You are here

Μέτρα για συγκράτηση ακρίβειας εισηγείται η ΣΕΚ

15/10/2021 12:41

Συγκεκριμένα μέτρα για αποτελεσματική συγκράτηση της ακρίβειας εισηγείται η ΣΕΚ, με επιστολή της προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας, Κωνσταντίνο Πετρίδη και Νατάσα Πηλείδου, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΕΚ, στην επιστολή, αφού εκφράζεται η ανησυχία του Κινήματος για την έξαρση της ακρίβειας που αυξάνει επικίνδυνα το κόστος ζωής και επιβαρύνει αρνητικά το βιοτικό επίπεδο, η ΣΕΚ εισηγείται να επιβληθεί πλαφόν διάρκειας 45 ημερών στις τιμές των καυσίμων στη βάση της δυνατότητας που παρέχεται στην υπουργό Εμπορίου από την υφιστάμενη νομοθεσία, ώστε να περιοριστεί η ακρίβεια.
 
Σημειώνει ότι η απουσία επαρκώς προσβάσιμου δημόσιου μεταφορικού μέσου καθιστά τη χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου, ως είδος πρώτης ανάγκης και όχι ως είδος πολυτελείας. Το αυτοκίνητο στην Κύπρο είναι εργαλείο δουλειάς με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
 
Η ΣΕΚ εισηγείται, επίσης, να μειωθεί ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στην ηλεκτρική ενέργεια, να μειωθεί ο ΦΠΑ και άλλοι φόροι κατανάλωσης σε προϊόντα πρώτης ανάγκης όπως είναι π.χ. αυγά, γάλα, ψωμί, κρέας, τυρί κ.λπ., και ανάλογη διευθέτηση θα πρέπει να γίνει και στην τιμή των καυσίμων, όπου τα 2/3 της τιμής είναι φόροι.
 
Αναφέρει ότι είναι ήδη γνωστό πως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να προχωρήσουν σε φορολογικές ελαφρύνσεις που θα ανακουφίζουν την κοινωνία των καταναλωτών.
 
Η ΣΕΚ εισηγείται, ακόμη, την εντατικοποίηση ελέγχων στην αγορά από όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να αποφευχθούν κρούσματα αισχροκέρδειας, αλλά και για να διαφυλαχθεί η υγειονομική ποιότητα των προϊόντων που φθάνουν στους καταναλωτές, την πλήρη επαναφορά της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) με απόφαση της Κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι η  πλήρης καταβολή της ΑΤΑ χρειάζεται για να αποκατασταθεί, (στο σύνολο της), η αγοραστική αξία των μισθών, αυξάνοντας την κατανάλωση και στηρίζοντας την πραγματική οικονομία.
 
Επιπρόσθετα, εισηγείται την εκπόνηση και υλοποίηση κυβερνητικού σχεδίου για την εξοικονόμηση ενέργειας σε όλα τα επίπεδα (π.χ. νοικοκυριά, επιχειρήσεις, κυβερνητικό και ημιδημόσιο τομέα), να δοθούν από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) σημαντικές διευκολύνσεις για όσους αδυνατούν να ξοφλήσουν εφάπαξ τους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας, να βρεθούν τρόποι για να περιορισθούν τα μονοπώλια και τα ολιγοπώλια και η Κύπρος να αποκτήσει κουλτούρα υγιούς και ανόθευτου ανταγωνισμού σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας και να αυξηθεί η φοροεισπρακτική ικανότητα του κράτους, να μειωθούν οι καθυστερημένοι φόροι και να ενισχυθούν οι πολιτικές για πάταξη της φοροδιαφυγής.