You are here

Πρώτες αντιδράσεις κομμάτων για μέτρα κατά ενεργειακής κρίσης

01/07/2022 17:52

Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων για τα επτά μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά λόγω της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία.

Κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα

Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα κατέληξε άλλη μια σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. «Τα μέτρα που αποφασίστηκαν δεν είναι ικανά να μειώσουν άμεσα την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ή τουλάχιστον να αναχαιτίσουν τις συνεχιζόμενες αυξήσεις», σημειώνει.

«Οι καταναλωτές παραμένουν απροστάτευτοι απέναντι στις συνεχείς ανατιμήσεις και την καλπάζουσα ακρίβεια. Συνεχίζουν να πληρώνουν την αδράνεια της κυβέρνησης στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού με αποτέλεσμα η Κύπρος να παραμένει ουραγός στις ΑΠΕ. Η αδράνεια αφορά και τις επενδύσεις στα συστήματα αποθήκευσης καθώς η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε προχωρήσει εδώ και 10 μήνες», προστίθεται.

Όπως επισημαίνεται, το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει στην κυβέρνηση ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων για αντιμετώπιση των αυξήσεων στο κόστος ενέργειας εδώ και πολλούς μήνες. Ανάμεσα στις προτάσεις είναι και η διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κάτι που θα εξασφαλίσει φθηνότερο ρεύμα, όπως άλλωστε συμβαίνει σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. «Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση αρνείται να τοποθετηθεί. Ζητούμε παράλληλα να προχωρήσει η φορολόγηση των «απροσδόκητων κερδών» των εταιριών ενέργειας, όπως έχει γίνει άλλωστε και σε άλλες χώρες. Τα εργαλεία υπάρχουν. Αυτό που απαιτείται είναι πραγματική πολιτική βούληση για ανακούφιση των καταναλωτών από τις αυξήσεις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, που η κυβέρνηση συνεχώς πείθει ότι δεν διαθέτει», αναφέρει

ΕΔΕΚ: Κανένα μέτρο δεν οδηγεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος

Έντονα επικριτική παρουσιάζεται στη δική της ανακοίνωση η ΕΔΕΚ υποστηρίζοντας ότι κανένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν οδηγεί σε άμεση μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος

Επισημαίνεται ότι υπάρχουν επιλογές που οδηγούν σε άμεση ανακούφιση των πολιτών τις οποίες η ΕΔΕΚ έγκαιρα κατέθεσε προς την κυβέρνηση αλλά και δημόσια. Ειδικότερα οι επιλογές αφορούν:

-Επιχορήγηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στη βάση κοινωνικών κριτηρίων. «Εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να εντατικοποιήσει τους ελέγχους για αποτροπή της παράνομης προμήθειας καυσίμων από τα κατεχόμενα θα μπορέσει να ανακτήσει τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που χάνει ετησίως και να τα διαθέσει για αυτόν ακριβώς τον σκοπό», αναφέρεται.

-Ο ΦΠΑ να επιβάλλεται μόνο επί της κατανάλωσης του ηλεκτρισμού και όχι επί του συνόλου των χρεώσεων του λογαριασμού.

-Σημαντική μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

-Περαιτέρω επέκταση των σχεδίων χορήγησης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με αύξηση της επιχορήγησης. 

ΔΗΣΥ: Δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα με λαϊκισμό

Ο ΔΗΣΥ,  με μια σύντομη ανακοίνωση χαιρετίζει τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, στέλλοντας ταυτόχρονα και τα μηνύματα προς την αντιπολίτευση.

Τονίζει στην ανακοίνωση του ότι οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις που επηρεάζουν και τη δική μας χώρα, δεν θα αντιμετωπιστούν με την «κενού περιεχομένου ρητορική και τον λαϊκισμό αλλά με στρατηγική και προγραμματισμό που θα φέρει πραγματικό όφελος για την κοινωνία και δεν θα θέτει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά».

Σημειώνει ότι η κυβέρνηση σήμερα ανακοίνωσε μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, επιχειρήσεις, νοικοκυριά και ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας, από τις ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Προσθέτει ότι επτά στοχευμένα μέτρα αφορούν τόσο τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και την ανακούφιση των καταναλωτών, ενώ θα αξιολογηθούν και επιπρόσθετα μέτρα σύμφωνα με τις συναφείς οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως αποτέλεσμα της σύσκεψης λήφθηκαν οι εξής αποφάσεις:

1)   Με τη συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων να επισπευσθούν οι επενδυτικές δραστηριότητες της ΑΗΚ για την αναβάθμιση του δικτύου του οργανισμού με τρόπο που θα το καθιστούν περισσότερο αποδοτικό και ευέλικτο. 

2)   Συμφωνήθηκε όπως ενισχυθεί η στελέχωση της ΑΗΚ, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία αναβάθμισης του δικτύου του Οργανισμού. 

3)   Στο πλαίσιο των πολιτικών της πράσινης μετάβασης που προωθεί   η Κυβέρνηση, θα αξιοποιηθεί από ευρωπαϊκά ταμεία, κονδύλι ύψους 80 εκ. Ευρώ για επενδύσεις σε μεγάλα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. 

Τα τρία πιο πάνω μέτρα θα επιτρέψουν την ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό  μίγμα της Κύπρου και ως εκ τούτου θα υπάρξουν περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.

4)   Θα μελετηθεί από τα Υπουργεία Ενέργειας, Οικονομικών και τη ΡΑΕΚ το ενδεχόμενο πιθανής επιβολής φορολογίας ή τέλους σε τυχόν υπερκέρδη παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

5)   Θα αξιολογηθούν νέα μετρά που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, μετά τη λήξη των υφιστάμενων μέτρων που λήγουν στις 31 Αυγούστου, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανής παραχώρησης κουπονιών σε οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά προς αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, σύμφωνα και με την εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία έδωσε κατευθύνσεις προς τα κράτη – μέλη για ανακούφιση των καταναλωτών από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα.

6)   Όσον αφορά την αύξηση του ποσοστού ΑΠΕ που παράγεται από την ΑΗΚ, θα καταρτιστεί σχέδιο από τους διαχειριστές μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού το οποίο θα υποβληθεί στη ΡΑΕΚ για έγκριση. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο πλάνο συμμετοχής της ΑΗΚ στις ΑΠΕ.

7)   Διενέργεια εκστρατείας διαφώτισης και ενημέρωσης του κοινού όσον αφορά τις επιλογές και τους τρόπους που θα οδηγήσουν σε  εξοικονόμηση ενέργειας.

 

Η.Ε.