You are here

Κρίσιμη σύσκεψη για ράλι τιμών ενέργειας

01/07/2022 06:57

Αποφασισμένος να δώσει λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν από τις αυξημένες τιμές της ενέργειας τα οποία λυγίζουν τα κυπριακά νοικοκυριά, είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συγκαλώντας για τον σκοπό αυτό ευρεία σύσκεψη στο προεδρικό.

Όπως δήλωσε στη StockWatch ο διευθυντής Τύπου του προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέας Ιωσήφ, η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι η εξεύρεση τρόπων ώστε να υπάρξει μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος προς όφελος των καταναλωτών.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών και Εμπορίου και οι εκπρόσωποι της ΡΑΕΚ και της ΑΗΚ. Σκοπός της σύσκεψης είναι να τεθούν επί τάπητος οι οικονομικές συνέπειες για την Κύπρο από τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τα προβλήματα από τις αυξημένες τιμές ενέργειας που έχουν γονατίσει τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες της StockWatch, τα όποια μέτρα αποφασιστούν δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θέσουν σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά.

Μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των υπερκερδών των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρισμό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας λόγω της αυξημένης τιμής που πωλούν ανά κιλοβατώρα, με την πρόθεση του προέδρου Αναστασιάδη για φορολόγηση των υπερκερδών να είναι δεδομένη.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης είχε την Τετάρτη σύσκεψη με τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων τα οποία έχουν θέσει υπόψη τις προτάσεις νόμου που βρίσκονται στη βουλή από τις οποίες κάποιες θα τεθούν στο μικροσκόπιο της σημερινής σύσκεψης.

Οι προτάσεις των κομμάτων αφορούν την κατάργηση του 19% του ΦΠΑ στο φόρο κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή, πρόταση που κατατέθηκε από το ΑΚΕΛ, την κατάργηση του 19% ΦΠΑ στη ρήτρα αναπροσαρμογής καυσίμων της ΑΗΚ που κατατέθηκε από το ΔΗΚΟ και τη μείωση στο ΦΠΑ για προμήθεια ηλεκτρισμού από 19% σε 5% που κατατέθηκε από τη ΔΗΠΑ. Οι προτάσεις αυτές σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών κοστίζουν €141 εκατ. ανά εξάμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε στις 27 Μαΐου 11 μέτρα για αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων ενώ το συνολικό ποσό που αναμένεται να διατεθεί μέχρι τις 31η Αυγούστου για αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι της τάξης €300 εκατ. που αντιστοιχεί με το 1,5% του ΑΕΠ της χώρας.

Επίσης τον περασμένο Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε οριζόντια μείωση 10% στα τιμολόγια της ΑΗΚ όλων των καταναλωτών για τις διμηνίες Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021 και τους μήνες Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022.

Το Δεκέμβριο του 2021 αποφασίστηκε μείωση του ΦΠΑ στο 5% για τους ευάλωτους καταναλωτές και το 9% για τα υπόλοιπα νοικοκυριά ενώ η συγκεκριμένη απόφαση επεκτάθηκε μέχρι τέλος Αυγούστου 2022.

Επίσης το Δεκέμβριο του 2021 προκηρύχθηκε το σχέδιο χορηγιών €25 εκατ. για αντικατάσταση των ενεργοβόρων οικιακών συσκευών για ευάλωτα νοικοκυριά.

Της Ηρώς Ευθυμίου