You are here

Έσπασαν το φράγμα των €2 οι τιμές των καυσίμων

23/06/2022 13:23

Έσπασαν το φράγμα των €2 οι τιμές καυσίμων στην Κύπρο με τους αρμόδιους φορείς να εκτιμούν ότι οι τιμές θα παραμείνουν ψηλές και το επόμενο διάστημα επισημαίνοντας ότι προς το παρόν δεν τίθεται θέμα πλαφόν.

Η ακριβότερη τιμή για το πετρέλαιο κίνησης καταγράφεται στη Λευκωσία, μετά και από τις νέες αυξήσεις στις τιμές καυσίμων, σπάζοντας το φράγμα των €2 στα €2,018 το λίτρο.

Όπως διαφαίνεται από το παρατηρητήριο τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, οι υπόλοιπες πόλεις στο πετρέλαιο κίνησης ακολουθούν στενά την Λευκωσία με την φθηνότερη τιμή να καταγράφεται στην Λευκωσία στο €1,808 και τη μέση τιμή στο €1,966.

Η ακριβότερη τιμή για την αμόλυβδη 95 άγγιξε το €1,867 στην επαρχία Πάφου, ενώ η φθηνότερη τιμή της καταγράφεται στη Λεμεσό στο €1,772 το λίτρο. Η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 είναι στο €1,811.

Η αμόλυβδη 98 καταγράφεται ως ακριβότερη στη Λεμεσό στο €1,930 το λίτρο και ως φθηνότερη τιμή στο €1,795 στη Λευκωσία. Η μέση τιμή σημειώνεται στο €1,872.

Μέχρι και τις αρχές Ιουνίου, η ακριβότερη τιμή για το πετρέλαιο κίνησης ήταν στο €1,929 στη Λεμεσό, για την αμόλυβδη 95 στο €1,849 στη Λευκωσία και για την αμόλυβδη 98 στο €1,909 στη Πάφο.

«Δεν τίθεται θέμα πλαφόν»

Δεν μπορεί να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές καυσίμων, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της StarOil, Γιώργος Πέτρου στον Αντένα.

Οι τιμές είναι απόλυτα δικαιολογημένες, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι με τον τρόπο που γίνονται οι εισαγωγές στην Κύπρο δεν μπορεί να επιβληθεί πλαφόν.

Ο κ. Πέτρου είπε πως μόνο εάν γίνουν εισαγωγές μέσα στις επόμενες 10-15 μέρες ίσως να υπάρξουν μειώσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό εξαρτάται από την πορεία των διυλισμένων προϊόντων και της αγοράς και ζήτησης.

«Φαίνεται ότι οι τιμές θα μείνουν ως έχουν», συμπλήρωσε, «υπάρχει και αισιοδοξία ότι θα ακολουθήσουν μειώσεις».

Από την Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή, ο Διευθυντής Κωνσταντίνος Καραγιώργης, εξήγησε για τις συνεχείς αναφορές ότι κάτι δεν πάει καλά με τις τιμές, πως οι τιμές παρακολουθούνται συνεχώς.

Πρόσθεσε, ότι σε περίπτωση που διαπιστωθούν αδικαιολόγητες τιμές καυσίμων θα γίνουν οι ανάλογες ενέργειες, καταλήγοντας ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία.

Της Μαρίας Κυριακίδου