You are here

Στροφή καταναλωτών στη βενζίνη

29/11/2004 12:13
Μεγάλη στροφή προς την κατανάλωση βενζίνης εις βάρος της κατανάλωσης πετρελαίου συντελέστηκε στην Κύπρο εντός του 2004 ως αποτέλεσμα των αλλαγών που επέφερε η εναρμόνιση με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η συνολική κατανάλωση βενζίνης τους πρώτους δέκα μήνες του 2004 αυξήθηκε κατά 8,5% σε συνολικά 234,6 χιλ. τόνους. Αντίθετα, η κατανάλωση πετρελαίου περιορίστηκε κατά 8,4% την ίδια περίοδο σε 435,6 χιλ. τόνους.

Στην εξέλιξη αυτή, όπως ανέφερε το στέλεχος της εταιρείας ExxonMobil Μιχάλης Μιχαήλ, συνέβαλε η μεγάλη αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα είδη πετρελαίου (σ.σ. πλην του γεωργικού) που είχε ως αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου να αυξηθεί αισθητά. Στην ίδια κατεύθυνση, αλλά σε μικρότερο βαθμό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, συνέβαλε και η αλλαγή των φορολογικών συντελεστών των αυτοκινήτων. Οι τάσεις αυτές, ανέφερε μιλώντας στη StockWatch, αναμένεται να συνεχιστούν και στα επόμενα χρόνια, κατά τα οποία οι καταναλωτές θα λαμβάνουν υπόψη τη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί κατά την επιλογή της αγοράς αυτοκινήτου.

Πάντως, η συνολική κατανάλωση πετρελαίου και βενζίνης μειώθηκε κατά την υπό εξέταση περίοδο κατά 3,1%. Στην εξέλιξη αυτή έχει αναμφίβολα συμβάλει και η αύξηση της τιμής των καυσίμων την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2004 κατά 16%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Του Στέλιου Ορφανίδη