You are here

Με αιχμές η έγκριση έκπτωσης στα καύσιμα

02/03/2023 16:00

Ομόφωνα εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για παράταση της έκπτωσης στον φόρο κατανάλωσης καυσίμων, το οποίο εξέτασε σήμερα η Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με την πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου να αφήνει αιχμές σε σχέση με την επίρριψη ευθυνών στη Βουλή για το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν τέθηκε προς ψήφιση νωρίτερα.

Ο νόμος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, θα τεθεί σε ισχύ απόψε μετά τη σχετική δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Η πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η ευθύνη της υποβολής των νομοσχεδίων ανήκει στους αρμόδιους με βάση το Σύνταγμα, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο στάλθηκε στη Βουλή την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου το μεσημέρι.

Η κ. Δημητρίου υπέδειξε ότι η Βουλή έχει διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της, με βάση της οποίες η επίσημη κατάθεση νομοσχεδίων γίνεται σε συνεδρίαση της Ολομέλειας, όπως έγινε σήμερα. Η Βουλή, τόνισε, έδρασε άμεσα και τάχιστα και έχει επιτελέσει στο έπακρον τον ρόλο της.

Για την άμεση ανταπόκρισή τους, ευχαρίστησε τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών και τη Βουλή, η πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού σημείωσε ότι εκφράστηκαν επιφυλάξεις για το αν είναι έτοιμη η πολιτεία να εφαρμόσει πάραυτα τη νομοθεσία και κάλεσε τους αρμόδιους να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η ρύθμιση να τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυκτα απόψε ώστε να μην επιβαρύνονται οι καταναλωτές με το συγκεκριμένο «χαράτσι», εφόσον όπως επεσήμανε υπάρχει κοινή θέση επί της ουσίας.

Όπως αναφέρθηκε, η Βουλή προέβη στις απαραίτητες διευθετήσεις ώστε η δημοσίευση της νομοθεσίας στην Επίσημη Εφημερίδα να γίνει μέχρι αύριο το μεσημέρι, ενδεχομένως και από σήμερα.

Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, μετά την έγκριση του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης υπέγραψε τον νόμο για παράταση στη μείωση των φόρων στα καύσιμα μέχρι τις 4 Μαΐου 2023 και ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ από απόψε μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, ανέφερε ότι υπάρχει πρόθεση επανεξέτασης του θέματος από τον νέο υπουργό Οικονομικών, με την κ. Δημητρίου να ζητά εάν θα επανέλθει ανάλογο νομοσχέδιο να κατατεθεί εγκαίρως και όχι ως κατεπείγον.

Έπονται νέες αυξήσεις στα καύσιμα

Για δύο επικείμενες αυξήσεις στα καύσιμα έκανε λόγο ο πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Μια αύξηση όπως ανέφερε, θα επέλθει λόγω των προστίμων που θα κληθεί να καταβάλει η Κύπρος εξαιτίας του ότι δεν έχει πετύχει τους στόχους για την εισαγωγή των ΑΠΕ στις μεταφορές.

Η δεύτερη αύξηση, σημείωσε, αφορά τις αυξήσεις στη φορολογία για προώθηση των ΑΠΕ και της πράσινης ανάπτυξης.

Πριν τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, η κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών εξέτασε το νομοσχέδιο με τους βουλευτές να ζητούν αλλαγή της περιόδου ισχύος της έκπτωσης.

Με βάση την αλλαγή που συμφωνήθηκε, η έκπτωση θα ισχύσει από τις 3 Μαρτίου μέχρι τις 4 Μαΐου.

Ανοικτό παραμένει το ζήτημα της έκπτωσης στο αγροτικό πετρέλαιο που δεν καλύπτεται από την έκπτωση, καθώς οι γεωργοί δεν επωφελούνται από την έκπτωση. Για το θέμα ζήτησε εξηγήσεις ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς.

Εκπρόσωπος της εκτελεστικής εξουσίας παρέπεμψε στο σχέδιο του υπουργείου Γεωργίας, με βάση το οποίο γίνεται επιστροφή φόρου στους αγρότες.

Της Μαρίας Χαμπή