You are here

Από πού εισάγουμε πετρέλαιο

01/09/2005 12:06
Νέο σκηνικό περιβάλλει τον τομέα εισαγωγής πετρελαιοειδών τον τελευταίο χρόνο. Οι χώρες από τις οποίες εισάγουμε πετρέλαιο έχουν αλλάξει, όπως προκύπτει μέσα από τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Οι εταιρείες πετρελαιοειδών υποστηρίζουν ότι η διαφοροποίηση οφείλεται αποκλειστικά στο κλείσιμο του Διυλιστηρίου και την εισαγωγή στην Κύπρο καθαρών προϊόντων, αντί αργού πετρελαίου.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, αξιοσημείωτη μείωση παρουσίασε η αξία των εισαγωγών πετρελαιοειδών από τη Συρία και τη Ρωσία, με ποσοστά 99% και 73% αντίστοιχα.

Η Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια, Όλγα Τσαλόγλου, αποδίδει τη μείωση στην αξία των εισαγωγών πετρελαιοειδών από τη Ρωσία και τη Συρία, στο γεγονός ότι πλέον εισάγονται καθαρά προϊόντα αντί του αργού πετρελαίου, που εισαγόταν προηγουμένως, κυρίως από τις δύο αυτές χώρες.

Η εταιρεία ΕΚΟ, εισάγει πετρελαιοειδή κυρίως από την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αξία των εισαγωγών πετρελαιοειδών από την Ελλάδα τριπλασιάστηκε.

«Το περσινό πεντάμηνο, εισήγαμε αργό πετρέλαιο από Ρωσία και Συρία. Μετά το κλείσιμο του Διυλιστηρίου το Μάιο του 2005, εισάγουμε πλέον καθαρά προϊόντα κυρίως από τη Χάιφα, τη Ρουμανία και Ρωσία», είπε από την πλευρά του ο Εκτελεστικός Σύμβουλος της Πετρολίνα, Ντίνος Λευκαρίτης.

Η αξία των εισαγωγών πετρελαιοειδών από το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Ιταλία , κυριολεκτικά εκτοξεύθηκε.

Συνολικά, η αξία των εισαγωγών πετρελαίου το πρώτο πεντάμηνο έφθασε τα £160 εκ. έναντι £101 εκ. που ήταν πέρσι, καταγράφοντας μεγάλη αύξηση 58%.

Η αύξηση της αξίας δεν οφείλεται στην αύξηση της κατανάλωσης αλλά κυρίως στην αύξηση της τιμής των καυσίμων και σε μικρότερο βαθμό στην αύξηση των αποθεμάτων. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, οι πωλήσεις πετρελαιοειδών μειώθηκαν το πρώτο πεντάμηνο, από 653 χιλ. τόνους σε 652 χιλ.. Την ίδια πορεία ακολούθησαν και οι πωλήσεις στα πρατήρια: μειώθηκαν από 295χιλ. σε 293 χιλ.

Της Γεωργίας Χαννή