You are here

Νέα έκκληση ΑΚΕΛ για απόσυρση αναφορών ΦΠΑ

12/09/2022 15:17

Έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση, να αποσύρουν τις αναφορές στο Ανώτατο που αφορούν τα τρία νομοθετήματα που ψήφισε η μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής, πλην του ΔΗΣΥ, που σχετίζονται με τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, τον ηλεκτρισμό και τα καύσιμα, απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. 

Σε δηλώσεις, ύστερα από επίσκεψη στο Πολιτιστικό Τμήμα του Δήμου, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «σήμερα έχουμε επισκεφθεί και πάλι τη Λάρνακα, για να δούμε το πλούσιο και πολυσχιδές έργο που υλοποιεί ο Δήμος και την ίδια ώρα να δούμε και τα όποια προβλήματα υπάρχουν, πάντοτε με την καλή θέληση που μας χαρακτηρίζει για να βοηθήσουμε για να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα».

Αναφερόμενος σε επίσκεψη στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ), είπε πως «γίνεται ένα πολύ αξιόλογο έργο» κα πρόσθεσε ότι, «με ευθύνη της κυβέρνησης υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις σε διάφορες φάσεις των σημαντικών έργων που πρέπει να γίνουν. Αυτό προκάλεσε καταδίκη από την ΕΕ και πρόστιμα που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι πολίτες, κάτι που δείχνει την ανάγκη τα έργα που προγραμματίζονται να γίνονται και να προωθούνται με ευθύνη της κυβέρνησης και των εμπλεκόμενων φορέων».

Όπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «σήμερα όπως και σε άλλες περιοχές και όλες τις υπόλοιπες μέρες που έχουμε επαφή με τον κόσμο, αναδεικνύεται ο μεγάλος προβληματισμός και η μεγάλη κοινωνική και οικονομική ανασφάλεια που νιώθει ο κόσμος, εξαιτίας της ακρίβειας και της εν γένει κατάστασης που υπάρχει». «Για να αντιμετωπιστούν οι δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, χρειάζεται να υπάρχουν συνολικές και πολυσύνθετες πολιτικές που δεν τις βλέπουμε να υπάρχουν», πρόσθεσε.

Κατά την άποψή μας, συνέχισε ο ίδιος, «η κυβέρνηση, πολύ αποσπασματικά αντιμετωπίζει διάφορες καταστάσεις που προκαλούνται εξαιτίας της ακρίβειας».

Ο κ. Στεφάνου κάλεσε ξανά, «τον ΠτΔ και την κυβέρνηση να ανταποκριθούν στο αίτημα του ΑΚΕΛ, να αποσύρουν τις αναφορές στο Ανώτατο για τρία νομοθετήματα, που ψήφισε η πλειοψηφία της Βουλής, πλην του ΔΗΣΥ, που σχετίζονται με τη μείωση του ΦΠΑ στον τομέα της ενέργειας, τον ηλεκτρισμό και τα καύσιμα. Ο τομέας της ενέργειας είναι πάρα πολύ σημαντικός, επειδή επηρεάζονται όλες οι άλλες δραστηριότητες, τομείς της οικονομίας αλλά και τομείς που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών».

«Εάν ο Πρόεδρος», συνέχισε, «υιοθετήσει και ανταποκριθεί σ‘ αυτό το αίτημα του ΑΚΕΛ, σημαίνει ότι αμέσως θα έχουμε μείωση στις τιμές του ηλεκτρισμού και των καυσίμων και έτσι, θα επιστρέψουμε στους πολίτες ένα μέρος από αυτά που σήμερα εισπράττει το κράτος».

Ανέφερε επίσης, ότι «στους πρώτους επτά μήνες, η κυβέρνηση έχει αυξημένα έσοδα εξαιτίας της ακρίβειας, 850 εκατομμύρια ευρώ, που βγαίνουν μέσα από τις τσέπες των φορολογούμενων πολιτών.  Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να δει πώς επιστρέφει αυτά τα λεφτά, έτσι ώστε να βοηθήσουμε τους πολίτες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γενικά τις επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν των δυσκολιών», κατέληξε.