You are here

Παραμονεύει ο εφιάλτης της ακρίβειας

06/12/2022 06:47

Βαρύ παραμένει το καλάθι της νοικοκυράς, παρά την επιβράδυνση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες, ενώ ο αστάθμητος παράγοντας της τιμής των καυσίμων όσο προχωρούμε προς το χειμώνα, γίνεται πιο εφιαλτικός λόγω των συνεχών εξελίξεων στο μέτωπο του πολέμου.

Η απαγόρευση από χθες της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η ταυτόχρονη ισχύς πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου (ορίστηκε στα 60 δολάρια το βαρέλι), αναμένεται πως θα επηρεάσει τις τιμές των καυσίμων και στην Κύπρο.

Σύμφωνα με οικονομολόγους, εάν η Ρωσία απαντήσει στο πλαφόν με μείωση των εξαγωγών της προς τρίτες χώρες, αυτό σημαίνει μείωση της προσφοράς διεθνώς, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η παγκόσμια τιμή του πετρελαίου.

Πολύ αρνητικές οι εξελίξεις με ρωσικό πετρέλαιο

Πολύ αρνητική εξέλιξη, χαρακτήρισε το πλαφόν, στην πρώτη αντίδραση του, ο CEO της Petrolina (Holdings) Public Ltd, Ντίνος Λευκαρίτης, ο οποίος ανέφερε στη StockWatch ότι «από τη στιγμή που η Ευρώπη μπλοκάρει το ρωσικό πετρέλαιο, η λογική λέει ότι θα ανέβουν οι τιμές».

Σημείωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να προβεί σε ασφαλείς προβλέψεις εάν θα ανέβουν ή όχι οι τιμές. Καθημερινά παρακολουθούμε τα διαδραματιζόμενα του πολέμου στην Ουκρανία και εκεί που επικρατούσε μια θετική τάση σταθεροποίησης των τιμών, οι τελευταίες εξελίξεις προμηνύουν άνοδο των τιμών των καυσίμων».

Διάχυτη η αβεβαιότητα και ανασφάλεια

Οι εξελίξεις διεθνώς εντείνουν την αβεβαιότητα ανάμεσα στους καταναλωτές.

Διάχυτη ανάμεσα στους πολίτες είναι η αβεβαιότητα και ανασφάλεια, δήλωσε στη StockWatch ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, Μάριος Αντωνίου, λέγοντας ότι «δυστυχώς η Κύπρος επηρεάζεται από όλες τις συμφωνίες και αποφάσεις που θα λάβουν οι ευρωπαίοι και οι άλλες χώρες».

«Οι καταναλωτές συνεχίζουν να είναι προσεκτικοί στις αγορές τους, ειδικά στις χαμηλά αμειβόμενες οικογένειες η πίεση είναι πολύ έντονη».

Ακρίβεια και πληθωρισμός δεν συμβαδίζουν

Ο πρόεδρος του συνδέσμου καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, μιλώντας στη StockWatch, εξήγησε ότι «η σταθεροποίηση του πληθωρισμού τους τελευταίους τέσσερις μήνες δεν σημαίνει τίποτα διότι οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων πρώτης ανάγκης που έχουν φορτωθεί οι καταναλωτές παραμένουν πολύ ψηλές, με αποτέλεσμα να πλήττεται περισσότερο το εισόδημα αυτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Στατιστική Υπηρεσία, ο γενικός δείκτης τιμών (πληθωρισμός) το Νοέμβριο ήταν 8,7%, από 8,8% τον Οκτώβριο, 8,7% το Σεπτέμβριο και 8,9% τον Αύγουστο.

«Τους τελευταίους τέσσερις μήνες ο πληθωρισμός ο οποίος περιλαμβάνει 805 προϊόντα και υπηρεσίες είναι σταθερός, όμως οι τιμές παραμένουν ασήκωτες κυρίως από μια μερίδα πολιτών. Εκείνο που μας δημιουργεί θετικό αίσθημα είναι ότι δεν αυξάνεται σε γενικό επίπεδο ο πληθωρισμός και αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν θα φορτωθούν επιπρόσθετες αυξήσεις από αυτές που ήδη έχουν φορτωθεί».

Επικαλούμενος διαχρονικά τα στατιστικά στοιχεία, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε σταθερό επίπεδο γύρω στους έξι μήνες και μετά θα διαφανεί εάν θα σταθεροποιηθεί ή εάν θα μειωθεί.

Εξέφρασε όμως ανησυχία για τις τιμές των καυσίμων οι οποίες ενδέχεται να εκτοξευτούν και πάλι στα ύψη συμπαρασύροντας μια σειρά από καταναλωτικά αγαθά.

Αιχμές για μείωση της τιμής των καυσίμων

Ο κ. Δρουσιώτης, άφησε σαφείς αιχμές για τη μείωση των τιμών σε δόσεις, λέγοντας ότι «ενώ κατά τις εκτιμήσεις μας η μείωση θα έπρεπε να ήταν 8 σεντ το λίτρο (διότι έγινε μόνο μια εισαγωγή) από την περασμένη εβδομάδα, αντί τούτου μειώθηκε 4 σεντ την περασμένη εβδομάδα και 4 σεντ αυτή την εβδομάδα για τον προφανή λόγο να μην ενοχλήσει το ένα πρατήριο το άλλο».

Ο κ. Δρουσιώτης, κάλεσε τους αρμοδίους να εξετάσουν το συγκεκριμένο θέμα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, κληθείς από τη StockWatch να τοποθετηθεί είπε, «δεν πιστεύω ότι παρέλαβαν μόνο ένα φορτίο, οι μειώσεις έγιναν σε δύο δόσεις διότι και τα φορτία είναι δύο διαφορετικά». 

Της Ηρως Ευθυμίου