You are here

Παρέλαβαν λογαριασμούς «φωτιά» οι καταναλωτές

18/07/2022 13:03

Αισθητά αυξημένοι είναι οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος που παρέλαβαν οι πολίτες από την ΑΗΚ, έπειτα και από τις νέες αυξήσεις της αρχής ύψους 22,5%.

Όπως δήλωσε στον Alpha η εκπρόσωπος τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου, οι λογαριασμοί είναι αυξημένοι λόγω των εξωτερικών παραγόντων που επηρεάζουν την αγορά όπως το πετρέλαιο.

Η κ. Παπαδοπούλου ανέφερε ακόμη ότι τους τελευταίους μήνες η τιμή του καυσίμου για το ηλεκτρικό ρεύμα ξεπέρασε το 100%, προσθέτοντας ότι η ΑΗΚ αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες των καταναλωτών και καταβάλει προσπάθειες για το κόστος.

Κερδισμένοι των αυξήσεων φαίνεται πως είναι όσοι τοποθέτησαν φωτοβολταϊκά συστήματα, ειδικότερα όσοι έχουν τα συστήματα για τουλάχιστον επτά χρόνια οι οποίοι είναι σε θέση να αποσβέσουν το κόστος.

Υπενθυμίζεται, ότι η ανανέωση του προγράμματος της κυβέρνησης για φωτοβλταϊκά έχει εκτοξεύσει τις αιτήσεις στο τετραπλάσιο αριθμό.

«Μέχρι σήμερα από το 2019 έχουν γίνει περίπου άνω των 20 χιλ. αιτήσεων», ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου.

Μόνο για το 2022, υποβάλλονται γύρω στις 1000 αιτήσεις το μήνα σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου.

Για την καταπολέμηση των υψηλών λογαριασμών, πολλοί κάνουν στροφή στις συνήθειες τους, κλείνοντας πρίζες, κλιματιστικό και μειώνοντας την χρήση της ηλεκτρικής τους ενέργειας.

Άλλοι, χωρίς να μπορούν να αντέξουν τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού προτιμούν να δουν το υψηλό ποσό στο λογαριασμό.

Η κ. Παπαδοπούλου, αναφέρθηκε ακόμη και στους δικαιούχους της διατίμησης με κωδικό 08 οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο για επωφεληθούν την έκπτωση που δικαιούνται στο λογαριασμό τους.

Δικαιούχοι είναι οι λήπτες δημόσιου βοηθήματος, πολύτεκνη ή πενταμελή οικογένεια που παίρνει επίδομα τέκνου, δικαιούχοι του ΕΕΕ, λήπτες επιδόματος βαριάς κινητικής αναπηρίας, λήπτες επιδόματος τετραπληγικών ατόμων, λήπτες επιδόματος παραπληγικών ατόμων, αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς και άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση.

Ακόμη, οι καταναλωτές μπορούν να εκμεταλλευτούν το σχέδιο εξόφλησης του λογαριασμού τους με μηνιαίες πληρωμές.

Μ.Κ.