You are here

Νέο αρνητικό ρεκόρ για τις τιμές καυσίμων

03/06/2022 11:47

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα φθάνουν οι τιμές των καυσίμων προκαλώντας συνεχή πονοκέφαλο στους καταναλωτές που περιορίζουν τις μετακινήσεις τους λόγω της μεγάλης ακρίβειας.

Πετρέλαιο κίνησης και αμόλυβδη 98 οκτανίων φλερτάρουν επικίνδυνα με τα €2 το λίτρο, αγγίζοντας τα €1,929 και €1,909 στις ακριβότερες τιμές τους αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή, οι τιμές ανέβηκαν αισθητά εν μία νυκτί.

Η ακριβότερη τιμή στην αμόλυβδη 95 οκτανίων έχει φτάσει το €1,849 ενώ η φθηνότερη το €1,656, με τις δύο τιμές να καταγράφονται στην Λευκωσία. Η αμόλυβδη 98 οκτανίων καταγράφει νέο ρεκόρ με την ακριβότερη τιμή της στο €1,909 στην Πάφο και την φθηνότερη στο €1,706 στη Λευκωσία.

Στο πετρέλαιο κίνησης η ακριβότερη είναι στα €1,929 στη Λεμεσό και η φθηνότερη στο €1,747 στη Λευκωσία.

Λάρνακα και Αμμόχωστος πλησιάζουν σε αργό αλλά σταθερό ρυθμό τις τιμές στις άλλες πόλεις, καταγράφοντας όμως μεγάλη αύξηση στις πιο ακριβές τους τιμές από τον μήνα Μάιο.

Σημειώνεται ότι η πιο ακριβή τιμή το προηγούμενο μήνα καταγράφηκε για την αμόλυβδη 95 στο €1,620 στη Λεμεσό, για την αμόλυβδη 98 στο €1,798 στη Λάρνακα και για το πετρέλαιο κίνησης στο €1,825 στη Λεμεσό.

Τον μήνα Ιούνιο του 2021 η ακριβότερη τιμή για την αμόλυβδη 95 ήταν €1,294 στη Λεμεσό, για την αμόλυβδη 98 €1,396 στη Λάρνακα και για το πετρέλαιο κίνησης στο €1,316 στη Λεμεσό.

Επιπτώσεις λόγω εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Περαιτέρω αυξήσεις στα καύσιμα αναμένεται να επιφέρει το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας με το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Την τελική συμφωνία για έγκριση του έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε επίσημα σήμερα η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ μέσω Twitter.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το έκτο πακέτο εγκρίθηκε από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών μελών σε συνάντηση της COREPER, στη βάση των Συμπερασμάτων του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30 με 31 Μαΐου.

Το Συμβούλιο της ΕΕ θα εγκρίνει το έκτο πακέτο διαδικαστικά μέσω της γραπτής διαδικασίας και τα νέα μέτρα θα δημοσιευθούν την Παρασκευή στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το έκτο πακέτο περιέχει την «απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω θάλασσας», η οποία, τονίζεται, «σε συνδυασμό με αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο από τη Γερμανία και την Πολωνία θα μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου κατά 92% μέχρι το τέλος του έτους».

Επίσης, προστίθεται, «η απαγόρευση θα συμπληρωθεί με απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω αγωγών το συντομότερο δυνατό».

Σε δηλώσεις στην StockWatch ο, Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου Petrolina Ντίνος Λευκαρίτης είπε πως δεν υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις αυτή την στιγμή για την Κύπρο από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, υπάρχουν όμως έμμεσες.

Ερωτηθείς για τις αυξήσεις ο κ. Λευκαρίτης απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις τιμές. «Το πετρέλαιο είναι απρόβλεπτο και οι τιμές του απρόβλεπτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι οι τιμές και οι οποιασδήποτε αυξήσεις ή μειώσεις που πιθανόν να προκύψουν επηρεάζονται και από την αύξηση του δολαρίου.

Σε ερώτηση εάν θα προκύψουν εκτενόμενες αυξήσεις ή μειώσεις στις τιμές ο κ. Λευκαρίτης έδωσε την προσωπική του πρόβλεψη λέγοντας ότι οι αυξήσεις είναι πιθανόν να συνεχιστούν και μετά το τέλος του πολέμου.

 

Της Μαρίας Κυριακίδου