You are here

Διορθώνει λάθη στους λογαριασμούς η ΑΗΚ

17/08/2022 15:50

Σε περίπτωση που καταναλωτές πληρώσουν λογαριασμούς όπου έγινε λάθος υπολογισμός της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, θα υπάρξει διόρθωση στον επόμενο λογαριασμό, είπε την Τετάρτη η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου. Κάλεσε τους καταναλωτές που έχουν λάβει λογαριασμούς με υπολογισμό της κατανάλωσής τους, και πιστεύουν ότι έγινε κάποιο λάθος να επικοινωνούν με τον τρόπο που είχε ανακοινωθεί, για αναθεώρησή τους.

Κληθείσα από το ΚΥΠΕ να απαντήσει αν υπήρξε ανταπόκριση του κοινού στο κάλεσμα της ΑΗΚ την περασμένη εβδομάδα να επικοινωνούν μέσω μηνυμάτων αν πιστεύουν ότι υπερκοστολογήθηκαν, λόγω προβλημάτων στο νέο σύστημα καταγραφής ένδειξης μετρητών της, είπε ότι ανταποκρίθηκε πολύς κόσμος.

Διευκρίνισε ότι το θέμα αφορά σε λογαριασμούς οι οποίοι έχουν εκδοθεί με υπολογισμό.

Είπε ότι καλούν τον κόσμο να επικοινωνεί αν υπάρχει ένα Υ κεφαλαίο στο τιμολόγιό του δίπλα από τον αριθμό των κιλοβατώρων που αναγράφονται στον λογαριασμό, που σημαίνει ότι η κοστολόγηση έγινε με υπολογισμό.

«Όταν δουν το Υ κεφάλαιο, καλό είναι να επικοινωνήσουν μαζί μας με τον τρόπο που είχαμε στείλει για να γίνει η διόρθωση και να εκδοθεί ο σωστός λογαριασμός», είπε η κ. Παπαδοπούλου. Κάλεσε τους καταναλωτές να στέλνουν την ένδειξη του μετρητή τους, για λογαριασμούς που είναι με υπολογισμό.

Είπε ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις λανθασμένων λογαριασμών, αλλά δεν είναι λανθασμένοι όλοι οι λογαριασμοί που έχουν εκδοθεί.

«Λόγω του ότι είναι πολύ ψηλές οι τιμές ο κόσμος αγχώνεται και μας στέλνει λογαριασμό, ο οποίος είναι σωστά καταγραμμένος», είπε.

Σε ερώτηση για το τί γίνεται με άτομα που δεν μπορούν να στείλουν μήνυμα ηλεκτρονικά, η κ. Παπαδοπούλου είπε ότι μπορούν να τηλεφωνούν χωρίς χρέωση στο 1800, να αναφέρουν τον αριθμό λογαριασμού τους ή της ταυτότητάς τους, αν είναι στο όνομά τους ο λογαριασμός, και θα μπορεί ένας λειτουργός της ΑΗΚ να δει αν όντως έγινε με υπολογισμό ή όχι και να γίνει η διόρθωση αν χρειαστεί.

Για το αν θα μπορούσε να ελέγξει η ΑΗΚ όλους του λογαριασμούς για να διαπιστωθεί που έγινε λάθος, είπε ότι οι  λογαριασμοί είναι πάρα πολλοί, περίπου 600.000.

Η κ. Παπαδοπούλου είπε ότι υπάρχουν πολλοί λογαριασμοί που ο υπολογισμός δεν είναι πέραν του 10% σε σχέση με την πραγματική κατανάλωση και ότι σε περίπτωση που κάποιος δεν προσέξει το λάθος και πληρώσει το λογαριασμό του, ο επόμενος λογαριασμός, θα περιλαμβάνει τη διόρθωση και θα κληθεί να πληρώσει λιγότερα, η περισσότερα, ανάλογα με το λάθος που εμφανίστηκε στον προηγούμενο λογαριασμό.  

Ο σκοπός, όμως, είπε, «είναι να μην καλέσουμε τον κόσμο να πληρώσει περισσότερα τώρα».

