You are here

Το νομοσχέδιο για μείωση φόρου κατανάλωσης καυσίμων

03/03/2022 12:58

Τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο, εγκρίνοντας σχετικό νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης μετά το πέρας της συνεδρίας του υπουργικού συμβουλίου, η απόφαση αφορά μείωση του φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη και το πετρέλαιο κατά 7 σεντ, που αυξάνεται στα 8,3 σεντ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Ταυτόχρονα, η απόφαση αφορά μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 6,4 σεντ. συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Η απόφαση, όπως αναφέρθηκε αφορά μείωση των φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα στο μέγιστο βαθμό που επιτρέπει η ΕΕ.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί στο τέλος της σημερινής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη για την ψήφιση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συνεδριάζει άμεσα η επιτροπή Οικονομικών

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συνεδριάζει αυτή την ώρα, εν μέσω της διεξαγωγής της συνεδρίας της Ολομέλειας του Σώματος, για την εξέταση του νομοσχεδίου που κατατέθηκε πριν από λίγο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και αφορά την μείωση των φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα.

Η πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, παίρνοντας το λόγο ζήτησε άδεια από την πρόεδρο της Βουλής για άμεση σύγκληση της επιτροπής Οικονομικών.
Τα μέλη της Επιτροπής αποχώρησαν από την συνεδρία της Ολομέλειας ώστε να εξετάσουν το σχετικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, με την τροποποίηση του νόμου σκοπείται η προσωρινή και για καθορισμένο χρονικό διάστημα μείωση των συντελεστών ειδικού φόρου κατανάλωσης, προκειμένου να υπάρξει ελάφρυνση του οικονομικού κόστους με το οποίο επιβαρύνονται το καταναλωτικό κοινό, ως επίσης και οι επιχειρήσεις στη Δημοκρατία, στο πλαίσιο της προώθησης πολιτικών άμβλυνσης των επιπτώσεων από την Ουκρανική κρίση και δη στις τιμές των καυσίμων.

Παράταση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο ρεύμα

Πέραν της μείωσης των φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, το υπουργικό αποφάσισε επίσης, την παράταση των περιόδων εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από 19% σε 5% για τους ευάλωτους καταναλωτές και από 19% σε 9% για όλα τα υπόλοιπα νοικοκυριά στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Τον περασμένο Νοέμβριο αποφασίστηκε η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην κατανάλωση ρεύματος για περίοδο έξι μηνών (τρεις διμηνίες), η οποία έληξε στο τέλος Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις η μείωση επεκτείνεται μέχρι τέλος Ιουνίου για τους ευάλωτους καταναλωτές και μέχρι τέλος Απριλίου για τα υπόλοιπα νοικοκυριά.

Τα δύο μέτρα, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο ύψους €40 εκατ.

Σημείωσε ότι πέραν του εν λόγω ποσού, υπάρχουν ακόμα επιπλέον σχέδια ύψους €150 εκατ. που αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας, την αντικατάσταση συσκευών για ευάλωτες ομάδες, σχέδια αναβάθμισης της ενεργειακής επάρκειας και για φωτοβολταϊκά στα νοικοκυριά.

Επισυνάπτεται το νομοσχέδιο και η αιτιολογική έκθεση για τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Της Μαρίας Χαμπή