You are here

Σημαντική μείωση στην τιμή της βενζίνης

29/07/2002 10:47
Επιτέλους ήρθε ένα καλό νέο για τις τσέπες μας. Μειώνεται η τιμή της βενζίνης.Η μείωση θα είναι ιδιαίτερα αισθητή και ενδέχεται να φθάσει και τα 12 σεντ το λίτρο ενώ σταδιακά θα ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου, ασφάλτου και υγραερίου.

Η εξέλιξη αυτή θα είναι αποτέλεσμα της απελευθέρωσης των τιμών των καυσίμων και το σχετικό προσχέδιο του νομοσχεδίου είναι έτοιμο. Το Υπουργείο Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού αναμένεται σύντομα να το καταθέσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση.

Ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Ρολάνδης μιλώντας στην SW ανέφερε επί τούτου ότι στον τομέα της ενέργειας υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις, τόσο στον τομέα του ηλεκτρισμού, όσο και στον τομέα των καυσίμων.

Δηλαδή δεν χρεώνεται, είπε, το κάθε προϊόν με το κόστος του, καθώς οι χρεώσεις λαμβάνουν υπόψη κάποιους κοινωνικούς παράγοντες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση όμως δεν το δέχεται αυτό. Δεν είναι με στρεβλώσεις στις τιμές των καυσίμων, λέει ο Νίκος Ρολάνδης, που λύονται τα κοινωνικά προβλήματα.

Σχετικά με τις γενικότερες τιμές των καυσίμων, ο υπουργός εμπορίου επισήμανε ότι «από την αρχή της Κυπριακής Δημοκρατίας πωλείτο πιο ακριβά η βενζίνη και πιο φθηνά το πετρέλαιο, το υγραέριο και η άσφαλτος. Όλα αυτά τα επιχορηγούσε η βενζίνη. Αυτό το καθεστώς η ΕΕ, σήμερα, δεν το δέχεται και προχωρήσαμε στην αναπροσαρμογή των τιμών με την ετοιμασία του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των τιμών. Έτσι θα μειωθεί σημαντικά η τιμή της βενζίνης, μέχρι και 25% και θα αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου και της ασφάλτου και του υγραερίου».

Σε σχέση με τους αγρότες, ο κ Ρολάνδης διευκρίνισε ότι η τάξη αυτή των εργαζομένων δεν θα επωμισθεί οποιεσδήποτε νέες αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου. Με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα πρέπει όλα να είναι έτοιμα ώστε σταδιακά να εφαρμόσουμε τις πρόνοιες της εναρμόνισης. Δεν αποκλείεται τόνισε ο κ. υπουργός, μέχρι το τέλος του έτους οι 400 χιλιάδες οδηγοί βενζινοκίνητων οχημάτων να γευθούν την πρώτη αισθητή μείωση, δεδομένου ότι η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία θα προωθήσουν έγκαιρα τις διαδικασίες για ψήφιση του νομοσχεδίου από τη βουλή.