You are here

Προοπτικές Κύπρου για φωτοβολταϊκά

10/07/2022 06:00

Τη μεγάλη προοπτική και δυναμική που έχει η Κύπρος για τα συστήματα φωτοβολταϊκών τόνισαν πρόσφατα ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης.

Όπως επεσήμαναν, τα φωτοβολταϊκά συστήματα  μπορούν να ενσωματωθούν σε αυτοκίνητα και κτίρια, με οδηγίες που αναμένονται από την ΕΕ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο σε σχέση με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του σχεδίου REPowerEU, τονίστηκε η άμεση ανάγκη για αντικατάσταση των συμβατικών καυσίμων με πράσινες πηγές ενέργειας.

Χαρακτηριστική αναφορά έγινε για το σύστημα φωτοβολταϊκών, «μια παλιά στρατηγική» κατά τους ευρωπαίους εκπρόσωπους, που μπορεί να αξιοποιηθεί από την Κύπρο για την απαλλαγή από τα συμβατικά, ρυπογόνα καύσιμα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο χορηγιών ύψους €1,5 εκατ. για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για φόρτιση ηλεκτρικού ή υβριδικού οχήματος plug-in, με στόχο την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και των βιώσιμων μεταφορών.

Σύμφωνα με τον Ολλανδικό Οργανισμό Εφαρμοσμένης Επιστημονικής Έρευνας (TNO), σημαντικό ρόλο παίζει και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πινάκων στις οροφές αυτοκινήτων, κάτι που σε χώρες όπως η Κύπρος με μεγάλη διάρκεια ηλιοφάνειας μπορεί να μειώσει την ανάγκη και χρόνο φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Φωτοβολταϊκά σε κτίρια

Επιπλέον, η κυβέρνηση πρόσφατα αύξησε τις χορηγίες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και θερμομόνωσης οροφής κατά 50% για τις χρονιές 2022-2023.

Η αύξηση στα €30 εκατ. του προϋπολογισμού για το σχέδιο, καλύπτει πάνω από 10 χιλ. αιτητές, ενώ όπως αναφέρθηκε χθες το συνέδριο γίνεται μια προσπάθεια προώθησης για την εφαρμογή του φωτοβολταϊκού συστήματος στις μεταφορές – μαζικές και ιδιωτικές αλλά και στις κτιριακές εγκαταστάσεις.

 

Της Μαρίας Κυριακίδου