You are here

Κόντρα ΥΠΟΙΚ, ΑΚΕΛ για το γερμανικό αίτημα

16/08/2022 17:21

Κόντρα μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του ΑΚΕΛ πυροδότησε η επιστολή του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας προς την Κομισιόν για τη μη επιβολή ΦΠΑ στο νέο τέλος που θα επιβληθεί στην κατανάλωση του φυσικού αερίου.

Όπως υπογράμμισε ο ΥΠΟΙΚ, το αίτημα της γερμανικής κυβέρνησης δεν σχετίζεται με τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για τη μη επιβολή ΦΠΑ στους φόρους κατανάλωσης ή στη ρήτρα αναπροσαρμογής καυσίμων στα τιμολόγια της ΑΗΚ. Αντιθέτως, επεσήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση επιβάλλει ΦΠΑ στους φόρους κατανάλωσης και στην τελική τιμή χρέωσης κατανάλωσης ηλεκτρισμού σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία.

Υπενθύμισε επιπλέον ότι η Κύπρος διατηρεί πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ και χαμηλότερους φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα σε σχέση με τη Γερμανία αλλά και άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η κυβέρνηση δεν προτίθεται να επιβάλει επιπλέον φορολογία ή τέλη στους καταναλωτές.

«Διαστρεβλώνει τα γεγονότα ο Υπουργός Οικονομικών για να δικαιολογήσει τις αντιλαϊκές εμμονές της κυβέρνησης», αναφέρει χαρακτηριστικά σε γραπτή της δήλωση η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου.

Όπως αναφέρεται, ο ΥΠΟΙΚ, Κωνσταντίνος Πετρίδης διαστρεβλώνει τα γεγονότα σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την εμμονή της κυβέρνησης για κάθε πρωτοβουλία με στόχο την ανακούφιση της κοινωνίας από την ακρίβεια.

Η επιστολή αναφέρει η κ. Μαύρου, προς τη Κομισιόν για τη μη επιβολή ΦΠΑ στο νέο τέλος που θα επιβληθεί για την κατανάλωση φυσικού αερίου, επιβεβαιώνει όσα υποδείκνυε το ΑΚΕΛ για τις σημαντικές εξαιρέσεις που πήραν άλλα κράτη – μέλη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Στην Κύπρο η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέτρα που να στηρίζουν το εισόδημα των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και όχι μόνο αρνείται αλλά εμποδίζει και εκείνα τα μέτρα που πήρε η πλειοψηφία της Βουλής. Χαρακτηριστική είναι η απόφαση του Νίκου Αναστασιάδη να προχωρήσει σε αναφορά στο Ανώτατο για τους νόμους που μειώνουν το ΦΠΑ στα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ακόμη, το ΑΚΕΛ ξεκαθαρίζει πως η κατάσταση ωραιοποιήθηκε φέρνοντας ως παράδειγμα δήλωση του ΥΠΟΙΚ στις 2 Μαρτίου του 2022, ενώ την ίδια ώρα το κράτος έχει ήδη αυξημένα έσοδα ύψους €690 εκατ. από την αύξηση των τιμών για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2022, τα οποία δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία.

«Αρνούνται, μάλιστα πεισματικά να συζητήσουν την πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, παραπέμποντας τη συζήτηση στις… αρχές του 2023! Ο Υπουργός Οικονομικών θα συνεχίσει, προβλέπουμε, να ψάχνει δικαιολογίες. Αλλά και το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να καταθέτει προτάσεις και να διεκδικεί μέτρα για αναχαίτιση της ακρίβειας και στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας», καταλήγει η ανακοίνωση.