You are here

Θετικοί σε «πράσινους» φόρους οι κύπριοι

30/10/2022 06:00

Θετική στάση έχουν οι Κύπριοι, όσον αφορά τη φορολόγηση προϊόντων και υπηρεσιών που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Ευρωβαρόμετρου, με τίτλο «Δικαιοσύνη για την πράσινη μετάβαση», η οποία δημοσιεύθηκε αυτό τον μήνα, υπέρ της φορολόγησης προϊόντων και υπηρεσιών που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή και της ανακατανομής εσόδων στα ευάλωτα νοικοκυριά, δηλώνει το 80% των Κυπρίων, ενώ το 17% τάσσεται κατά και το 3% απάντησε δεν γνωρίζω.

Ποσοστό 97% είναι υπέρ της χρηματοδότησης που θα βοηθά τον κόσμο να αυξήσει την ενεργειακή απόδοση στο σπίτι, όπως τις ευάλωτες ομάδες, ενώ το 3% δήλωσε κατά.

Επιπλέον, οι Κύπριοι ζητούν άμεση επένδυση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ξεκαθαρίζοντας ότι η πράσινη μετάβαση δεν πρέπει να αφήσει κανέναν εκτός, σύμφωνα με το 97% των Κυπρίων. Μόλις το 8% διαφώνησε.

Στην ενότητα βιώσιμη κινητικότητα, το 45% βαθμολογεί ως καλή την ποιότητα των μέσων μαζικής μεταφοράς, όσον αφορά στα δρομολόγια, την καθαριότητα, την ασφάλεια, εύκολη πρόσβαση και άνεση, ενώ το 44% ως κακή. Το 11% απάντησε δεν γνωρίζω.

Όσον αφορά τη στήριξη μέτρων πολιτικής για την προώθηση της δίκαιης πράσινης μετάβασης, το 96% των Κυπρίων δηλώνει υπέρ της αύξησης των επενδύσεων σε υποδομές μέσων μαζικής μεταφοράς και το 4% κατά.

Σε ερώτηση εάν συμφωνούν ή διαφωνούν ότι μέχρι το 2050 η βιώσιμη ενέργεια, τα βιώσιμα προϊόντα και οι βιώσιμες υπηρεσίες θα είναι οικονομικά προσιτά για όλους, το 41% συμφωνεί και το 45% διαφωνεί. Το 14% των ερωτηθέντων απάντησε δεν γνωρίζω.

Σε σχέση με το πώς οι φορείς έχουν διασφαλίσει αρκετά ότι η πράσινη μετάβαση να γίνεται με δίκαιο τρόπο, το 52% θεωρεί ότι οι δημόσιες υπηρεσίες σε περιφερειακό, δημοτικό ή τοπικό επίπεδο το έχουν διασφαλίσει, ενώ το 44% θεωρεί πως όχι.

Σχετικά με την κυβέρνηση, το 50% θεωρεί ότι έχει διασφαλιστεί η δίκαιη πράσινη μετάβαση και το 46% όχι, ενώ για την ΕΕ ποσοστό 69% θεωρεί ότι έχει διασφαλιστεί και ποσοστό 26% πως όχι.

Αναφορικά με τις ιδιωτικές εταιρείες και επιχειρήσεις, το 40% των Κυπρίων συμμετεχόντων θεωρούν ότι έχουν διασφαλίσει στον τομέα τη δίκαιη πράσινη μετάβαση και το 53% πως όχι.

Νέες θέσεις εργασίας από κλιματική αλλαγή

Στο ερώτημα εάν οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα δημιουργήσουν περισσότερες νέες θέσεις εργασίας από αυτές που θα καταργήσουν, το 66% συμφωνεί, το 20% διαφωνεί και το 14% δεν γνωρίζει.

Απαντώντας για το εάν οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα δημιουργήσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας, σε σχέση με το εισόδημα, την εργασιακή ασφάλεια και την ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος, το 77% συμφωνεί, το 13% διαφωνεί και το 10% απάντησε δεν γνωρίζω.

Όσον αφορά, το πόσο σημαντικό είναι η εργασία να συμβάλλει στην προώθηση της πράσινης μετάβασης, το 81% απάντησε θετικά, το 11% αρνητικά και το 8% δεν γνωρίζω.

Θα μειώσουν ενέργεια λόγω κόστους

Σε σχέση με την κοινή ευθύνη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το 88% νιώθει προσωπική ευθύνη για να αναλάβει δράση, ώστε να περιοριστεί, ενώ το 12% διαφωνεί.

Αναφορικά με τη μείωση της χρήσης ενέργειας με δίκαιο τρόπο, το 64% θα μείωνε τη χρήση για οικονομικούς λόγους, το 35% για περιβαλλοντικούς, ενώ το 1% απάντησε δεν γνωρίζω.

Το 94% δηλώνει υπέρ της ενθάρρυνσης των ιδιωτικών επιχειρήσεων μέσα από κανόνες και κίνητρα για ταχύτερη μείωση των εκπομπών, μετάβαση σε ενεργειακά αποδοτικές μεθόδους παραγωγής, υιοθέτηση κυκλικών και βιώσιμων διαδικασιών και μετεκπαίδευση τους εργατικού δυναμικού τους, ενώ το 4% δηλώνει κατά και το 2% δεν γνωρίζω.

Η έρευνα έγινε με 504 συνεντεύξεις, από τις 30 Μαΐου μέχρι τις 28 Ιουνίου 2022.

Της Μαρίας Κυριακίδου