You are here

Κτυπά τον δείκτη οικονομίας η ενεργειακή κρίση

18/05/2022 10:28

Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου κατέγραψε ετήσια αύξηση 2.4% τον Απρίλιο του 2022, φτάνοντας σε επίπεδο 108.5, μετά από ετήσιες αυξήσεις 5.4% τον Μάρτιο και 7.7% τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Όπως αναφέρεται σε σχερική ανακοίνωση, η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου (Brent Crude) τον Απρίλιο του 2022 σε ιστορικά υψηλά επίπεδα συμβάλει στην επιβράδυνση του θετικού ετήσιου ρυθμού μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ.

Στην επιβράδυνση του ΣΠΟΔ συμβάλλουν και οι Δείκτες Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην ευρωζώνη και στην Κύπρο.

Ο Ρώσο-ουκρανικός πόλεμος,  οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας,  και ο ψηλός πληθωρισμός επιβαρύνουν την εμπιστοσύνη τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα  ο ΔΟΚ στην ευρωζώνη να καταγράψει επιδείνωση ενώ ο αντίστοιχος δείκτης της Κύπρου ασθενή βελτίωση τον Απρίλιο του 2022 σε σχέση με το περασμένο έτος. Επιπλέον, περαιτέρω φραγμούς στην άνοδο του ΣΠΟΔ προσθέτουν ο όγκος λιανικών πωλήσεων και ο προσαρμοσμένος με βάση τη θερμοκρασία – όγκος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, οι ετήσιοι ρυθμοί μεγέθυνσης τους σημειώνουν πτώση τον Απρίλιο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία.  Αντίθετα, ενισχυτικά εξακολουθούν να επιδρούν στον ΣΠΟΔ, καταγράφοντας επιτάχυνση στον ρυθμό μεγέθυνσης τους τον Απρίλιο του 2022, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους, η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, οι αφίξεις τουριστών, και τα συνολικά πωλητήρια έγγραφα ακινήτων.

«Μολονότι η κυπριακή οικονομία έδειξε σημάδια ανάκαμψης από την πανδημική κρίση, ο συνεχιζόμενος επιβραδυνόμενος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Απρίλιο του 2022 αντικατοπτρίζει την αβεβαιότητα και επιπτώσεις που πηγάζουν από τον Ρώσο-ουκρανικό πόλεμο,  των κυρώσεων κατά της Ρωσίας,  του ψηλού πληθωρισμού,  αλλά και των νέων μέτρων κατά της πανδημίας στην Ασία», τονίζεται.

Γ.Χ.