You are here

Νέο «mea culpa» ΠτΔ για διαβατήρια

07/06/2022 11:06

Στο θέμα των πολιτογραφήσεων και τις «αστοχίες» της κυβέρνησης για αυστηρό έλεγχο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων υιοθετήθηκε το 2007 επί θητείας του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου και συνέχισε επί θητείας του αείμνηστου Δημήτρη Χριστόφια.

«Όταν το 2013 το κράτος είχε ρευστά διαθέσιμα για να πληρώσει μισθούς μόλις ενός μηνός και δεν είχε πηγή, ούτε πού να αποταθεί για να δανειστεί έστω και ένα ευρώ, θεωρήθηκε ότι η χαλάρωση των μέτρων θα βοηθούσε στην προέλκυση επενδύσεων, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αναμενόμενη ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Δυστυχώς, παραδέχθηκε, «υπήρξαν από πλευράς κυβέρνησης η αμέλεια αυστηρού ελέγχου, δεύτερον από πλευράς παρόχων η κατάχρηση του συστήματος παρά το ότι είχα προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη τους επιχειρηματίες ανάπτυξης, τους δικηγόρους, ελεγκτές κλπ.

Υπενθύμισε ότι στο αεροδρόμιο υπήρχαν πάγκοι που διαφήμιζαν διαβατήρια.

Σημείωσε ότι «οι αστοχίες της κυβέρνησης και όχι η διαφθορά της ήταν η έλλειψη αυστηρού ελέγχου με αποτέλεσμα να επιτρέψουμε σε κάποιους να εκμεταλλευθούν την κατάσταση με αποτέλεσμα από τις 7200 πολιτογραφήσεις να υπάρχει αριθμός 30-40 οι οποίοι κακώς πήραν την υπηκοότητα».

Σημείωσε ότι οι πολιτογραφήσεις που δόθηκαν ανήλθαν στις 7200 ενώ το πρώην δικηγορικό γραφείο του υπέβαλε 67 αιτήσεις.

Σημείωσε ότι για τον κατάλογο των πολιτογραφήσεων, η βουλή ελάμβανε γνώση.

Φορολόγηση υπερκέρδους για ΑΠΕ

Πέραν του ζητήματος των διαβατηρίων, ο κ. Αναστασιάδης προανήγγειλε φορολόγηση του υπερκέρδους των ιδιωτικών εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.  

Σχολιάζοντας την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, να απαγορεύσει στην ΑΗΚ να αυξήσει την ενέργεια που παράγει μέσω ανανεώσιμων πηγών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως η ΡΑΕΚ αποτελεί ανεξάρτητη αρχή και δεν επιτρέπεται παρέμβαση στις αποφάσεις της, οι οποίες πρέπει να είναι αρκούντως αιτιολογημένες.

«Η ΡΑΕΚ θεωρεί ότι για να ανοίξει η αγορά ακόμα και στις ΑΠΕ δεν θα πρέπει να υπάρχει το μονοπωλιακό καθεστώς ή η δεσπόζουσα θέση σε τέτοιο βαθμό», πρόσθεσε.

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι θα γίνουν επαφές, στις οποίες θα έχει συμβουλευτικό ρόλο, με στόχο την επίλυση του προβλήματος και από την άλλη θα τεθούν επί τάπητος οι τιμές που χρεώνουν οι ιδιωτικές εταιρείες όπως και η φορολόγηση των υπερκερδών των ιδιωτικών εταιρειών.

Αναφερόμενος στα έργα της 10ετούς διακυβέρνησης, επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση των κρίσεων, αρχικά του 2013 με την αναβάθμιση της αξιολόγησης τη Κύπρου από την κατηγορία σκουπίδια στην επενδυτική βαθμίδα, τη μείωση της ανεργίας και τους πρωτόγνωρους ρυθμούς ανάπτυξης.

Όσον αφορά την πανδημία, σημείωσε ότι η Κύπρος την αντιμετώπισε καλά ως αποτέλεσμα της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε με αποτέλεσμα να διασωθούν θέσεις εργασίας, να στηριχθούν οι ευάλωτοι, οι αυτοτελώς εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις.

Δυστυχώς, σημείωσε, αυτή τη στιγμή βιώνουμε τις επιπτώσεις της ρωσο-ουκρανικής κρίσης με την κυβέρνηση να λαμβάνει μέτρα τα οποία όπως παραδέχθηκε δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, ωστόσο πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε ακόμη και στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην Κύπρο όπως το ΓεΣΥ, ο καθορισμός της κατώτατης σύνταξης, η μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες με αποτέλεσμα οι νέοι να εξοικονομούν χρόνο για σπουδές, η μεταρρύθμιση της εκπαιδευτικής υπηρεσίας, της δικαστικής, της, δημόσιας υπηρεσίας αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι εντός Ιουνίου, αρχές Ιουλίου θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση και θα καθοριστεί ο κατώτατος μισθός. Η εφαρμογή του, σημείωσε, θα είναι σταδιακή και θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα μηνών.

Της Γεωργίας Χαννή