You are here

Καλπάζουν οι τιμές καυσίμων και προϊόντων

02/11/2021 13:51

Οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται με την ώρα και όχι την ημέρα, δήλωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης, ο οποίος αναφέρεται στις κατηγορίες προϊόντων που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών από την αρχή του έτους.

Μιλώντας στη StockWatch, ο κ. Δρουσιώτης τόνισε ότι σε ένα μήνα η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε κατά 4 σεντ το λίτρο.

Όπως επεσήμανε, από την 1η Οκτωβρίου μέχρι τέλος Οκτωβρίου η τιμή του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε κατά 9 σεντ το λίτρο, ενώ η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε κατά 11 σεντ το λίτρο.

Σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης διευκρίνισε ότι εάν κάποιος γέμιζε το ντεπόζιτο του τον Οκτώβριο, θα κέρδιζε €110 σε κάθε γέμισμα του ντεπόζιτου των χιλίων λίτρων, ενώ αν το γέμιζε από την 1η του χρόνου θα εξοικονομούσε €295.

Αναβολή στην αύξηση τιμής γάλακτος

Ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε επίσης, ότι αναβλήθηκε η αύξηση κατά 3% στην τιμή του παστεριωμένου γάλακτος η οποία θα εφαρμοζόταν από σήμερα.

Η αύξηση αναμένεται να ισχύσει από την ερχόμενη Δευτέρα, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η διαβούλευση με το Σύνδεσμο Καταναλωτών ο οποίος εκτιμά ότι δεν δικαιολογείται μια τόσο μεγάλη αύξηση στην τιμή του παστεριωμένου γάλακτος.

Οι κατηγορίες προϊόντων με τις μεγαλύτερες αυξήσεις

Σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη, οι τρεις μεγάλες κατηγορίες καταναλωτικών προϊόντων με τις μεγαλύτερες αυξήσεις από την 1η του χρόνου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου είναι:

-τα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά με μια αύξηση της τάξης του 5%,

-οι μεταφορές με αύξηση 10% (εισιτήρια, αγορά καινούργιου και μεταχειρισμένου οχήματος, ανταλλακτικά, σέρβις) και

- η ένδυση και υπόδηση με μια αύξηση από την αρχή του χρόνου μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου της τάξης του 11%.

Ειδικότερα για τα τρόφιμα, ανέφερε ότι οι τιμές για το χοιρινό αυξήθηκαν κατά 6% και οι τιμές για τα αυγά κατά 4%.

Αντίθετα αισθητή μείωση, όπως είπε, σημειώθηκε στις τιμές των πατατών, που υποχώρησαν κατά 15% έως 20%, ενώ ελαφρά μείωση της τάξης του 2% κατά μέσο όρο, σημειώθηκε το Σεπτέμβριο στις τιμές φρέσκων και κατεψυγμένων ψαριών.

Της Ηρώς Ευθυμίου