«Αν δουν ότι απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα, να μας το στέλνουν να το διορθώνουμε» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου γίνονται προσπάθειες να επιλυθεί το πρόβλημα και να μην ξαναπαρουσιαστεί. Είπε ότι παρουσιάστηκαν κάποια θέματα με την εγκατάσταση του νέου λογισμικού, «τα οποία προσπαθούμε να επιλύσουμε για να μην εκδίδονται λογαριασμοί με υπολογισμό».

Εξήγησε ότι το θέμα αυτό προέκυψε με την εγκατάσταση του συστήματος MDMS (Meter Data Management System) που είναι το σύστημα διαχείρισης μετρητών και μετρητικών δεδομένων. «Είναι μια πλατφόρμα αμφίδρομης επικοινωνίας, μεταξύ των καταναλωτών, των προμηθευτών, των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και γενικά όσων θα συμμετέχουν στην αγορά ηλεκτρισμού», είπε.

«Ο στόχος είναι να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς, και αυτά τα θέματα θα επιλυθούν και με την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών», πρόσθεσε.

Είπε ότι η ΑΗΚ ανακοίνωσε ήδη δημόσιο διαγωνισμό για την αγορά των έξυπνων μετρητών που πρέπει να εγκατασταθούν σε όλα τα υποστατικά, σε όλους τους πελάτες της. Λόγω του μεγάλου αριθμού μετρητών που πρέπει να εγκατασταθούν, περίπου 400.000, θα μπαίνουν με κάποιο χρονοδιάγραμμα που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025, είπε. Την εγκατάσταση αυτών των μετρητών θα την αναλάβει η ΑΗΚ.  

Υπενθυμίζεται ότι καταναλωτές που έχουν διαπιστώσει μεγάλη απόκλιση μεταξύ της ένδειξης του μετρητή και του λογαριασμού του και πιστεύουν ότι ενδεχομένως να είναι λανθασμένη, καλούνται όπως στείλουν την ένδειξη του μετρητή του στην ΑΗΚ με ένα από τους ακόλουθους τρόπους.

Αποστολή μηνύματος μέσω E-MAIL συμπεριλαμβάνοντας το ονοματεπώνυμο πελάτη και τηλέφωνο επικοινωνίας πελάτη, την ένδειξη του μετρητή αγνοώντας το/τα δεκαδικό/ά ψηφία στο τέλος και αριθμό μετρητή π.χ. Η ένδειξη είναι: 071062.

Αποστολή φωτογραφίας μέσω VIBER συμπεριλαμβάνοντας μια φωτογραφία του μετρητή όπου να φαίνεται η ένδειξη κατανάλωσης και ο αριθμός του μετρητή, ονοματεπώνυμο πελάτη και αριθμός κινητού τηλεφώνου στο πεδίο “Προσθήκη Περιγραφής” (Add Description).

Αποστολή φωτογραφίας μέσω WHATSAPP συμπεριλαμβάνοντας φωτογραφία του μετρητή όπου να φαίνεται η ένδειξη κατανάλωσης και ο αριθμός του μετρητή, ονοματεπώνυμο πελάτη και αριθμό κινητού τηλεφώνου στο πεδίο “Προσθήκη Επικεφαλίδας” (Add a Caption)

Τα στοιχεία επικοινωνίας με την ΑΗΚ διαφέρουν ανάλογα με την Επαρχία που βρίσκεται το εν λόγω υποστατικό:

ΕΠΑΡΧΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ -  ΜΕ VIBER -  ή WHATSAPP ή ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ EMAIL

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

99608754

[email protected].cy

ΛΕΜΕΣΟΣ

99668321

[email protected].cy

ΛΑΡΝΑΚΑ

99681190

[email protected].cy

ΠΑΦΟΣ

99205394

[email protected]

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

99681190

[email protected].cy

Σημειώνεται ότι πιο πάνω αριθμοί δεν δέχονται εισερχόμενες κλήσεις. Χρησιμοποιούνται μόνο για λήψη μηνυμάτων.