You are here

Πρατηριούχοι: Προχωρούν σε προσφυγή για αποζημιώσεις

21/09/2022 16:47

Θέμα επιβίωσης, είναι πλέον η λήψη μέτρων και η εφαρμογή του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, για τους πρατηριούχους, οι οποίοι προχωρούν με νομικές διαδικασίες για διεκδίκηση αποζημιώσεων  από τη ζημιά που υπέστησαν, λόγω της συνεχούς διέλευσης προς τις κατεχόμενες περιοχές για καύσιμα και της «αδράνεια» του κράτους, να τηρεί τον κανονισμό.

Η συγκεκριμένη απόφαση, ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων, στην παρουσία του γενικού γραμματέα της ΠΟΒΕΚ, Στέφανου Κουρσάρη και του νομικού συμβούλου του συνδέσμου, Αλέξανδρου Κληρίδη.

Ο πρόεδρος τους συνδέσμου, Σάββας Προκοπίου, ξεκαθάρισε ότι έγιναν αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, χωρίς ανταπόκριση και ως εκ τούτου, ο σύνδεσμος θα προχωρήσει να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα όργανα της, όπως η Frontex.

Ο κ. Προκοπίου, ανέφερε ότι οι απώλειες πωλήσεων που υπέστησαν οι πρατηριούχοι για το 2022, ανέρχονται  σε €180 εκατ. περίπου, ποσό που όπως τόνισε είναι αυξητικό, λόγω της «ανοχής» των αρμόδιων υπηρεσιών.

Το κράτος ακόμη, σημειώνει απώλεια εσόδων γύρω στα €60 εκατ. με €70 εκατ., ανέφερε, διερωτώμενος ποιος θα πληρώσει την απώλεια αυτών των εσόδων.

Ο νομικός σύμβουλος του συνδέσμου, υπογράμμισε πως εάν το κράτος δεν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και δεν βγει άσπρος καπνός από τις νομικές διαδικασίες, τότε οι πρατηριούχοι θα προβούν σε περαιτέρω μέτρα, μη αποκλειομένων και των απεργιακών. 

Εξήγησε, ότι ο σύνδεσμος θα προβεί στην ΕΕ, με στόχο τα αρμόδια  όργανα της να ασκήσουν πίεση στην Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να μπει φρένο στο πρόβλημα.

Η ΚΔ, πρόσθεσε, ενώ έχει αναλάβει την άσκηση ελέγχου στα οδοφράγματα, «φαίνεται να είναι ανίκανη να τηρήσει αυτό τον έλεγχο ενώ δεν έχει ενημερώσει σχετικά την ΕΕ».

Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε, οι διελεύσεις των αυτοκινήτων στα οδοφράγματα έχουν τετραπλασιαστεί, από 194,859 το 2021 σε 533,197 τον Αύγουστο του 2022. Οι υπόλοιπες διελεύσεις, από 220,604 το 2021 έφτασαν τις 838,209 τον Αύγουστο του 2022.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, τόνισε πως υπάρχει καθημερινή αυξητική τάση στις λιανικές πωλήσεις από τα κατεχόμενα επισημαίνοντας πως τα πρατήρια που βρίσκονται κοντά στην Πράσινη Γραμμή, πληρώνουν βαρύ τίμημα.

Ο αντίκτυπος ανέφερε, επηρεάζει όλη την οικονομία του τόπου.

Πρόσθεσε, πως οι νομικές υπηρεσίες του συνδέσμου, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες της ΠΟΒΕΚ, λειτουργούν ως μοχλός πίεσης για την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι εάν η ΚΔ  δεν ανταποκριθεί, ο σύνδεσμος δεν θα μείνει ως εδώ.

Οι αποζημιώσεις δεν είναι ο αυτοσκοπός, σημείωσε ο κ. Προκοπίου, ο οποίος διευκρίνισε πως το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει  ανταπόκριση από τις αρμόδιες αρχές για επίλυση του προβλήματος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του συνδέσμου, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ανέφερε ότι υπάρχουν τρόποι ελέγχου, όπως αυτός που ψηφίστηκε από την βουλή πριν από περίπου 6 μήνες και αφορά, στον έλεγχο στην ποιότητα των καυσίμων,  την πρόταση κανονισμού των 3/4 και την επιβολή προστίμου, αν το ντεπόζιτο του οχήματος δεν είναι στα 3/4 και περάσει τις κατεχόμενες περιοχές.

Ο σύνδεσμος, έχει ήδη στείλει σχετική επιστολή απαίτησης σε όλες τις εμπλεκόμενες αρμόδιες υπηρεσίες καθώς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επισύναψη την αυτούσια νομική έκθεση.

Της Μαρίας Κυριακίδου