναν και οι δηλώσεις, καθώς και το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Το μεσημέρι θα επισκεφθούν το παλιό νοσοκομείο και θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε σωματεία στην πόλη και επαρχία Λεμεσού.