You are here

Διχογνωμία υπουργών για την πράσινη μετάβαση

12/04/2022 16:17

Διαφορετικές απόψεις για τις επιπτώσεις της πράσινης μετάβασης, ως απότοκο της ρευστής παρούσας κατάστασης και των πληθωριστικών πιέσεων, εξέφρασαν κατά το σημερινό 12o Nicosia Economic Congress, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και η υπουργός Εμπορίου Νατάσα Πηλείδου.

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την προσωπική άποψη ότι αν θέλουμε να αποφύγουμε μια πολύ ανώμαλη κοινωνική επίπτωση με τους πάρα πολύ υψηλούς στόχους που θέτει η ΕΕ που κάποιοι διερωτώνται κατά πόσο είναι ρεαλιστικοί, θα πρέπει να επανεξεταστεί  το θέμα της πράσινης φορολόγησης ώστε να υπάρξει μια πιο ομαλή μετάβαση.

Για το ίδιο θέμα η κ. Πηλείδου είπε ότι η πράσινη φορολογία είναι μέρος της πράσινης μετάβασης και το γεγονός ότι θα αυξηθεί η φορολογία πάνω στα καύσιμα δεν σημαίνει ότι αθροιστικά ο Κύπριος καταναλωτής θα επωμιστεί επιπλέον κόστος.

Στόχος, είπε, είναι να υπάρχει ενθάρρυνση για την πράσινη ανάπτυξη, ενώ αναφέρθηκε στα κίνητρα που δίνονται για αντικατάσταση οχημάτων και τα σχέδια για επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Είπε επίσης ότι με το νέο σχέδιο για εξοικονόμησης ενέργειας οι επιχειρήσεις έχουν μια τεράστια ευκαιρία για μείωση του κόστους ηλεκτρισμού και είναι πάρα πολύ σημαντικό να την αδράξουν, ενώ γίνεται προσπάθεια να απαλειφθούν κάποιες στρεβλώσεις για την αδειοδότηση, με στόχο όλες οι επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν αυτά τα σχέδια αλλά και μελλοντικά.

«Θεωρητικά έχει δίκαιο η Νατάσα και η πράσινη φορολογία υποτίθεται ότι θα συνοδεύεται με κάποια αντισταθμιστικά μέτρα», είπε στη συνέχεια ο Υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ωστόσο ότι «στην πραγματικότητα ο πληθωρισμός δημιουργεί πληθωριστικές ανισότητες και δεν σημαίνει ότι τα προγράμματα που δίνονται και τα πάρα πολλά σχέδια θα αποφύγουν αυτές τις πληθωριστικές ανισότητες ειδικά για τους ευάλωτους».

«Είμαι υπέρ πιο ομαλής μετάβασης, ενώ επίσης χρειάζονται απίστευτες επενδύσεις για να γίνουν αυτά τα πράγματα», σημείωσε ο κ. Πετρίδης.

Πρόσθεσε ότι αν εφαρμοστεί το «Fit for 55» που είναι ο στόχος της ΕΕ θα χρειαστεί επιπλέον 1 δισ. ευρώ για αυτές τις επενδύσεις και δεν είναι δημοσιονομικά ουδέτερη αυτή η μετάβαση. Ο κόσμος, πρόσθεσε, πρέπει να γνωρίζει ότι ενδεχομένως να επηρεαστεί το βιοτικό επίπεδο.

Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις με βραχυπρόθεσμα μέτρα που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν και οριζόντια, κάτι που δεν έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου τα μέτρα ήταν πιο στοχευμένα.

Σημείωσε ότι αυτά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δεν μπορούν να συνεχιστούν επ’ αόριστον και έρχονται σε αντίθεση με τη διακηρυγμένη πολιτική της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση που προνοεί αύξηση των φόρων στα καύσιμα.

Τόνισε τη σημασία των €150 εκατ. που διατέθηκαν στον προϋπολογισμό για πράσινες πολιτικές κάτι που θα συνεχιστεί μέσα στα επόμενα χρόνια και κάλεσε όλους να αδράξουν την ευκαιρία, αφού η τιμή της ενέργειας δεν προβλέπεται να μειωθεί στο μέλλον.

Αναφέρθηκε επίσης στο πράσινο ομόλογο που εγκρίθηκε και προβλέπει ότι τα λεφτά που θα δανειστεί η κυβέρνηση θα διατεθούν αποκλειστικά για την πράσινη ανάπτυξη.

Πρόσθεσε ότι και ο τραπεζικός τομέας πρέπει να αναπροσαρμοστεί στις προκλήσεις των καιρών και να πάρει κάποιο ρίσκο για να χρηματοδοτήσει τις πράσινες πολιτικές για το σκέλος του ιδιωτικού τομέα.

Η Υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι η Κύπρος δίνει έμφαση και προσπαθεί κυρίως για προστασία των ευάλωτων καταναλωτών, ενώ τα μέτρα όπως είπε, αποσκοπούν στη συγκράτηση των τιμών και όχι στη μείωσή τους, αφού κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα παρακολουθούνται από την Κυβέρνηση, συμπλήρωσε και το ΥΠΟΙΚ είναι σε επιφυλακή για να εξετάζει και να επεκτείνει τη διάρκεια των μέτρων.

Όσον αφορά την πράσινη ανάπτυξη ανέφερε ότι «ήδη είμαστε σε μια τροχιά που η πράσινη ανάπτυξη θα είναι γεγονός μέσα σε λίγα χρόνια, όμως χρειάζεται πολύ συστηματική δουλειά για να ξεφύγουμε, να ξεπεράσουμε όλες αυτές τις αδυναμίες ενός απομονωμένου ουσιαστικά συστήματος, μιας χώρα νησιού, που είναι απομονωμένη ουσιαστικά και δεν έχει ενεργειακή ασφάλεια».