You are here

Ζητούν μείωση ΦΠΑ στο 5%

02/08/2022 16:24

Ουσιαστική μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα υπάρξει μόνο με μείωση του ΦΠΑ στο 5%, τονίζει σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ, την ώρα που η Κομισιόν προειδοποιεί το Υπουργείο Οικονομικών πως οι νόμοι της 14ης Ιουλίου δεν συνάδουν με την νομοθεσία της ΕΕ για τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, ο ΦΠΑ θα πρέπει να τοποθετείται μόνο επί των καυσίμων και όχι επί του συνόλου του λογαριασμού καθώς έτσι συνιστά διπλή φορολόγηση.

«Όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα η επιχορήγηση των €50 εκατομμυρίων που ανακοινώθηκε δεν θα έχει ουσιαστική συνεισφορά στην μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος.  Γι’ αυτό η θέση της ΕΔΕΚ είναι πως το ποσό αυτό πρέπει να διατεθεί για αύξηση της επιχορήγησης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις αστικές περιοχές ώστε η ανακούφιση των πολιτών να είναι άμεση και σημαντική», προσθέτει η ΕΔΕΚ.

Ταυτόχρονα, σημειώνεται, θα πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο η αναβάθμιση του δικτύου της ΑΗΚ για τα νέα φωτοβολταϊκά συστήματα και να προωθηθεί το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η βουλή απέρριψε τις αναπομπές νόμων από τον ΠτΔ.