You are here

Φορολόγηση υπερκερδών ΑΠΕ ζητούν οι καταναλωτές

12/08/2022 10:04

Συνεχίζονται τα αιτήματα από τους καταναλωτές για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, υπάρχουν σημαντικά κέρδη στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνει ο καταναλωτής είναι σε τέτοιο ύψος, το οποίο μεγάλος αριθμός καταναλωτών μπορεί να μην αντέξει.

Ακόμη, ο σύνδεσμος αναφέρει πως τουλάχιστον το ένα τρίτο του συνολικού λογαριασμού ρεύματος που πληρώνει ο καταναλωτής σήμερα, θα μπορούσε να αποφευχθεί.

«Οφείλεται σε πράξεις ή παραλήψεις των Αρμοδίων Αρχών με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πλήρωσαν μέχρι σήμερα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που είναι αποτέλεσμα αυτών των πράξεων ή παραλήψεων», σημειώνει η ανακοίνωση.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον σύνδεσμο, ο ΠτΔ σε συνέντευξη του αναγνώρισε τα απροσδόκητα κέρδη και δήλωσε πως θα φορολογηθούν, ενώ το ΥΠΟΙΚ, ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις πως η έρευνα για τα υπερκέρδη θα ολοκληρωθεί αρχές του 2023.

Ο σύνδεσμος χαρακτηρίζει άστοχες και μη λογικά τεκμηριωμένες τις πιο πάνω αναφορές, ενώ υποτιμούν βάναυσα τη νοημοσύνη των καταναλωτών.

«Πρόθεση του υπουργείου οικονομικών φαίνεται να είναι η μη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών και δεν έχει την ευθύτητα και το θάρρος να τη μεταφέρει στου καταναλωτές. Οι καταναλωτές απαιτούν και ζητούν να τυγχάνουν το σεβασμό που τους αξίζει», καταλήγει η ανακοίνωση.