You are here

ΑΚΕΛ: Όχι αρκετά τα μέτρα της Κυβέρνησης

05/03/2022 18:14

Έστω και αργοπορημένα, τα μέτρα της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι προς την ορθή κατεύθυνση, όμως δεν είναι αρκετά, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος αναμένει σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών για να καταθέσει το κόμμα τις προτάσεις του.

 
Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο περιοδείας του στην Α’ Δημοτική Αγορά Λεμεσού το Σάββατο, ο κ.Στεφάνου είπε πως το ΑΚΕΛ συνεχίζει την επαφή του με την κοινωνία των πολιτών «σε μια ομολογουμένως πολύ δύσκολη περίοδο».
 
« Η ακρίβεια εδώ και αρκετούς μήνες έχει ξεκινήσει να πιέζει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και να βασανίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», είπε και πρόσθεσε πως «η ακρίβεια γίνεται ακόμα πιο πιεστική και η προοπτική, δυστυχώς, για αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου δεν είναι καλή, έχοντας υπόψη το τι συμβαίνει στην Ουκρανία, που επηρεάζει και θα συνεχίσει να επηρεάζει τις τιμές πολύ βασικών αγαθών που άμεσα και έμμεσα επηρεάζουν και την Κύπρο».
 
Είναι γι αυτόν ακριβώς το λόγο, συνέχισε,  που εμείς ως κόμμα, εδώ και αρκετό καιρό, απευθυνόμασταν προς την Κυβέρνηση για να ληφθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και για την  προστασία των νοικοκυριών, της κοινωνίας και της οικονομίας.
 
Αναφερόμενος στα μέτρα που εξήγγειλε προχθές η Κυβέρνηση, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε πως είναι προς την ορθή κατεύθυνση, «έστω και πολύ αργοπορημένα», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «αυτά τα μέτρα δεν είναι αρκετά και χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα».
 
«Εμείς έχουμε καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, άμεσα εφαρμόσιμες και κατά την πεποίθηση μας αποτελεσματικές, έτσι ώστε να αποφορτώσουμε τα νοικοκυριά και να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις», συμπλήρωσε.
 
Επιπρόσθετα σημείωσε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να ενεργοποιήσει τα εργαλεία που υπάρχουν και τις αρμόδιες υπηρεσίες, για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρείται όποτε υπάρχει αύξηση των τιμών και υπέδειξε πως υπάρχει «υπάρχει το εργαλείο του πλαφόν, που δεν είναι μόνο σε περίπτωση που παρατηρείται αισχροκέρδεια».
 
« Τα πλαφόν χρειάζονται και για να προστατεύσουμε τα νοικοκυριά, να προστατεύσουμε ιδίως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανέργους, τους νέους και είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που ζητούμε από την κυβέρνηση όπως ενεργοποιήσει, για διάφορα αγαθά και διάφορα προϊόντα, αυτό το εργαλείο, για να προστατεύσουμε τον κόσμο», ανέφερε.
 
Σε σχέση με την επιστολή του ΑΚΕΛ προς τον ΠτΔ για σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών με όλους τους αρμόδιους Υπουργούς και υπηρεσίες, ώστε να αξιολογηθεί η κατάσταση όπως διαμορφώνεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Στέφανος Στεφάνου είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανταποκρίθηκε θετικά και ανέφερε ότι θα συγκαλέσει τη σύσκεψη με την επιστροφή του από το εξωτερικό.
 
Επανέλαβε δε την πρόθεση του ΑΚΕΛ να βοηθήσει στην προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για αντιμετώπιση των προκλήσεων και ότι το κόμμα του έχει διαμορφώσει συγκεκριμένες προτάσεις και απόψεις «για το πώς θα μπορούσαμε, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα».

Όσον αφορά στην επίσκεψη του στην Α’ Δημοτική Αγορά Λεμεσού, ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι, με την συζήτηση με τους επιχειρηματίες διαπιστώνεται μια ανησυχία για το τι θα προκύψει περαιτέρω με την κατάσταση στην Ουκρανία, ωστόσο, τόνισε, «την ίδια ώρα υπάρχει και αισιοδοξία ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να πάμε μπροστά».
 
Ερωτηθείς για τις διαβουλεύσεις του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως, μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, εντός των ημερών θα επιχειρηθεί συνάντηση με αρχηγούς άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις προοπτικές των συνεργασιών.
 
Τόνισε δε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη, να φύγει η συναγερμική διακυβέρνηση, η οποία έχει προκαλέσει απίστευτα και βαθιά αδιέξοδα σε όλους εκείνους τους σημαντικούς τομείς που καθορίζουν την πορεία του τόπου και του λαού» και πως, την ίδια ώρα, πρέπει να εκλεγεί στην προεδρία μια Κυβέρνηση  με ένα προοδευτικό πρόγραμμα, «που όχι μόνο θα αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα αλλά θα ανοίξει νέα προοπτική για τον τόπο και την κοινωνία».