You are here

Κτυπά τους βιομηχάνους η ενεργειακή κρίση

15/09/2022 07:21

Tη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση της παραγωγής τους εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια υπέστησαν οι βιομηχανικοί όμιλοι στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, υπογραμμίζοντας τον αντίκτυπο των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας και των συμφορήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας στις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής.

Η βιομηχανική παραγωγή στις 19 χώρες της ευρωζώνης μειώθηκε κατά 2,3% τον Ιούλιο, από τον προηγούμενο μήνα, τη μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο του 2020, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Eurostat. Σε ετήσια βάση, σημειώθηκε μείωση 2,4%.

Για την Κύπρο, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τον Ιούλιο. Τον Ιούνιο, η μηνιαία πτώση ανήλθε στο 3,3%, ενώ σε ετήσια βάση, καταγράφηκε αύξηση 1,7%.

Η μεγαλύτερη πτώση για την ευρωζώνη τον Ιούλιο, σημειώθηκε στην παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών, όπως κτίρια, μηχανήματα και οχήματα. Ωστόσο, η παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών, όπως φορητοί υπολογιστές και κοσμήματα, και ενδιάμεσων αγαθών, συμπεριλαμβανομένου του χάλυβα και του σιταριού, μειώθηκε επίσης.

Η πτώση θα ήταν μεγαλύτερη χωρίς αύξηση της παραγωγής ενέργειας και μη ανθεκτικών καταναλωτικών αγαθών, όπως ρούχα και τρόφιμα.

Οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας ειδικότερα δυσκολεύονται περισσότερο, με παραγωγή σχεδόν 4 % χαμηλότερη από ό,τι στην αρχή του έτους», δήλωσε η Jessica Hinds, οικονομολόγος στην Capital Economics. Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους χρήστες ενέργειας της Ευρώπης, από εταιρείες χάλυβα έως χημικές εταιρείες, μειώνουν την παραγωγή και οι ηγέτες των επιχειρήσεων προειδοποιούν ότι οι αυξανόμενες τιμές κινδυνεύουν να διαβρώσουν την ανταγωνιστικότητα της περιοχής.

Την Τετάρτη, η VCI, η γερμανική ένωση χημικών και φαρμακευτικής βιομηχανίας, προέβλεψε ότι η παραγωγή της θα μειωθεί κατά 5,5% φέτος λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας και πρώτων υλών.

Ωστόσο, ανέφερε ότι τα έσοδα στον κλάδο είχαν αποδειχθεί μέχρι στιγμής ανθεκτικά, με αύξηση 21,6% το δεύτερο τρίμηνο χάρη στην άνοδο 24% στις τιμές των εργοστασιακών πυλών. Η μείωση του Ιουλίου στη βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης τερμάτισε τρεις συνεχόμενους μήνες ανάπτυξης και είναι 2,4% χαμηλότερη από 12 μήνες νωρίτερα. Το επίπεδο παραγωγής είναι τώρα κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Η πτώση της Ιρλανδίας κατά 18,9% οφειλόταν στη συχνά ασταθή εξαγωγική δραστηριότητα των πολυεθνικών φαρμακευτικών ομίλων που βασίζουν τις δραστηριότητές τους στην ΕΕ, στη χώρα.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το υψηλότερο κόστος ενέργειας θα συνεχίσει να πλήττει τη μεταποίηση και τις καταναλωτικές δαπάνες τους επόμενους μήνες. «Περαιτέρω συρρικνώσεις στη βιομηχανία είναι στον ορίζοντα», δήλωσε ο Rory Fennessy, οικονομολόγος στην Oxford Economics, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες θα «αναγκαστούν να μειώσουν την παραγωγή». Πολλοί οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένου του Fennessy, πιστεύουν ότι η οικονομία της περιοχής θα συρρικνωθεί το τρίτο τρίμηνο και δεν θα αναπτυχθεί ξανά μέχρι τους πρώτους μήνες του 2023.

Της Γεωργίας Χαννή