You are here

Ανθεκτική η οικονομία, έρχονται νέες προκλήσεις

28/09/2022 20:23

Με συμπέρασμα ότι το μέλλον προβλέπεται γεμάτο προκλήσεις, έκλεισε το χαιρετισμό του στην εκδήλωση της Deloitte Cyprus «Better futures: A resilient economy for Cyprus», ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Μιλώντας από το βήμα της εκδήλωσης, ο ΥΠΟΙΚ, ανέφερε ότι η Κύπρος απέδειξε και συνεχίζει να αποδεικνύει ότι η οικονομία της είναι ανθεκτική, βγάζοντας λανθασμένους όσους προέβλεψαν το αντίθετο εξαιτίας της κρίσης του 2013.

Η Κύπρος έχει πολλές πιο μεγάλες ευκαιρίες, ανέφερε, με τους αριθμούς των δεδομένων να συμφωνούν και τη χώρα να είναι η μόνη χώρα που αναβαθμίστηκε, τους τελευταίους μήνες.

«Οι αριθμοί δείχνουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, αναφερόμενος στον αυξανόμενο πληθωρισμό, ο κ. Πετρίδης εξήγησε πως τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα. Ο πληθωρισμός οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες και κακές πολιτικές, ανέφερε, εξηγώντας ότι δύο από αυτούς τους παράγοντες είναι οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν μετά την πανδημία και η καθυστέρηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), να αυξήσει τα επιτόκια.

Πρόσθεσε ότι η πολιτική της ΕΚΤ σε σχέση με την αύξηση των επιτοκίων, άφησε το στίγμα της στην αγορά κατοικιών, στην πράσινη μετάβαση, όλα επηρεαζόμενα επίσης από τον ουκρανικό πόλεμο.

Ακόμη, όπως ανέφερε, αν και η Ευρώπη έκανε λόγο για την πράσινη μετάβαση, στην ουσία δεν ήταν έτοιμη να την εφαρμόσει, μέχρι σήμερα.

Όλα αυτά συνέθεσαν το σημερινό σκηνικό, είπε, ενώ διαμήνυσε ότι η περίοδος που μπαίνουμε αυτή τη στιγμή, χαρακτηρίζεται από την παγκοσμιοποίηση, τις έντονες γεωπολιτικές σχέσεις, τους φορείς που είναι πλέον πιο κοντά στον καταναλωτισμό, την ενεργειακή κρίση, καθώς και την πράσινη μετάβαση η οποία βρίσκεται σε πειραματικό επίπεδο.

Το πιο πάνω σκηνικό, αποτελεί μία πρόκληση για τους μελλοντικούς χαρακτές πολιτικής, πρόσθεσε.

«Θα χρειαστούμε αυτά τα μαξιλαράκια που έχουμε δημιουργήσει, οπότε παρά την κοινωνική πίεση δεν πρέπει να τα σπαταλάμε βραχυπρόθεσμα, όπως ζητούν τα περισσότερα πολιτικά κόμματα παντού», είπε ο κ. Πετρίδης.

Ο Υπουργός είπε ότι ελπίζει ότι «θα σταματήσουμε να παίζουμε με τις οικονομίες», όχι μόνο στην Κύπρο αλλά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Να είμαστε έτοιμοι για την μετάβαση

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deloitte Cyprus, Πιερής Μάρκου αναφέρθηκε επίσης στον πόλεμο, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό, καταλήγοντας ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την μετάβαση, τόσο για τη ψηφιακή, όσο και για την πράσινη μετάβαση.

Έστειλε μήνυμα από το βήμα, για επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων για την δημιουργία ενός κοινού πλάνου, το οποίο φέρνει κοντά το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μέσω συνεργιών, για ένα βιώσιμο μέλλον.

Οι βάσεις υπάρχουν, πρόσθεσε, πλέον πρέπει να προχωρήσουμε στις πράξεις, αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις του φορολογικού συστήματος και της δικαιοσύνης που εκκρεμούν. Η οικονομία, θα καταφέρει να ξεπεράσει τις προκλήσεις και να πετύχει οικονομική ανάπτυξη, κατέληξε.

Κρίσιμη χρονιά το 2023

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, ανέφερε στο δικό του χαιρετισμό, ότι το 2023 θα είναι μία κρίσιμη χρονιά, αλλά ο τραπεζικός τομέας παραμένει να είναι ανθεκτικός.

Για τον τραπεζικό τομέα είπε ότι η σημερινή κατάσταση είναι ενθαρρυντική, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Όπως είπε, αν και ο τραπεζικός τομέας παρουσιάζει σημαντική μείωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ), η πρόοδος δεν ήταν παρόμοια σε όλο το τραπεζικό σύστημα, με τις μικρότερες τράπεζες να υστερούν. Ο κίνδυνος νέων χρεοκοπιών, πρόσθεσε, είναι αυξημένος στις τρέχουσες οικονομικές προοπτικές. Τα αυξημένα επίπεδα πληθωρισμού σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα επιτόκια, πρόσθεσε, αναμένεται να μειώσουν το καθαρό εισόδημα των νοικοκυριών, γεγονός που μπορεί να παρεμποδίσει την ικανότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών.

Οι τιμές των καυσίμων αναμένεται να παραμείνουν υψηλές, καθώς ο ενεργειακός τομέας «τρέφει» τον κυπριακό πληθωρισμό, ανέφερε, ενώ εξήγησε ότι για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που έρχονται, χρειάζονται επιχειρησιακές στρατηγικές και στήριξη του επενδυτικού τομέα.

Ακόμη, ανέφερε πως ο κίνδυνος ύφεσης παραμένει υψηλός, ενώ η μείωση του πληθωρισμού μπορεί να επέλθει σε 18 μήνες.

Εκ μέρους της υπουργού ενέργειας, Νατάσας Πηλείδου, ο Κωνσταντίνος Καραγιώργης, διευθυντής της υπηρεσίας προστασίας καταναλωτών, ανέφερε, ότι το υπουργείο ενέργειας με βάση την πολιτική ελάφρυνσης, προχώρησε με επιχορηγήσεις για φωτοβολταϊκά συστήματα.

Ακόμη, όπως είπε διατέθηκαν €300 εκατ. για στήριξη των επιχειρήσεων, με χορηγίες.

Στο πάνελ συζητήσεων που ακολούθησε, ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τον τομέα του τουρισμού για τα επόμενα χρόνια, εξηγώντας ότι πριν τη δημιουργία του υφυπουργείου, ο τουρισμός στην Κύπρο υπήρχε από λάθος.

Πλέον, τέσσερα χρόνια μετά, το 2019 έχει σημειωθεί ως το καλύτερο έτος για τον τουρισμό μέχρι σήμερα, με τον κ. Περδίο, να εξηγεί πως ο λόγος που επικεντρώθηκε η πολιτική του υφυπουργείου στον ευρωπαϊκό τουρισμό, ήταν επειδή βρετανικός και ρωσικός τουρισμός έφτασαν το ζενίθ τους.

Της Μαρίας Κυριακίδου